fbpx

Nyhedsbrevet nummer 5, uge5, fredag den 05-02-2021

By 6. februar 2021 august 9th, 2022 Ingen kommentarer

Aktiemarkedet

Markedet har udviklet sig positivt i løbet af ugen. Vi har oplevet den vildeste kursudvikling i aktiemarkedet i de sidste to uger.  En gruppe af private investorer, de såkaldte "WallStreetBets eller WSB" ville presse de store hedgefonde ud af deres short positioner i de virksomheder, hvor de ligger med mange short positioner. Dette lykkes dem på kortsigt, og kursen på nogle de aktier steg med 2-300% i løbet af et par dage, men er faldet tilbage, som jeg havde forventet. Jeg skrev i forbindelse med nyhedsbrevet nummer 4, at jeg forventer Gamstop i kurs under $50 i løbet af et par dage/uger.  WSB ville prøve samme strategi til at presse kursen på sølv op, idet de havde hørt, at kursen på sølv er blevet holdt nede på grund af short positioner via papir kontrakter. Mange af de private investorer købte op i fysisk sølv via online butikker i løbet af weekenden, mens aktiemarkedet var lukket. Mandag den 01-02-2021 steg sølv med 10% og nåede kurs $30 per ounce, men short sælgerne kom på banen, og pressede kursen tilbage i løbet af ugen. Sølv markedet er også meget større end Gamestop aktie, derfor skal der være mange købere på banen for at kunne presse kursen op.  Jeg forventer stadigvæk sølv i en højere kurs i næste par måneder uanset om "short squeeze" i sølv lykkes eller ej. Man kan ikke sammenligne sølv med Gamestop aktie, idet de fundamentelle værdier i sølv aldrig har været bedre, og det er kun spørgsmål om tid, hvornår sølv bryder op igennem modstandszonen i kurs omkring $30.

Disse typer handlinger(short squeeze), (voldsom stigning IPO af virksomheder, som ikke tjener penge), en markant stigning af aktiekurs i virksomheder, som ikke tjener penge og en stigende spekulation i alle slags værdipapir hos de nye investorer, ses ofte i slutningen af bul markedet, derfor bør man være ekstra opmærksomhed i løbet af 2021.

Hjælpepakkerne er med til at presse aktiemarkedet op, og markedet vil fortsætte opad, så længe Fed og andre central banker printer flere penge, og holder hånden under markedet. Biden og hans administration har skrevet under på en ny hjælpepakke til $1,9T, som skal holde hånden under amerikansk økonomi. Hjælpepakkerne bliver større og større med tiden, idet der skal brugs flere penge for til at opnå den samme effekt. Vi vil se flere hjælpepakker i fremtiden, idet markedet er blevet afhængig af gratis penge fra politikerne, og markedet kan ikke undvære billig penge . Gælden stiger i hele verden, idet staterne ikke har nogen penge (større udgifter og mindre indtægter), og staterne er nødt til at øge deres gælde for at holde hånden under økonomierne. Stigende inflationen og faldende dollar er konsekvensen af penge printningen.

Vi fik nogle af de økonomiske nøgletal i løbet af ugen. Investorerne blev mere optimistisk efter et bedre end forventet ugelige jobtal fra USA. Arbejdsløshedsprocent i USA er faldet fra 6.7% til 6.3%. Arbejdsløshedsprocenten falder, idet folk kommer tilbage til deres job efter genåbningen af samfundet. Faldende arbejdsløshedsprocent kan også skyldes, at mange forlader arbejdsmarkedet eller ikke søger job mere. Bloomberg har estimeret, at der skulle skabes 50,000 nye job i USA i januar/2021. The National Employment Report(ADP) har estimeret, at der skulle skabes 174,000 nye job i januar. Der er blevet skabt 49,000 nye job i januar i USA. Der er kun blevet skabt 6000 job i den private sektor, og resten er i den offentlige sektor. Den offentlige sektor hjælper ikke til økonomiske vækst i samfundet, idet der ikke er blevet produceret varer i den offentlige sektor, og dette øger kun statens udgifter. Der er blevet fyret 10,000 personer i fremstilling industrien.

Initial jobless claims( Indledende ansøgninger om dagpenge): Er faldet fra 812.000 personer til 779.ooo personer, dette var bedre end forventet, idet markedet havde forventet en stigning til 830.000.

Continuing jobless claims( permanente arbejdsløse) : Er faldet fra 4.785.000 til 4.592,000 personer, dette var bedre end forventet, idet analytikerne havde forventet 4.700.000 personer.

Jobless Claims 4-week averge( Den 4 ugers gennemsnitlige ansøger til dagpenge): Er faldet fra 8.495.000 personer til 8.482.500 personer.

Purchasing Managers' Index( Service PMI ): Indkøbschefernes vurdering af den økonomiske situation i USA i januar/2021 steg fra 57.7 til 58,3.

De positive nøgletal inkl. den nye hjælpepakke vil på kortsigt holde hånden under aktiemarkedet.

De store indeks:

Alle de store indeks lukkede i en højere kurs end sidste fredag. Der er blevet dannet en højere top i S&P 500 og Russell 2000, mens de andre store indeks ligger lige ved den tidligere top. Stigende markedet med en stigende volumen og open interest er et positivt tegn. VIX indekset fik modstand i kurs 34, og blev presset markant ned i løbet af ugen, og lukkede i krus 24. Faldende VIX indeks indikerer, at investorerne er blevet optimistisk, og tager mere risiko, det sender aktiemarkedet op.

Energi sektoren:

Olie og olie relateret produkter er steget i løbet af uge 5. WTI olien brød op igennem $55 per tønde, som var modstand til kursen. Stigende olie pris er det første tegn på inflationen. Jeg har været positivt på olien i de sidste par måneder, og forventer olien i en højere kurs de næste par måneder.

Der er blevet dannet en højere top og en højere bund i naturgas, dette indikerer, at køberne er på vej tilbage til naturgas. Lukkekurs over $3.0000 per kubikmeter vil tiltrække flere købere på banen, og presse kursen højere op.

Metallerne:

Guld har udviklet sig negativt i løbet af ugen. Kursen blev presset under $1850 per ounce, som var støtte til kursen. Dette havde tiltrukket flere sælgere på    banen, og pressede kursen yderligere ned under $1800 per ounce. Køberne kom på banen fredag, den 05-02-2021 og lukkede kursen over $1800 per ounce.

Sølv steg markant mandag den 01-02-2021, idet nogle af de private investorer prøvede at presse short sælgerne ud af deres short positioner i sølv, men sælgerne kom på banen, og pressede kursen ned i løbet af ugen. Sølv lukkede i kurs $27 per ounce i samme kurs som sidste fredag. Kobber, platin og palladium har udviklet sig positivt i løbet af ugen, og lukkede i en højere kurs end sidste fredag. Palladium fik støtte i kurs $2200, og lukkede i kurs $2344.

Volumen og open interest:

Open interest er steget i de sidste par uger, mens antallet af kontrakterne ligger stadigvæk under 100mil om dagen. Volumen har været stabil under 26mil om dagen. Både volumen og open interest steg fredag, den 05-02-2021. Stigende markedet med en stigende volumen og open interest er et positivt tegn for kursudviklingen i de næste par dage.

En oversigt over kontrakterne:

En oversigt over kontrakterne, fredag den 5-02-2021 i forhold til dagen før viser, at open interest er faldt i landbrug, aktier og valuta, mens open interest er steget i energi sektoren, rentesatsen og metallerne. Alt indikere, at investorerne reducerer deres risikofyldte investeringer, og køber op i mere defensive produkter.

Kilder:

Investing.com

Finviz.com

Cmegroup.com