Til erfarne investorer/tradere

 

Du har været på markedet i mange år, men har alligevel ikke været profitabel, eller du er allerede profitabel, men ønsker at lære andre strategier, som kan øge dine afkast på dine handler, reducere din risiko og dermed minimere dine tabsgivende handler.

Som du har måske opdaget, er der ikke nogen, der kan forudsige fremtiden, når man snakker om kursudviklingen på aktiemarkedet, selvom der er mange på YouTube, Facebook og andre sociale medier, der påstår, at de kan læse markedet og forudsige kursudviklingen.

Man skal tænke på, hvorfor vil de fortælle dig og mig om dette? Hvorfor handler de ikke i stedet på deres viden og tjener ”kassen”, i stedet for at bruge tid og energi på at fortælle andre om den fremtidige kursudvikling? Hvis du er her for at finde svaret på, hvad der kommer til at ske med kursudviklingen, så må jeg desværre skuffe dig, idet heller ikke jeg kender svaret på dette spørgsmål. Men du behøver heller ikke at kunne forudsige fremtiden for at blive en trader, der forøger sin kapital med tiden.

Her kommer mit bud på en strategi, som vil kunne hjælpe dig til at blive en bedre trader/ investor:

Risikovurdering:(Money management)

Den eneste ting, vi kan styre i vores handler, er vores risiko. Kursudviklingen og muligheden for afkast er jo afhængig af andre tradere, som vi ikke kan styre eller påvirke. Desuden er resultatet af hver enkelt handel ret tilfældig. Det betyder, at selvom alle vores indikatorer fortæller os, at en given aktie burde stige, så kan den sagtens falde. Man kan i princippet have 9 handler i træk med negativt afkast og først på den tiende få positivt afkast, men hvis du sørger for at lukke dine tabsgivende handel med lidt tab og beholder dine vindere, så vil din kapital vokse med tiden. Når du ikke benytter stoploss, så signalerer du følgende til de andre markedets deltager: ”Jeg ved, hvad der vil der ske næste gang, og derfor har jeg ikke brug for sikre mig. Jeg kan ikke tage fejl.” Det er en farlig vej at gå. Man skal derimod sørge for at tage styringen på sine tabsgivende handler, og afkastet vil komme af sig selv med tiden, når man har flere vinderhandler, end man har tabsgivende handler. Når tabene er små, fordi man har lukket dem i tide, og vinderne er store, fordi man lader dem løbe, så vil ens kapital vokse med tiden.

Timing:

At time ens handler har en stor betydning for resultatet. Tid er vigtigere end prisen, men ved at kombinere tid og pris, så kan man opnå meget bedre resultater. Du skal altid vente indtil kursen kommer til et område, hvor kursen passer til din strategi, og ikke købe/sælge før. Hvis du f.eks. køber, når kursen er brudt gennem en tidligere modstand, så skal du have tålmodighed og afvente, til kursen rent faktisk lukker over den tidligere modstand. Du må ikke blive fristet til at købe før. Hvis du køber op ved 50% retracement, så afvent til kursen falder ned til 50% retracement. Du må ikke blive fristet til at købe ved 38,2 % retracement. Jeg lægger f.eks. mine ordre ved 0.618% eller 0.786% fibonacci retracemet, og køber aldrig før kursen når dertil.

Psykologien:

Psykologi har en enorm betydning for hvilket resultat, man opnår. Når man har haft 5-10 handler i træk med godt afkast, så bliver man selvglad og er oftest villig til at øge risikoen i fremtidige handler og omvendt. Hvis du vil være en bedre trader, så skal du i første omgang overvinde din frygt for at tage fejl.

1)Frygt for at tage fejl:

En af de største årsager til, at mange tradere taber penge, er, at de er bange for at tage fejl. Når et signal til køb/salg opstår, bliver de nervøse og overbeviser sig selv om, at de skal vente lidt mere og derved blive mere sikre på, at kursen nu også udvikler sig, som de forventer. Men at tage fejl er en del af spillet. Man kommer til at lave mange fejl, men man bliver også bedre og bedre til at undgå dem. Så længe, man har et stoploss på sine handler, kan ens fejl max. give et bestemt tab, som man kender i forvejen. Det handler om risikostyring og om modet til at følge sin strategi og de signaler, man får.

2)Frygt for at miste sit afkast:

Man flytter tit sit stoploss tættere på, når ens handel udvikler sig, som man ønsker og stiger som forventet, idet man er bange for, at aktien falder tilbage, så man mister afkastet. Dette medfører, at ens vinderhandler for ofte bliver lukket med for ringe afkast. Man skal huske, at en aktie kan stige mere, end vi tror, og kan falde mere, end vi tror. Derfor skal man lukke tabsgivende handler hurtigst muligt med den risiko, som er blevet indregnet i handlen fra da den blev åbnet, og lade de afkastgivende handler fortsætte opad, indtil ens mål er nået.

3)Frygt for ikke at komme med:

Man jager efter en aktiekurs og byder højere end ens strategi tillader, og pludseligt køber man for dyrt, fordi man er bange for, at aktien fortsætter opad, og man ikke kommer med på stigningen. Det sker tit, at aktien falder tilbage senere, og nu har man så en tabsgivende handel. Det er bedre, at man er på sidelinje og ønsker, at man har været med i handlen, end at gå ind i en handel for sent og efterfølgende ønske, at man havde holdt sig ude. Man opnår nemlig ikke tab ved at være på sidelinjen, hvorimod man mister penge, når man er i en handel, der går imod ens forventning - og man bliver ved med at beholde sin position.

Så for at kunne blive en profitable trader skal du tage chancen og handle uden tvivl, når du mener, muligheden er tilstedet. Du skal samtidig have et stoploss til, hvis markedet udvikler sig imod din forventning. Man skal huske, at markedet kun kan gøre tre ting, stige, falde og konsolidering og at alt kan ske i markedet. Derfor skal du beskytte din kapital. Du er den eneste der har ansvaret for dine handler, og der kommer desværre ikke nogen og hjælper dig, når du taber penge.

Strategi/teknik:

Der er mange forskellige strategier på markedet, og du har sikkert din egen favoritstrategi. Du skal fortsætte med strategien, hvis du er tryg ved den og har opnået et pænt afkast. Jeg benytter Bradley Siderograph model og CBOE Volatility Index.

(VIX index):

For at finde stemningen på markedet, benytter jeg fiboancci niveauer, candlestick charts og trendkanaler sammen med MACD og RSI. Bradley model giver mig en indikation om fremtiden og et kvalificeret gæt på, hvordan markedet vil udvikle sig i fremtiden. Så jeg ved nogenlunde, hvornår markedet med ok sandsynlighed vil vende (det er ikke 100% sikkert, men passer i de fleste tilfælde). Jeg bruger også VIX indekset. Ved at studere VIX indekset kan man få en fornemmelse af, hvordan de store spillere tænker/handler. VIX indekset stiger, når de store spillere, som normal bestemmer retningen på markedet, er nervøse og køber forsikringer til deres portefølje. Derfor kan man benytte VIX indeks til tage temperatur på markedet.

Nedenstående set-up har hjulpet mig til at reducere mine tabsgivende handler og øger min chance for at have vinde:

Jeg har lært at genkende de vigtige candlestick patterns feks. Engulfing, Dark could cover, Morning/Evening star, Piercing patterns, Doji, Hammer/Inverted hammer, Shooting star/Hanging man og Belt hold line. Kan også genkende de vigtige chart patterns feks. Double/triple top/bottom, Rectangle, Triangles, Channels, Trendlines, Flag efter optrend, Head and shoulders/Inverse head & shoulders og Cup and handle.

Jeg benytter harmonic trading og mønster genkendelse kombineret med fibonacci retracement/extention til at finde entry, exit og stoploss på handler. Bullish/ bearish Gartley 222, Bearish/bullish Gartley AB=CD patterns, Bullish/bearish butterfly og bullish/bearish 3 drives af de Gartley mønstre, jeg leder efter på markedet.

Her er der en oversigt over de vigtige tekniske mønstre for fibonacci og harmonic trading:

 

Harmonic trade - Fibo invest