Til nybegyndere

Inden du begynder med at handle aktier, skal du tage stilling til nedenstående punkter:


Hvilken bank eller investeringsplatform, du ønsker at handle gennem.


Hvilke type investor vil du være? Daytrader, swingtrader eller langsigtet investor?


Hvilke type aktier ønsker du at investere i?
Cykliske aktier, dvs. aktier, som stiger mere end markedet, når det går godt med økonomien, eller defensive aktier, typisk medicinal-, forbrugs- eller forsikrings-/bankaktier, som ikke i så høj grad bliver påvirket af økonomien?


Hvordan vil du finde dine købs-/salgskandidater? Vil du benytte fundamental analyse, dvs. studere regnskaber, nøgletal m.v., eller vil du benytte teknisk analyse, dvs. studere grafer, indikatorer m.v.?

Aktier kan du købe og sælge i banken. Du kan bede banken om at købe og sælge aktier for dig, eller du kan selv købe og sælge aktierne via din netbank. Det er billigst at gøre det selv.

Prisen på køb og salg af aktier er forskellig fra bank til bank. Typisk betaler du både et gebyr ved køb og salg af aktierne (kurtage) samt et fast beløb for at have et depot i banken (depotgebyr).

Omkostningerne stiger, jo flere gange du handler. Derfor er det vigtigt, at du ikke handler alt for mange gange for beløb på under 5-10.000 kr, idet kurtage og andre omkostninger i så fald vil reducere dit muligt afkast. Minimumkurtage pr. handel via netbank er i fleste danske banker på 29 kr. ved handler for et beløb på under 29.000 kr. Der vil komme yderligere kurtage på 0.1% ved handler for beløb på over 29.000 kr. Derudover betaler man i de fleste danske banker 300 - 400 kr. om året i depotgebyrer.

Uanset, om du er kortsigtet eller langtidsinvestor, anbefaler jeg, at du opretter en aktieopsparingskonto hos Saxo Bank eller Nordnet, hvis du vil investere mindre end 101.100 kr. (2020).

Du kan oprette dig på Nordnet her:

Her kommer forklaringen:

Da den politiske aftale om aktiesparekontoen på 50.000kr blev indgået i 2018/19, var partierne blev enige om, at beløbsgrænsen gradvist skal sættes op med 50.000 kroner om året frem til 2021, hvor beløbsgrænsen derfor vil være 200.000 kroner. Hver forhøjelse af beløbsgrænsen skal forhandles mellem partierne bag aftalen – typisk i forbindelse med forhandlingerne om næste års finanslov.

Den nye aktie konto kan kun bruges til at investere i børsnoterede aktier (danske og udenlandske) samt aktiebaserede danske investeringsfonde – altså ikke obligationer, unoterede aktier, certifikater, ETF'ere, eller lignende.

Saxo banks og Nordnets investeringsplatforme er meget billigere end de traditionelle banker, og en aktieopsparingskonto giver skattemæssige fordele i forhold til et almindeligt investeringsdepot i banken, da avancer og udbytter alene beskattes med 17% (dvs. mindst 10% lavere beskatning end på en almindelig investeringskonto). Der er lagerbeskatning på en aktieopsparingskonto. Det betyder, at du betaler skat af det, som kontoen er vokset med ultimo hvert år. Evt. tab kan fremføres til fremtidige år. Skat trækker selv oplysningerne fra depotet, når året er gået (evt. tab eller gevinst)

Du er her hos Fibo Invest. Dette indikerer, at du har taget den første skridt i investeringsverdenen og ønsker at finde ud af, hvad du skal gøre nu, og hvordan skal du komme videre med dine tanker om investering. Som ny investor anbefaler Fibo Invest, at du læser lidt om fundamental analyse på de nedenståede hjemmesider:

Her kan du finde både gratis analyser og betalingsanalyser, som er baseret på fundamentel analyse.

Du kan med fordel også læse nogle af de danske bøger , som du kan finde her på siden under fanen "Bøger". Du er naturligvis også velkommen til at læse her på siden og kontakte Fibo Invest, hvis du er interesseret i at lære mere om teknisk analyse.

Du bestemmer selv, om du vil læse først og lære markedet at kende, inden du går i gang med at handle med aktier, eller om du vil kaste dig ud i markedet og lære på den hårde måde. Jeg anbefaler, at du læser et par bøger og følger nogle de kendte investorer i DK på YouTube. Du kan også følge med herinde, indtil du føler dig tryg ved at handle med aktier. Det er desværre fakta, at 90% af alle nybegyndere taber penge i starten, og næsten alle sammen laver de samme typer af fejl i begyndelsen. Derfor er det bedst, at man lærer at undgå dem allerede fra starten. Jeg mener ikke, at man bør skynde sig eller at man bør have et ønske om at blive en aktive investor/trader allerede fra dag et. Specielt når man er nybegynder, så er tålmodighed og timing meget vigtigt. Man bør starte med små beløb evt. 10.000-15.000 kr. pr. gang for at se, om man kan tjene penge ved handler for dette beløb. Hvis du ikke kan tjene penge ved at handle for 10.000 kr., så kan du heller ikke få afkast ved at handle for 100.000 kr., idet alt er procentvist. Dem, der handler for store beløb, køber større positioner i forhold til de små, men de har jo også en tilsvarende større risiko og taber flere penge, når de tager fejl. Det er også vigtigt at have en fornemmelse for hele samfundsøkonomien, inden man kaster sig ud i at handle. Hvis markedet fx. er steget i mange år og er på vej ned, så er det en god ide, at have lidt tålmodighed og være på sidelinjen i et par måneder, indtil man ser en stabilisering på markedet. Det var fx. ikke så rart at komme ind som ny på markedet i 2008 lige før finanskrisen, hvor aktiemarkederne kort tid efter faldt med næsten 50 %. Nu er vi i 2019 dvs. ca. 10 år efter. De fleste store korrektioner (kriser) har en cyklus på 10 år. Det betyder, at markedet nu er steget i ca. 10 år, og at en korrektion derfor muligvis er på vej. Frem for at købe stort ind i aktier i 2019-2020 kan det derfor være fornuftigt at vente og bruger tiden til at studere markedet og lære mest muligt om dette i stedet for. Når der har været en korrektion, og man har set lidt stabilisering i kurserne på verdensmarkedet, så kan man begynde med samle aktierne op. Det kan godt være, at man ikke køber helt på bunden, men man er nogenlunde sikker på, at nedtrenden er afsluttet, og markedet er på vej opad igen. Der er en kendt investor, der har fortalt, at han tjente sin formue ved at købe for sent og sælge for tidligt. Derved fik han kun 20% i afkast i stedet for 50%, men han var glad for, at de fleste handler var afkastgivende og ikke tabsgivende. Alle ønsker, at købe en aktie på bunden og sælger den på toppen til en anden, men man ved også godt, at dette ikke er et realistisk mål.

At kunne købe på bunden og sælge på toppen kræver mange års arbejde, og der er heller ikke garanti for, at man kan opnå en sådan kompetence, selv om man har brugt mange år på at forsøge. Man skal huske, at 90 % af de nye investorer/tradere taber deres kapital i løbet af et år, idet de er i hård konkurrence med de professionelle investorer og andre tradere med større viden og erfaring. De fleste nye investorer når ikke at lære markedet at kende, før de har mistet alle deres penge samt lysten til at handle med aktier.

Som nybegynder skal man være tålmodigt og nøjes med få procent afkast og ikke tage en stor risiko. En sådan strategi medfører, at man kan overleve på markedet og blive bedre med tiden. At handle med aktier er ikke meget anderledes end at spille poker. Man kan heller ikke forvente, at man kan vinde over de bedste pokerspillere i verden, når man selv lige er begyndt.