fbpx

Nyhedsbrevet nr 12, uge 13, fredag den 27-03-2020

By 28. marts 2020 august 9th, 2022 Ingen kommentarer

                                                                                          Oversigt over aktiemarkedet

Alle markederne lukkede i højere kurs fredag, den 27-03-2020 i forhold til sidste fredag, 20-03-2020. S&P 500 åbnede i minus mandag, den 20-03-2020 efter markant fald i uge 12. Sælgerne pressede kursen under lukkekursen fra den 24-12-2018 (kurs 2350$) og S&P 500 testede 2200$ mandag, de 20-03-2020. Panik-salg i markedet pga. stigende antal patienter, som blev smittet/ død i USA og i Europa, sendte markederne ned i starten ugen og pressede VIX- indekset op i kurs 85. VIX- indekset var tæt på niveauet i 2008 i starten af ugen.

Trump´s administration godkendte med en gigantisk (2000.mia USD) hjælpepakke i løbet af uge 13, som var med til at holde hånden under markedet på kort sigt. Hjælpepakken vil hjælpe alle de små og store virksomheder og personer, som blev/bliver ramt af coronavirusset. Investorerne sendte indekset op i tre dage i træk pga. hjælpe-pakken. Markedet steg også torsdag den 26-03-2020, trods markant stigning i antallet af arbejdsløse i USA.Dette er mærkværdigt, at markederne steg, trods stigende gæld, antallet af arbejdsløse, antallet af smittede/døde pga. coronavirusset, og markant stigning i VIX indekset.Dette kan kun ske, når FED og andre centralbanker køber op og støtter markedet, eller short sælgerne køber op i lavere kurs og lukker deres short positioner med afkast.Jeg mener, at alle de gode nyheder (centralbankers støtteopkøb af obligationer og hjælpe-pakken osv.) er mere elle mindre indpriset i markederne efter stigninger tre dage i træk.Torsdag den 27-03-2020 steg S&P 500 markant, og køberne lukkede indekset over kurs 2565$, som jeg mener, at man skal holde med. Hvis indekset skal fortsætte opad, så skulle indekset holde sig over kurs 2565$. Fredag, den 28-03-2020, blev indekset presset ned og lukkede under kurs 2565$, men stadigvæk ligger over kurs 2500$, som er en stærk støtte til indekset.

Jeg forventer markedet i lavere kurs i næste par dage/uger, idet coronavirusset vil have en meget negativ påvirkning på vredensøkonomi og dette er lige begyndt. Der var faktisk en del analytikere, som forventede en mulig recession i USA, Kina og resten af verden i løbet af 2020-2021, inden coronavirusset kom, og situationen er kun blevet værre pga. af coronavirusset. Servicesektor i USA og Europa, som udgør over 75% af BNP, er meget hårdt ramt af coronavirusset. Den negative effekt af coronavirusset, kan ses på de økonomiske nøgletal, som kommer i de kommende uger.

De store indeks:

Oversigten over de store indekser viser samme mønstre, hvor man kan se, at indekserne er faldet markant i de sidste par uger og vi ser en kort stigning i løbet uge 13. Der er blevet dannet en højere bund, og en bullish hammer candelstick mønstre på dags chart i VIX, dette fortæller mig, at investorerne stadigvæk er nervøse og køber forsikring til deres porteføljen.

Energisektor:

Olie og olie-relateret produkter havde været under markant pres i de sidste par uger/måneder. Som det kan ses på kursudviklingen på olien, kom køberne på banen i kurs omkring 20$ per tønde og indtil videre holdt hånden under olien. Alt kan selvfølgelig ske i aktiemarkedet, men jeg mener, risikoen for yderligere fald i olien er begrænset i disse niveauer, idet der er meget få lande, som kan tjene penge på olien, når kursen ligger omkring 20$.

Metallerne:

Metallerne udviklede sig meget positive i løbet af de sidste par uger. Gold fik støtte i kurs 1450$ per ounce. Køberne pressede kursen op gennem 1500$ og videre op gennem 1600$. Gold testede tidligere top i kurs 1700$ i løbet af uge 13, og lukkede i kurs 1636$ per ounce fredag den 27-03-2020. Stigende pris i guld og sølv fortæller mig, at de store spillere stadigvæk er nervøse og køber op i guld og sølv til at hedge deres portefølje. Stigende guld/sølv pris er en positiv nyhed for de store og små guldmine selskaber, idet deres indtjening afhængig af prisen på guld og sølv.

Volumen og Open Interest :

Jeg har efterhånden beskrevet betydning af Volumen og Open Interest for kursudviklingen i aktiemarkedet, så alle burde vide, at faldende volumen og open interest er en meget negativ signal for markedet.

Som det kan ses på oversigten nedenunder, både volumen og Open Interest er faldende siden 12-3-2020.

Disclaimer:

Jeg forventer markederne i lavere kurs i næste par dage/uger eller måneder, derfor køber jeg ikke produkter, som kan blive påvirket negative på grund af yderligere fald i markedet.Jeg er lang i guld og olie og nogle af de virksomheder, som kommer til at tjene flere penge på grund af coronavirusset, ellers er jeg short i markedet.

Som har skrevet mange gange før, er der ikke nogen inkl. mig selv, der ved, om markedet er op/ned med 20%, om en uge/måneder, og udover de fundamentelle værdier i økonomien, alt handler om risikovurdering. Så lukke ørene, når nogen især private investorer i de diverse Facebook grupper   siger/skriver ” Jeg vidste”, dette fortæller mig, at de ikke ved, hvad de snakker om. Den eneste grund til, at de siger ” de vidste” er, at markedet tilfældigvis udviklede sig et par gange i samme retning, som deres mavefornemmelse eller deres strategi har fortalt dem.

Jeg læser ikke nyhederne i børsens avis, og heller ikke på andre sociale medier, idet de store spillere har kendskab til over 90% af nyhederne før os andre og størst del af nyheden er allerede indpriset i kursen. Jeg kigger til gengæld på price chart, volumen, Open Interest og de fundamentelle værdier, som fortæller mig, hvordan de store spillere tænker og handler.