fbpx

Nyhedsbrevet nummer 4, uge 4, fredag den 29-01-2021

By 30. januar 2021 august 9th, 2022 Ingen kommentarer

Aktiemarkedet

Markedet har udviklet sig negativt i løbet af uge 4. Investorerne er blevet lidt nervøse efter The Federal Open Market Committee (FOMC-mødet) , onsdag den 27-1-2021, og det har sendte markedet ned med 2%. Jerome Powell har ellers fortalt, at Fed vil fortsætte med at støtte markedet, og vil holde renten i lavt de næste par år.

Jerome Powell var lidt bekymret over den stigende arbejdsløshed på kortsigt, og en stigende inflation på langsigt.

Arbejdsløsheden i USA er steget med 847,000 personer i sidste uge, men analytikerne havde forventet en stigning på 875,000 personer, så der var færre end forventet. Den gennemsnitlige ugelige arbejdsløsheden er dog steget fra 851,750 personer til 868,000 personer, dette indikerer, at flere mister deres job i USA, og økonomien er ikke i forbedring, som man havde forventet. Dette vil presse Fed og andre central banker til at komme med flere hjælpepakker for at holde hånden under markedet.
Vi fik også nogle økonomiske nøgletal fra Tyskland i uge 4, som var dårligere end forventet.
*German Business Expectations( Jan-2021): Er faldet fra 93 til 91.1, og analytikerne havde forventet en stigning til 93,2, dette er et meget negativt signal.

*GFK Gernman Consumer Climate(Feb-2021): Er faldet fra -7,5 til -15,6, og markedet havde forventet et fald til -7,9. Dette indikerer, at de tyske forbruger har mistet optimisme til økonomiske aktiviteter.

Tyskland er motoren for vækst i EU, og dårlige nøgletal fra Tyskland er meget negativt for alle europæiske lande, idet Danmark og andre lande i EU er underleverandør til tyske industri.

En stigende arbejdsløshed kombineret med en faldende optimisme til økonomiske aktiviteter er et negativt signal for aktiemarkedet, og dette vil hæmme den forventede vækst til økonomien. Inflationen er steget en lille smule i de sidste par uger /måneder, dette har presset kursen på metallerne og bitcoins op, idet investorerne køber guld, sølv eller bitcoins til hedge deres porteføljen imod en stigende inflation.

Gamestop (GME) er blevet ugens mest populær emne i den finansielle verden, idet nogle af de private investorer køber op i GME, og de prøver at presse short sælgerne til at lukke deres short positioner til en højere kurs. Dette har på nuværende tidspunkt givet et markant tab til nogle af de store hedgefonde, som er short i GME. Mange af de hedgefonde har lånt penge til at sælge short i GME, derfor er en stigende kurs på deres short positioner meget problematisk for dem. Deres tab bliver større i takt med at kursen stiger. De får også "Margien Call", derfor bliver de nødt til at sælge ud af deres andre positioner( de lange positioner) for at dække deres underskud på deres short positioner. Dette kan presse hele markedet ned, idet der vil komme flere aktier til salg i takt med at hedgefonde skal sælge ud af deres lang positioner, medmindre nogle af andre hedgefonde eller investorer køber op i de lang positioner, mens nogle er blevet tvunget til at sælge.

Jeg vil personlig fraråde folk at købe op i GME i disse niveauer, idet virksomheden fundamentalt er på vej til konkurs, og deres omsætning og indtjening har været faldende i de sidste par år. På kortsigt kan nogle af de store hedgefonde tabe penge på deres short positioner i GME på grund af teknikalitet i aktiemarkedet, men mange af de private investorer, som køber op i GME kommer til at tabe mange penge på deres spekulation, idet GME vil falde tilbage til kurs under $50, idet virksomheden ikke tjener nogen penge, derfor er de store spiller fundamentalt short i aktien.  Jeg er hverken short eller lang i GME. 

De store indeks:

De store indeks har udviklet sig negativt i løbet af ugen. Alle de store indeks lukkede i en lavere kurs end sidste uge. Det har været det største fald siden oktober 2020 på en uge, dette er et meget negativt tegn for markedet. VIX indeks er steget markant i løbet af ugen, dette indikerer, at investorerne er blevet nervøse, og de køber forsikring til deres portefølje. VIX indeks ligger stadigvæk under 36, som er modstand til kursen. Lukkekurs over 36 er et meget negativt signal.

Energi sektoren:

Olien og olie relateret produkter har udviklet sig positivt i løbet af ugen, og lukkede i en højere kurs end sidste uge. WTI olien ligger over $50 per tønden, som er stærkt støtte til kursen. Naturgas er begyndt med at ændre trend fra nedtrend til optrend. Der er blevet dannet en højere bund og en højere top, som indikerer, at køberne er på vej til naturgas. Kursen ligger over $2.4000 per kubikmater, som er støtte til kursen. På kortsigt er der modstand i kurs $2,8000 per kubikmater.

Metallerne:

Metallerne har udviklet sig ok i løbet af uge 4. Alle metaller undtagen palladium ligger i en opadgående trend kanal. Guld har fået modstand ved dobbelt top i kurs $1950. På kortsigt er der støtte i guld i kurs omkring $1770-1800 per ounce.

Sølv ligger også i en opadgående trend kanal. På kortsigt er der støtte ved $24-25 per ounce, og den kortsigtede modstand i kurs $28. Lukkekurs over $28, vil tiltrække flere købere på banen, og presse kursen op mod den næste modstand i kurs $30.

Palladium falder tilbage efter markant stigning i de sidste par uger og måneder. Der er støtte ved kurs $2200, som også er 200SMA på dages chart. Lukkekurs under $2200 er et meget negativt signal for palladium.

Volumen og open interest:

Volumen og open interest er steget i de sidste par dage. Volumen har været meget stabil i de sidste par uger, men er steget markant i de sidste tre dage, dette indikerer at mange produkter har skiftet hænder. Open inerest er steget i de sidste par uger, idet flere nye købere er kommet i markedet i 2021. Stigende volumen og open interest er positivt, idet der er flere deltager i markedet. Et stigende markedet med stigende volumen, og open interest er et positivt tegn for markedet og omvendt. Markedet er faldet i løbet af ugen, mens volumen og open interest er steget, dette er det første negativt signal.

En oversigt over kontrakterne:

En oversigt over kontrakterne, den 29-01-2021 i forhold til dagen før viser, at der er en stor interesse for landbrug, energi sektor og rentesats, idet open interest er steget i forhold til dagen før. Open interest er faldet i metallerne, valuta og aktier. Open interest er faldet markant i aktier, dette indikerer, at investorerne reducerer deres positioner i aktier, og køber op i mere sikre instrumenter.

*German Business Expectations rates the expectations of businesses in Germany for the following six months. It is is a sub-index of the German Ifo Business Climate Index. A higher than expected reading should be taken as positive/bullish for the EUR, while a lower than expected reading should be taken as negative/bearish for the EUR.

*The Gfk GermClimate Indexan Consumer  measures the level of consumer confidence in economic activity. The data is compiled from a survey of about 2,000 consumers which asks respondents to rate the relative level of past and future economic conditions. A higher than expected reading should be taken as positive/bullish for the EUR, while a lower than expected reading should be taken as negative/bearish for the EUR.

A higher than expected reading should be taken as positive/bullish for the EUR,while a lower than expected reading should be taken as negative/bearish for the EUR.

Kilder:

Investing.com

Finviz.com

Tradingview.com