fbpx

Nyhedsbrevet nummer 38, uge 47, den 20-11-2020

By 21. november 2020 august 9th, 2022 Ingen kommentarer

Oversigt over markedet

Markedet har udviklet sig negativt i løbet af ugen. Det amerikanske indeks lukkede i en lavere kurs i forholdt til sidste uge. De positive nyheder fra Pfizer og Moderna vedrørende deres mulige vaccine mod COVID-19 har tiltrukket flere købere i de brancher, som blev påvirket negativt pga. lukningen af samfundet. Antallet af smittede med coronavirusset er steget markant i de sidste par dage både i USA og Europa, dette kan også påvirke markedet negativt. Der er stadigvæk mange negative parametre, som kan presse markedet ned. Stigende arbejdsløse, gæld og faldende renter er med til at øge budget underskuddet i alle lande, og dette vil dæmpe væksten i fremtiden. Central bankerne skal putte flere penge i systemet for at opnå samme effekt som tidligere. Fed bruger $12 for at opnå $1 væksten i GDPén. Væksten i GDP er faldet fra ca. 8% i 2010 til under 4% i 2019, mens gælden er steget fra 110% af GDP i 2010 til ca. 180% af GDP. Dette indikerer, at central bankerne pumper flere penge i økonomierne, men effekten bliver mindre, idet mange af de hjælpepakker vil gå til de såkaldte "zombie" virksomheder, som er afhængig af støtte fra staterne, og de vil med store sandsynlighed gå konkurs på senere tidspunkt. Nogle af pengene vil også gå til aktiemarkedet, men ikke i selve økonomien. Antallet af zombie virksomheder er steget markant i de sidste par år, og mange af dem er allerede gået konkurs. Vi vil se flere konkurser i fremtiden i takt med staterne har færre penge og et større budget underskud. Det kan godt være, at man hører, at der er vækst i økonomien, men alt er baseret på kredit.

De store indeks:

Dow Joens, S&P500 og Nasdaq100 lukkede i en lavere kurs end sidste fredag, mens Russell2000 ligger i en højere kurs i forhold til sidste uge. Russell200 har udviklet sig meget godt i de sidste par måneder og ligger i ATH, mens de andre indeks har allerede været i ATH, og ligger under deres tidligere top på nuværende tidspunkt. Alt indikerer, at investorerne skifter fra de overkøbte tech aktier til mere value virksomheder. De europæiske indeks har udviklet sig ok i løbet af ugen og ligger i samme kurs som sidste uge. DAX ligger stadigvæk over 13000euro og Euro Stoxx50 ligger over 3400euro. VIX indeks er faldet markant i de sidste par uger og ligger i kurs 24.5$, dette er indikerer, at investorerne ikke er nervøse og tager mere risiko. Kursudviklingen i næste uge er meget afgørende. Vi må se, om køberne kan holde hånd under markedet i næste uge, ellers vil sælgerne prøve at presse indekserne under deres kortsigtede støtte linje.

Energi sektor:

Olien og olie relateret produkter har udviklet sig positivt i løbet af ugen. WTI olien lukkede i kurs $42,47 per tønden. Der er modstand i olien i kurs omkring $42-44 og støtte ved $40. Naturgas falder lidt tilbage efter markant stigningen i de sidste par uger. Kursen ligger stadigvæk over $2.5000, som er støtte til kursen. Lukkekurs under støtte linjen vil tiltrække flere sælgere på banen og presse kursen ned med $2.0000, dette er ok tidspunkt at købe naturgas, hvis man ønsker at investere i naturgas.

Metallerne:

Metallerne har været i konsoliderings fase i de sidste 3-4 måneder. Guld/sølv faldt markant mandag den 9-11-2020, da Pfizer kom med nyheden vedrørende deres vaccine. Guld ligger stadigvæk over $1840-1850 per ounce, som er den kortsigtede støtte til kursen. Vi har set samme mønster i sølv. Sølv ligger over $22-23 ounce, som er støtte til kursen. Platinum har udviklet sig ok i løbet af ugen. Kursen er brudt op igennem konsolideringszonen $850-900 og lukkede i kurs $952.4 fredag den 20-11-2020. Kobber bliver ved med at stige pga. efterspørgsel fra Kina. Der er stærkt støtte i kurs $3.000 -3.2000. Der skal bruges mere kobber i el biler i forhold til benzin/diesel biler, derfor er der store efterspørgsel efter kobber især fra Kina, som har satset på el biler.

Volumen og Open inerest:

Volumen har været stabil i de sidste par uger, mens open interest har været stigende i de sidste par uger. Open interest faldt fra 98mil til 94mil kontrakter fra torsdag til fredag. Faldende open interest er et negativt signal. Vi må holde øje med volumen og open interest i næste uge. Udviklingen på volumen og open interest er nogle de første indikatorer, som viser retningen på markedet. Stigende volumen/open interest er et positivt signal, og faldende volumen/ open interest et er negativt signal for markedet.

Oversigten over kontrakterne:

En oversigt over kontrakterne fredag den 20-11-2020 i forhold til dagen før viser, at open interest er faldet i landbrug (-1,189,039mil), Aktier (-620,519mil), rentesats (-2,199,705mil ), mens open  interest er steget i valuta(+9,356mil), energi sektor (+56,577 mil) og metallerne (39,60 mil). Oversigten over kontrakterne viser, at investorerne flytter deres kapital fra aktier og obligationer til metaller og energi relateret produkter. Alt indikerer, at vi må se en højere kurs i metallerne og energi relateret produkter og en lavere kurs i aktier og landbrug relateret produkter.