fbpx

Nyhedsbrevet nummer 37, uge 45, fredag den 12-11-2021

By 13. november 2021 august 9th, 2022 Ingen kommentarer

Aktiemarkedet

Den amerikanske Federal Reserve sagde i forbindelse med FOMC-mødet, onsdag den 3-11-2021, at den højere inflation er et forbigående fænomen. Jerome Powell sagde,  "Det er meget svært at spå om, hvor længe der vil være forsyningsproblemer, og hvordan de vil påvirke inflationen", men han insisterede på at den nuværende situation "i stort omfang er et produkt af flere forbigående faktorer." Han bliver ved med at give skylden for inflationen til "forsyningsproblemer". Inflationen er blevet målt til 6.2%(YoY)(okt/21) i USA via CPI. Dette er markant højere end Fed´s egne estimat til max 2% om året. "Inflation is always and everywhere a monetary phenomenen"  (Milton Friedman), selvom centralbankerne og staterne vil prøve at give skylden til forsyningsproblemer. Vi vil se en stigende inflation så længe staterne øger deres budget, og centralbankerne printer flere penge for at dække underskuddet. Man kan bekæmpe inflationen ved at hæve renten eller hæve skatten. Politikerne ønsker ikke at hæve skatten, idet vælgerne ikke vil stemme på dem, idet mange af vælgere mener, at de betaler en høj skat i forvejen. Centralbankerne vil heller ikke hæve renten, idet en stigende rente kan hæmme væksten og øger omkostningerne til den astronomiske gæld, som er i systemet nu. En stigende inflation løser begge problemer på en gang. Staterne kan bruge mere end de tjener. Fed kan holde renten nede og holde hånden under økonomien ved at printe flere penge.

Inflationen er ikke forbigående, dette ved Fed og andre centralbanker, idet de selv har skabt inflationen ved at printe flere penge end de burde. Udviklingen på Producer Price Index(PPI) er en god indikatorer for inflationen. Stigende råvarer priser og stigende løn til ansatte vil øge omkostningerne til produktionen, og dette kan ses på PPI. Producenterne bliver nødt til at reducere deres omkostninger ved enten at fyre nogle af deres ansatte eller beholde deres ansatte, men hæver prisen for at kan beholde deres indtjening.

Michigan Inflation Expectations er også steget fra 4.8% til 4.9%, dette indikerer, at forbrugerne forventer en højere inflation de kommende måneder.

The Michigan sentiment index er faldet fra 67,9 til 62,8, dette indikerer, at forbrugerne er mere pessimistiske om fremtiden, og vil bruge færre penge.

Antallet ansøger af dagpenge i USA er steget i løbet af ugen, dette indikerer, at økonomien vokser langsommere end forventet.

En stigende inflation kombineret med en langsommere end forventet vækst i økonomierne kan medføre stagflation.

U.S Producer Price Index(PPI):

Oversigten over U.S Producer Price Index(PPI) viser, at PPI er steget markant i 2021. PPI er steget fra 0.8%(YoY) i dec./2020 til 8.6%(YoY) i okt./2021. PPI viser, at producenterne betaler mere for de råvarer, som skal brugs til at producere deres produkter. Producenterne vil sende de extra omkostninger til forbrugerne via højere priser. Mange af producenterne har ikke hævet deres priser endnu, idet de troede, at inflationen ville være forbigående, som Fed har fortalt dem. Vi vil se en markant pris stigning på de varer, som forbrugerne skal købe de kommende måneder, når flere producenter kommer til at hæve deres priser, idet deres omkostningerne er steget markant de sidste par måneder, og dette kan reducere deres indtjening, hvis de sælger deres produkter til samme pris.

U.S. Consumer Price Index(CPI):

Her er en oversigt over inflationen i USA siden 2017. Som det kan ses har inflationen været under 3% de sidste mange år. USA havde en højere inflation i 1982 end i dag, hvor inflationen blev målt til 7.1% via CPI. Inflationen er steget markant i 2021. Som det kan ses, er inflationen stigende. Inflationen er steget mere end Fed havde forventet siden nov./2020 undtagen  jan-feb./2021. Inflationen blev målt til 6.2%(YoY)(Okt/21) via CPI. Analytikerne havde forventet en stigning til 5.8%, så inflationen er steget markant mere end markedet havde forventet.

Germany Consumer Price Index(CPI):

Her er en oversigt over inflationen i Tyskland siden 1980. Inflationen er steget markant i Tyskland i 2021 fra 1%(YoY)(jan/2021) til 4.5% (YoY)(okt./2021). Tyskland havde en inflation over det nuværende niveau (4.5%) i 1992, hvor inflationen blev målt over 5% via CPI. Tyskland eksporterer/importerer mange varer til/fra andre lande, derfor vil vi se en stigende inflation i andre EU-lande de kommende måneder.

Consumer inflation- Official vs ShadowStats(1980-Based)

Her er oversigt over udviklingen på inflationen målt på de parametre, som man brugte i 1980. Staterne har ændret måden og indholdet for de varer, som bliver brugt til at måle CPI de sidste mange år. Dette har man bevidst gjort for at holde inflationen under 2%. Som det kan ses, vil inflationen blive målt markant højere, hvis man brugte samme metode som tidligere. Inflationen er ca. 15% , hvis man benytte samme metode, som blev brugt i 1980.

Her er oversigt over udviklingen på inflationen målt på de parametre, som man brugte i 1980. Staterne har ændret måden og indholdet de varer, som bliver brugt til at måle CPI de sidste mange år. Dette har bevidst gjort for at holde inflationen under 2%. Som dette kan ses, vil inflationen målt markant højere, hvis man brugte samme metode som tidligere. Inflationen er ca. 15% , hvis man benytte samme metode, som blev brugt i 1980.

De store indeks:

Dow Jones, S&P500 og Nasdaq100 og Russell2000 har udviklet sig negativt i løbet af ugen. De store amerikanske indeks lukkede i en lavere kurs end sidste fredag. S&P500 og Dow Jones, S&P500 og Nasdaq100 og Russell 2000 testede deres ATH, men alle fire indeks er faldet under 1% i løbet af ugen.

Euro Stoxx 50 har udviklet sig positivt i løbet af ugen, og kursen ligger i ATH. DAX  har også udviklet sig positivt i løbet af ugen. Kursen er brudt op igennem modstandslinjen i kurs 16000€. Der er på kortsigt støtte i Dax omkring kurs 15800€-16000€. Nikkei225 er steget de sidste par måneder, men faldt med 0.1% i løbet af ugen. Der er blevet dannet en højere bund i kurs 29000. Der er på kortsigt modstand i kurs 30500, og støtte i kurs 29000.

VIX indekset ligger stadigvæk i en nedadgående trend kanal. Kursen blev presset under $18 de sidste par måneder, og har fået støtte i kurs $16. Hedge fonde har øget deres short positioner i VIX indekset, og de vil prøve at holde kursen under $20. VIX indekset er faldet i løbet af ugen og lukkede i kurs $16.2, fredag den 12-11-2021. Lukkekurs over $20 vil indikere, at investorerne er blevet nervøse, og de vil købe forsikring til deres portefølje. VIX indekset ligger stadigvæk under modstandszonen i kurs $20-25, dette indikerer, at de fleste deltager i markedet ikke forventer en korrektion på kortsigt.

Energi sektoren:

En oversigt over olie og olie relateret produkter på dage chart viser, at olie og gas stadigvæk ligger i en opadgående trend kanal. WTI olien fik modstand i kurs $85 per tønde, og kursen er faldet med 0.73% i løbet af ugen efter en markant stigning de sidste par måneder. WTI olien ligger stadigvæk over $80 per tønden, som er den kortsigtede støtte til kursen. Den langsigtede støtte er i kurs $75 per tønden. Naturgas er også faldet markant de sidste par uger. Kursen fik modstand i kurs $6.5 per kubik meter. På kortsigt er der støtte i kurs $4, og modstand i kurs $5. Naturgas er faldet med 13.4% i løbet af ugen, men er steget med 88% siden jan/2021.  Vi oplever nu en retracement i energi sektoren efter en markant stigning de sidste par måneder.

Metallerne: 

Metallerne har udviklet sig positivt i de sidste par uger. Guld, sølv, kobber, platin og palladium lukkede i en højere kurs end sidste fredag. Guld blev presset op $1835 per ounce, som var den kortsigtede modstand til kursen. Guld steg med 2.64% i løbet af ugen. Volumen og open interest er steget i guld, mens guld stiger, dette er et meget positivt signal. Sølv blev også presset op igennem kurs $25 per ounce, som var den kortsigtede modstand til kursen. Sølv steg med 4.6% i løbet af ugen. Kobber er faldet de sidste par måneder. Køberne kom på banen i løbet af ugen og pressede kursen op med 2,4% . Kobber ligger stadigvæk over $4, som er støtte til kursen. Platin er steget i løbet af ugen, og kursen ligger stadigvæk over $1000, som er den langsigtede støtte til kursen. Der er på kortsigt støtte i kurs $1050, og modstand i kurs $1100.

Volumen og open interest:

Volumen har været stabil under 25mio kontrakter om dagen de sidste par uger. Open interest har ligget i en stigende trend de sidste par uger. Open interest er steget fra ca. 100mio kontrakter om dagen, den 22-10-2021 til 106mio kontrakter om dagen, torsdag den 11-11-2021. Et stigende markedet med en stigende open interest er et positivt tegn for kursudviklingen. Et stigende markedet med en stigende open interest indikerer, at der er kommet flere nye købere i markedet. Volumen og open interest faldt markant den 11-12/okt.2021 efter et højere end forventet inflationstal.

Oversigt over kontrakterne:

Oversigten over kontrakterne fredag, den 12-11-2021 i forhold til dagen før viser, at volumen og open interest er steget i landbruget og energi sektoren. Volumen og open interest er faldet i aktier, valuta, rente satsen og metallerne. Alt indikerer, at investorerne køber op i mere sikre produkter. En faldende volumen og open interest indikerer, at der er mindre interesse i sektoren.  Man skal forvente en lavere kurs i de sektorer, hvor volumen og open interest er faldet og omvendt.

Kilder:

Investing.com

Cmegroup.com

Finviz.com

Disclaimer:

Alle analyser/oplysninger er baseret på viden, som jeg har opnået på aktiemarkedet igennem de sidste mange år. Der er altid en risiko forbundet med investering, derfor bør du ikke handle med penge, som du ikke råd til at tabe. Brug analyserne som en slags inspiration, men foretag altid dine egne beslutninger/analyser inden du handler. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast. Fibo Invest frasiger sig alt ansvar for analyserne, så alt er på eget ansvar.