fbpx

Nyhedsbrevet nummer 34, uge 42, fredag den 22-10-2021

By 23. oktober 2021 august 9th, 2022 Ingen kommentarer

Aktiemarkedet

Inflationen er stadigvæk et af det mest omtalte emne i markedet denne uge. Jeg har siden midt 2020 skrevet, at jeg forventede en stigende inflationen. Jeg skrev også tidligere, at Fed har inflations target til max 2%. Da de opdagede, at inflationen var stigende, og CPI kom over 2%, ændrede de deres estimat til den gennemsnitlige 2%. De vil benytte de lavere CPI værdier fra tidligere til at reducere den gennemsnitlige CPI under 2%. Inflationen er blevet målt over 5%(YoY) i USA siden maj/2021, derfor ændrede de deres udtalelser, og har indrømmet, at inflationen er stigende, men de bliver ved med at fortælle alle, at inflationen er "midlertidigt". For første gang har formanden for Fed indrømmet, at inflationen er steget mere end de havde forventet, men de vil afvente med at bruge deres værktøjer til at bekæmpe inflationen.

Pointen er, at Fed vidste fra starten, at inflationen var stigende, men de ville ikke hæve renten for at bekæmpe inflationen, idet en rente stigningen vil hæmme væksten. Statsgælden er også steget markant de sidste mange år, og staterne har ikke råd til en stigende rente. Den nemmeste er, at printe flere penge, og pumpe dem ud i systemet, mens man lader inflationen stige. Inflationen er en slags skat, og en stigende inflation er en god nyhed for en gæld baseret økonomi. Jeg forventer stadigvæk en stigende inflation de kommende måneder, men i et lavere tempo end de sidste par måneder.

De vigtige økonomiske nøgletal i uge 42:

Industrial Production(YoY)(Sep/21) i USA er faldet fra 5,66% til 4.6%. En faldende Industrial Production er en dårlig nyhed for økonomien.

Industrial Production(MoM)(sep/21) i USA er faldet fra minus 0.1% til  minus 1,3%. Analytikerne havde en stigning til 0.2, så industriproduktion var markant dårligere end forventet.

Manufacturing Production(MoM)(sep/21) i USA er faldet fra minus 0.4% til minus 0.7%. Produktionen er faldet meget mere end forventet. Markedet havde forventet en stigning af produktion fra minus 0.4% til plus 0.1%,

The Consumer Price Index (CPI)(YoY)(sep/21) i EU er steget fra 3% til 3.4%. Markedet havde også forventet en stigning fra 3% til 3.4%, så inflationen er steget som analytikerne havde forventet.

The Consumer Price Index (CPI)(MoM)(sep/21) i EU er steget fra 0.4% til 0.5% i løbet af en måned. Analytikerne havde forventet 0.1% stigning i løbet af sep/2021.

Continuing Jobless Claims i USA er faldet fra 2,603K personer til 2,481K personer i løbet af en uge. Antallet af de permanente arbejdsløse er faldet mere end forventet, idet markedet havde forventet til et fald til 2.550K personer.

Initial Jobless Claims i USA er faldet fra 296K personer til 290K. Antallet af ansøger til dagpenge er faldet mere end forventet, idet analytikerne havde forventet en stigning fra 296K til 300K personer.

De økonomiske nøgletal viser stadigvæk, at økonomierne vokser langsommere end forventet, mens inflationen er stigende. En lavere end forventet økonomiske vækst med en stigende inflation kan skabe stagflation, hvis Fed og andre centralbanker ikke hæver renten for at bekæmpe inflationen.

De kan ikke stoppe med at printe penge og støtte markedet, ellers vil aktie/bolig markedet falde. De vil/kan heller ikke hæve renten, idet dette vil hæmme væksten, og øge omkostningerne til gælden.

De store indeks:

Dow Jones, S&P500 og Nasdaq100 og Russell2000 har udviklet sig positivet i løbet af ugen. Alle de fire amerikanske indeks lukkede i en højere kurs end sidste fredag. S&P500 og Dow Jones lavede ATH, men Nasdaq100 blev presset lidt ned pga. af et markant fald i Facebook, Google og Amazon, som vægter ret meget i Nasdaq100. Russell2000 ligger lige i den langsigtede modstandslinjen i kurs $2300.

Dax og Euro Stoxx 50 har også udviklet sig positivt i løbet af ugen, men kursen ligger langt fra deres ATH. Der er på kortsigt modstand i Dax i kurs15600€, og støtte i kurs 15000€.

VIX indekset ligger stadigvæk i en nedadgående trend kanal. Kursen blev presset under 18 i løbet af uge 42, og fik støtte i kurs 16. Hedgefonde har øget deres short positioner i VIX indekset, og de vil prøve at holde kursen under 20. Lukkekurs over 20 vil indikere, at investorerne er blevet nervøse, og købe forsikring til deres portefølje. VIX indekset ligger stadigvæk under modstadszonen i kurs 20-25, dette indikerer, at de fleste deltager i markedet ikke forventer en korrektion på kortsigt.

Kursudviklingen på S&P500 inkl. COT rapport:

Kursudviklingen på S&P500 inkl. COT rapport viser, at indekset ligger i en opadgående trend kanal. Kursen er brudt op igennem den kortsigtede modstandslinje. COT-rapport viser, at hedgefonde har reduceret deres net lang positioner med 31,5% til det laveste i de sidste 4 uger. Der er stadigvæk 67.7K net lang kontrakter i S&P500, men antallet af de lange positioner er faldet med 31.2K kontrakter. Et stigende markedet med en faldende net lang positioner er et negativt signal.

Energi sektoren:

En oversigt over olie og olie relateret produkter på dage chart viser, at olie og gas ligger i en opadgående trend kanal. WTI olien er kommet over $80 per tønden, som var modstand til kursen. På kortsigt er der støtte i kurs $80. Den langsigtede støtte i kurs $75 per tønden. Naturgas er også steget markant de sidste par måneder. Kursen fik modstand i kurs $6.5 per kubik meter. På kortsigt er der støtte i kurs $5, og modstand i kurs $5.5. Jeg forventer olie relateret produkter i en højere kurs de kommende uger og måneder.

Kursudviklingen på olie inkl. COT rapport:

Kursudviklingen af WTI-olien på uges chart inkl. COT rapport viser, at olien er stegt markant siden april/2020. Kursen er brudt op igennem den langsigtede modstandslinje i kurs omkring $77. COT-rapport viser, at de store trader har øget deres net lang positioner i olien med 8,5%, og dette er den højeste stigning for de sidste 14 uger. WTI olien er steget med 2,5% i løbet af sidste uge. En stigende net lang positioner indikerer, at olien vil fortsætte den opadgående trend kanal.

Metallerne:

Metallerne har udviklet sig positivt i løbet af ugen. Guld, sølv og platin lukkede i en højere kurs end sidste fredag. Køberne prøver at presse kursen på guld over modstandslinjen i kurs $1800 per ounce, men der er stærk modstand i kurs $1800 per ounce. Der er på kortsigt støtte i kurs $1750-1760, og modstand i kurs $1800.

Sølv har også udviklet sig positivt, og kursen er kommet over $24, som var modstand til kursen. Der er på kortsigt støtte i kurs $23-24, og modstand i kurs $25-26.

Platin fik støtte i kurs $900 for et par uger siden. Der er blevet dannet en højere bund i kurs $950-1000, dette indikerer, at køberne er aktive. På kortsigt er der modstand i kurs $1100, og støtte i kurs $1000.

Kobber er steget markant de sidste 12-16 måneder, og falder lidt tilbage efter en markant stigning. Der er på kortsigt støtte i kurs $4,4, og modstand i kurs $4.8.

Palladium har udviklet sig negativt de sidste par måneder. Kursen faldt fra $2800 til $1800 i løbet af 2-3 måneder. Palladium fik støtte i kurs $1800 for et par uger siden. Kursen er kommet over $2000, som er den kortsigtede støtte til kursen. Sælgerne vil prøve at presse kursen under $2000 igen. Lukkekurs under $2000 er et meget negativt tegn for kursudviklingen.

Kursudviklingen af guld inkl. COT rapport:

Kursudvikling af guld inkl. COT viser, at de store trader har øget deres net lang positioner i guld med 4.2%, og net lang positioner højest de sidste 5 uger. På nuværende tidspunkt er der 193.3K lang positioner i guld, og dette er steget med 7.8K i løbet af ugen. En stigende kurs med en stigende net lang positioner er et positivt tegn for kursudviklingen. Guld er steget med 1,6% i løbet af ugen.

Volumen og open interest:

Volumen har været stabil under 25mio handler om dagen. Open interest har været stigende de sidste par uger. Open interest er faldet 3mio kontrakter fredag den 22-10-2021 i forhold til dagen før. Et stigende markedet med en stigende volumen og open interest er et positivt tegn for kursudviklingen.

Oversigt over kontrakterne:

En oversigt over kontrakterne fredag den 22-10-2021 i forhold til dagen før viser, at volumen og open interest er faldet i langbruget, aktier, valuta og rente satsen, men volumen og open interest er steget i energi sektoren og metallerne. En stigende volumen og open interest indikerer, at der er større interesse i energi sektoren og metallerne. Både metallerne, og olie relateret produkter er steget med en stigende volumen og open interest, dette er et meget positivt tegn for kursudviklingen. Jeg forventer metallerne og energi sektoren i en højere kurs i de kommende dage.

Kilder:

Investing.com

Cmegroup.com

Finviz.com

Hedgopia.com

Disclaimer:

Alle analyser/oplysninger er baseret på viden, som jeg har opnået på aktiemarkedet igennem de sidste mange år. Der er altid en risiko forbundet med investering, derfor bør du ikke handle med penge, som du ikke råd til at tabe. Brug analyserne som en slags inspiration, men foretag altid dine egne beslutninger/analyser inden du handler. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast. Fibo Invest frasiger sig alt ansvar for analyserne, så alt er på eget ansvar.