fbpx

Nyhedsbrevet nummer 29, uge 36, den 10-09-2021

By 11. september 2021 august 9th, 2022 Ingen kommentarer

Aktiemarkedet

Markedet har udvikle sig lidt negativt i løbet af ugen. Investorerne er blevet lidt nervøse, idet vi får flere udtaleser fra forskellige banker, som forventer, at Fed vil begynde med " Tapering" i november/2021. Goldman Sachs analytiker mener, at der er 70% sandsynlighed for, at Fed starter med at reducere deres underskud i Nov/2021. Markedet er blevet afhængig af en lav rente, og opkøbes programmer fra Fed og ECB. Centralbankerne mod deres ønske, er blevet presset til at reducere deres pengepolitiske lempelser for at bekæmpe inflationen som er steget markant de sidste par måneder. Dollaren kan stige, hvis centralbankerne starter med at "tapring", dette kan have en negativ effekt på aktiemarkedet og metallerne.

Tirsdag den 07-09-2021 udløb støtte ordningerne til dagpenge modtagerne i USA. Dette vil have en negativ effekt på ca. 8mio dagpenge modtager, som mistet deres dagpenge. Dette kan presse flere dagpenge modtager til at finde et job i stedet for at få hjælp fra staten. Man skal forvente, at antallet af ansøger til dagpenge vil falde markant de kommende uger/måneder. Mange arbejdsgiver kunne ikke finde medarbejder til de ledig stillinger, idet man kunne tjene flere penge ved at være på dagpenge i stedet for at få et ufaglært job. Mange virksomheder har hævet deres minimum timeløn fra $15 i timen til $18-20 i timen for at tiltrække medarbejder. Producenterne vil sende de ekstra løn omkostningerne videre til forbrugerne via højere priser ( inflationen) eller reducerer mængde produkter og sælger til samme pris ( shrinkflation).

De vigtige økonomiske nøgletal i uge 36:

Vi fik de ugelige jobtal fra USA, den 09-09-2021. Antallet ansøger af dagpenge er faldet fra 345K til 310K i løbet af en uge. Markedet havde forventet et fald til 335K, så der er færre som søgte dagpenge end forventet, selvom 310K stadigvæk er mange personer,
Antallet af de permanente arbejdsløse er faldet fra 2,805K til 2,783K. Markedet havde forventet et fald til 2,744K, så antallet af de permanente arbejdsløse faldet mindre end forventet.
Antallet af arbejdsløse i USA falder i takt med genåbningen af samfundet, men i et lavere tempo som man forventet.

The Consumer Price Index (CPI)(MoM)(Aug) i Kina er faldet fra 0.3% til 0.1%.( deflationær)

The Producer Price Index (PPI)(YoY)(Aug) i Kina er steget fra 9% til 9,5%(Inflationær).

The German Consumer Price Index (CPI)(MoM)(Aug) er faldet fra 0.9% til 0%. Markedet havde også forventet et fald til 0%, så inflationen i Tyskland er faldet som markedet forventet( deflationær).

The Core Producer Price Index (PPI)(MoM)(Aug) i USA er faldet fra 1% til o.6%. Markedet havde forventet et fald til 0.5%, så Core PPI er faldet mindre end forventet(deflationær).

The Producer Price Index (PPI)(MoM)(Aug) i USA er faldt fra 1% til 0.7%. Markedet havde forventet PPI falder til 0.6%, så producenternes salgs pris er faldet mindre end forventet(deflationær).

The Producer Price Index (PPI)(YoY)(Aug) i USA er steget fra 7.8% til 8.3%. Markedet havde forventet en stigning til 8.2%, så PPI er steget mere end forventet. PPI(YoY) i USA er steget siden sep/2020 fra 0,4% til 8.3% i August/2021(inflationær).

De økonomiske nøgletal viser, at inflationen stiger, men i en lavere tempo end tidligere. Inflationen er blevet målt til 5,4% i to måneder i trak. Vi får de nye tal i næste uge.

De store indeks:

Alle de store indeks undtagen Nikkei 225 lukkede i en lavere kurs end sidste fredag. Nasdaq 100, Dow Jones, S&P500, Dax og Russell 2000 ligger stadigvæk i en opadgående trend kanal. Vi har set et fald under 2% i de store indeks. Russell 2000 har udviklet sig dårligere end andre indeks. Kursudviklingen på Russell 2000 kan være bekymrende, idet indekset består af mange store og små virksomheder, som har en stor betydning for økonomien. Kursudviklingen på Russell 2000 viser det reelle billede af økonomien i USA. Nasdaq 100, Dow og S&P500 har udviklet sig bedre end  Russell, idet 5-6 store tech virksomheder i de tre indeks, er steget markant de sidste par måneder, dette har trukket hele indekset op.

VIX indekset er steget i løbet af ugen, og kursen er kommet over 20, som er den kortsigtede modstand til kursen. En stigende VIX indikerer, at investorerne er blevet lidt bekymret i forhold til sidste uge, og køber forsikring til deres portefølje.

Energi sektoren:

Olien og olie relateret produkter har udviklet sig positivt i løbet af ugen. WTI olien ligger over $66 per tønden, som er den kortsigtede støtte til kursen. Naturgas er steget de sidste par måneder, og kursen er kommet over $4.5 per kubik meter. Der er støtte i natur gas i kurs omkring $4-4,5. En stigende kurs på olie og natur gas vil øge inflationen, idet producenterne vil sende de ekstra omkostninger videre til forbrugerne i form af højere priser på benzin, diesel og gas.

Metallerne:

Metallerne har udviklet sig negativt i løbet af ugen. Guld, sølv, palladium og platin i en lavere kurs end sidste fredag. Guld og sølv ligger stadigvæk i en opadgående trend på kortsigt. Der er støtte i guld i kurs $1750 per ounce, og støtte til sølv ved kurs $23 per ounce. Platin er faldet de sidste par uger og kursen ligger lige ved den tidligere bund i kurs $951.

Palladium er faldet markant i løbet af ugen, og kursen er kommet $2250-2300, som var støtte til kursen. Kobber og uran er nogle af de få metaller, som er steget i løbet af ugen. Kobber fik støtte i kurs $4. Der er på kortsigt blevet dannet en højere bund i kurs $4,2 og en højere top i kurs $4,4. Uran spotpris er steget markant de sidste par uger, og kursen er kommet over $40 per pound.

Volumen og open interest:

Volumen er steget de sidste par uger, men er stadigvæk meget lavt i forhold til de sidste par måneder. Volumen ligger stadigvæk under 20mio kontrakter om dagen. Open interest ligger stabilt under 110mio kontrakter om dagen de sidste par uger. Open interest er faldet markant fredag, den 10-09-2o21. De store indeks er faldet i løbet af ugen. Et faldende markedet med en stigende volumen er et negativt signal.

Oversigt over kontrakter:

En oversigt over kontrakterne fredag, den 10-09-2021 i forhold til dagen før viser, at volumen og open interest er steget i landbrug, energi sektoren, aktier, valuta og metallerne. Volumen og open interest er faldet i rente satsen. En faldende volumen og open interest indikerer, at der er mindre interesse produktet. Em stigende kurs med en stigende volumen og open interest er en positiv nyhed, og omvendt, en faldene kurs med en stigende volumen er en negativ signal, idet dette indikere, at sælgerne øger deres positioner.

Kilder:

Finviz.com

Cmegroup.com

Investing.com

Disclaimer:

Alle analyser/oplysninger er baseret på viden, som jeg har opnået på aktiemarkedet igennem de sidste mange år. Der er altid en risiko forbundet med investering, derfor bør du ikke handle med penge, som du ikke råd til at tabe. Brug analyserne som en slags inspiration, men foretag altid dine egne beslutninger/analyser inden du handler. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast. Fibo Invest frasiger sig alt ansvar for analyserne, så alt er på eget ansvar.