fbpx

Nyhedsbrevet nummer 27, uge 34, fredag den 27-08-2021

By 28. august 2021 august 9th, 2022 Ingen kommentarer

Aktiemarkedet

Aktiemarkedet har udviklet sig positivt i løbet af uge 34. Investorerne afventede Jakson Hole mødet fredag, den 27-08-2021 for at tage stilling til om de skal købe/sælge eller beholde. Joreme Powell vil fastholde renten tæt ved nul, og fortsætte med at støtte økonomien ved at printe $120mia om måneder. De vil fortsætte med at købe $40mia i bolig obligationer, og $80mia i amerikanske statsobligationer. Man kan undre sig over, hvorfor  Fed bruger $120mia om måneder for at støtte økonomien, hvis alt var ok.

Investorerne havde forventet, at Fed ville hæve renten, og reducere deres underskud i budgettet. Markedet steg efter Jakson Hole mødet, idet Fed fastholdte en lav rente, og ingen snak om "tapring", dette er godt for aktiemarkedet, som er blevet afhængig af de lave renter.

Jeg har skrevet mange gange tidligere, at Fed ikke vil hæve renten, idet en stigende rente vil hæmme væksten, og øge omkostningerne til statsgælden.

Fed kan blive tvunget til at hæve renten for at bekæmpe inflationen, men dette vil have en negativ effekt på aktiemarkedet, boligmarkedet og på økonomien. De kan også lade inflationen stige, og overbevise alle, om at inflationen er midlertidigt, og dette er med til at aktiemarkedet, boligmarkedet vil stige yderligere, men konsekvensen er, at dollaren mister sin købekraft. Alle følger sig rigere, idet deres boliger og aktier osv. er på papiret steget i værdi, selvom dollaren er faldet i værdi. Fed og andre centralbanker  kan fortsætte med at printe penge, og holde hånden under markedet, indtil inflationen bliver et for stort problem for befolkningen.

 

Vækst i økonomien:

Fed prøver at overbevise befolkningen, om at økonomien vokser i USA, mens de økonomiske nøgletal fortæller en anden historie. Fed og andre centralbanker ved bedre end alle os andre, at væksten i økonomierne er aftagende, derfor er Fed nødt til at printe $120mia om måneder, og holde renten tæt ved nul for at stimulere økonomien. Renten i EU har været under nul i flere år, uden nogen form for økonomiske vækst. En lav rente er et bevis for, at økonomierne i hele verden er svag, og at de ikke kan tåle en højere rente. Grafen viser, at væksten i den amerikanske økonomi har været i en nedadgående trend siden juni/2020, og er snart i samme niveauet som marts/2020. En lavere end forventet vækst i økonomien, samt en stigende inflation og en stigende gæld er et meget negativt signal for økonomien. Man kan undre sig over, at aktiemarkedet er i ATH, mens væksten i økonomierne falder. De store spillere og virksomhederne kan låne penge til nul eller minus rente fra staten og de køber op i markedet, dette er med til at presse markedet højere op. Renten på den 10årig amerikanske statsobligation er 1.3%, men inflationen er blevet målt til 5.4%, så den reelle rente er minus 4.1%, derfor kan det ikke betales sig at have kontanter. Dette presser mange folk til aktiemarkedet, som jagter et afkast, idet de ikke ønsker at betale en negativ rente.

De store indeks:

De store amerikanske indeks lukkede i en højere kurs end sidste fredag, og deres kurs ligger i ATH. Russell 2000 har to gange testet den tidligere bund i kurs $2100. Russell 2000 er steget markant i løbet af ugen, kursen er brudt op igennem modstandslinjen i kurs $2250.

Japanske Nikkei 225 ligger i en nedadgående trend på kort og mellem sigt. Nikkei er også steget i løbet af ugen, men kursen ligger stadigvæk under 28000, som er modstand til kursen. DAX og Euro Stoxx 50 ligger i en opadgående trend kanal. Der er støtte i DAX i kurs omkring 15000-15400Euro.

VIX indeks er faldet i løbet af ugen og kursen er kommet under 20, dette indikerer, at de store spillere ikke tror på en korrektion på kortsigt. Jeg har skrevet de sidste per måneder i forbindelse med nyhedsbrevet, at man skal være lang i markedet så længe vi har ikke set en lavere top og en lavere bund.

Energi sektoren:

Olien og olie relateret produkter har udviklet sig positivt i løbet af ugen. WTI olie fik støtte i kurs omkring $60 per tønden. Natur gas er steget markant de sidste par uger. Kursen er brudt op igennem den tidligere top i kurs $4.2 per kubik meter. Natur gas stiger, idet mange lande ikke kan producere nok varm/strøm via den alternative energi, og de har genoprettet brug af natur gas til produktionen af strøm. En stigende kurs på olie relateret produkter indikerer, at de store spillere køber op i energi sektoren. Jeg forventer olien og olie relateret produkter i en markant højere kurs de kommende uger og måneder.

Metallerne:

Metallerne har været under pres de sidste par måneder i takt med dollaren er blevet styrket. Guld har testet kurs $1675 tre gange siden marts/2020, og køberne kom på bane hver gang og holdte hånden under kursen. Jeg ser kurs omkring $1675 er meget stærk støtte til prisen på guld. Guld har udviklet sig positivt de sidste par uger, og kursen er kommet over $1800, som er den kortsigtede støtte til kursen. Næste modstand i kurs $1850-1900.  Sølv, kobber, platin og palladium har også udviklet sig positivt de sidste par dage, og  de er begyndt med at få en bund i disse niveauer. Jeg forventer alle metaller i en højere kurs de kommende dage/uger og måneder.

Volumen og open interest:

Open interest har været stigende de sidste par uger, og har ligget omkring 110mio kontrakter. Open interest er faldet markant fra 110mio kontrakter torsdag den 26-08-2021 til ca. 105mil kontrakter fredag, den 27-08-2021. Volumen er steget markant i løbet af ugen, dette indikerer, at flere produkter har skiftet hænder i løbet af torsdag og fredag. Et stigende markedet med en faldende open interest indikerer, at short sælgerne lukker deres short positioner, og der er ikke kommet flere købere i markedet. Dette kan være det første negativt tegn for markedet.

En oversigt over kontrakterne:

En oversigt over kontrakterne fredag, den 27-08-2021 i forhold til dagen før viser, at volumen og open interest er faldet i landbrug, aktier, valuta og rente satsen, mens volumen og open interest er steget i energi sektoren og metallerne. En stigende volumen og open interest indikerer, at der er større interesse i sektoren, og man skal forvente sektoren i en højere kurs de kommende dage/uger.

Kilder:

Investing.com

Finviz.com

Cmegroup.com

Disclaimer:

Alle analyser/oplysninger er baseret på viden, som jeg har opnået på aktiemarkedet igennem de sidste mange år. Der er altid en risiko forbundet med investering, derfor bør du ikke handle med penge, som du ikke råd til at tabe. Brug analyserne som en slags inspiration, men foretag altid dine egne beslutninger/analyser inden du handler. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast. Fibo Invest frasiger sig alt ansvar for analyserne, så alt er på eget ansvar.