fbpx

Nyhedsbrevet nummer 26, fredag den 20-08-2021

By 21. august 2021 august 9th, 2022 Ingen kommentarer

Aktiemarkedet

Sommerferien er slut for mange professionelle investorer/forvaltere, og vi vil se en ændring i volumen de kommende måneder. Mange af de danske og udenlandske virksomheder er kommet med Q2-21 regnskab de sidste par uger. De virksomheder, som skuffer i forbindelse med Q2-21 bliver straffet med et markant fald, idet der ikke er plads til dårlige nyheder, når markedet er steget markant og de fundamentelle værdier ikke har fulgt med. Omsætningen og indtjeningen for de fleste virksomheder var bedre end Q2-20.

Inflationen er steget markant de sidste par måneder i USA. Inflationen er blevet målt til 5.4% i juni og juli/2021 i USA. Renten på den 10årige amerikanske statsobligation er 1.2%, så den reelle rente er minus 4.2%. Fed fortæller, at inflationen er midlertidigt og vil falde med tiden. Priserne er steget markant de sidste par måneder, og spørgsmålet er om forbrugerne har råd til de højere priser eller om priserne vil komme ned igen, hvis forbrugerne afviser de høje priser. De ekstra hjælpepakker til dagpenge modtagerne udløber i sep/2021 i USA, så mange arbejdsløse mister mange penge de kommende måneder, og har ikke råd til at bevare deres købekraft. Antallet af ansøger til dagpenge vil falde markant de kommende måneder, idet det ikke kan betale sig at være på dagpenge i forhold til at have et job.

Investorerne afventer det næste FOMC møde  At the Jackson Hole Economic Policy Symposium, fredag, den 27-08-2021. Markedet forventer, at Fed eventuelt vil informere markedet, at de vil stoppe med at købe op i obligationerne, og hæve renten tidligere end forventet. Centralbankerne vil helst holde renten tæt ved nul, idet dette vil holde hånden under aktiemarkedet og økonomien, men Fed kan blive tvunget til at hæve renten for at bekæmpe inflationen.

Her er nogle af de vigtige økonomiske nøgletal i uge 33:

Employment Change(YoY)(Q2-21) i EU er steget fra -1,8% til 1.8%. Markedet havde et fald til -2.1%, så antallet af personer som har fået et arbejde i EU var markant bedre end forventet.

Employment Change(QoQ)(Q2) i EU er steget fra -0.2% til 0.5% fra Q1 til Q2-2021. Der er 158.466.7K personer i arbejde i EU, dette er stadigvæk lavere end 202o, hvor ca. 160.363.0K personer var i arbejde. GDP i EU er vokset med 2% QoQ, dette er som markedet havde forventet.

CPI(YoY)(Jul) i EU er steget fra 1.9% til 2.2%. Analytikerne havde også forventet en stigning på 2.2%, så inflationen er steget med 0.3% YoY, men dette er som forventet. Renten på den 10årige statsobligationer i EU er nul eller minus, så den reelle rente er over minus 2%, når man regner inflationen med. Dette betyder, at penge mister sin købekraft med mere end 2% om året.

CPI(MoM)(Jul) i EU er faldet fra 0.3% til -0.1% fra juli/21 til august/2021. Dette viser at inflationen falder i EU efter en markant stigning i forhold til sidste år.

Rertail Sales(MoM)(Jul) i USA er faldet fra 0.7% til -1.1%  fra juni/2021 til juli/2021. Markedet havde forventet et fald til -0.3% detailhandlen var dårligere end forventet og folk har brugt færre penge end forventet.

Industrial Production(MoM)(Jul) i USA er steget fra 0.2% til 0.9% fra juni til juli/2021. Markedet havde forventet, at produktionen vil stige med 0.5%. Industrial produktionen er steget mere end forventet, dette er en positiv nyhed for økonomien i USA.

Continuing Jobless Claims i USA i juni/2021 er faldet fra 2.899K personer til 2.820K. Analytikerne havde forventet antallet af permanente arbejdsløse vil falde til 2.800K.

Initial Jobless Claims i USA er faldet fra 377K til 348K i uge 33. Antallet ansøger af dagpenge er faldet mere end forventet, idet markedet havde forventet et fald til 363K.

De økonomiske nøgletal er blevet forbedret i takt med genåbningen af samfundet, men økonomierne vokser langsommere end forventet. Forbrugstilliden og detailhandlen er faldet markant de sidste par måneder, dette er en meget negativ nyhed for økonomien, som er bygget på forbrug og gæld.

De store indeks:

Dow Jones, S&P500 og Nasdaq100 ligger stadigvæk i en opadgående trend kanal. Vi har stadigvæk ikke set en lavere top og en lavere bund i de tre indeks, dette indikerer, at køberne holder hånden under markedet. Der er blevet dannet en lavere top i Russell 2000, men kursen ligger stadigvæk over bunden af konsolideringszonen i kurs $2100. Lukkekurs under $2100 er et meget negativt tegn, og dette kan tiltrække flere sælgere på banen, og presse indekset ned mod $2000. De kinesiske indeks og den Japanske indeks  Nikkei 225 er faldet markant de sidste par uger. Begge indeks ligger i en nedadgående trend kanal. De asiatiske indeks er faldet markant de sidste par måneder, mens det amerikanske indeks er steget. DAX indeks brød op igennem modstandslinjen i kurs 15815 euro, dette tiltrak flere købere på banen, og pressede indekset op til ATH i kurs 16000 euro. DAX indeks ligger stadigvæk i en opadgående trend kanal. Der er på kortsigt støtte i kurs omkring 15400-15600 euro, og modstand i ATH i kurs 16000 euro.

VIX indekset steg markant i starten af ugen, og kursen kom over 20, men VIX faldt med 7.8% fredag, den 20-08-2021, og kursen ligger lige over 20. Man skal ikke være bekymret så længe VIX ligger under 30. Man skal være lang i aktier så længe, der bliver dannet en højere top og en højere bund på dages chart i de store indeks.

Energi sektoren:

Olien og olie relateret produkter er faldet markant de sidste par uger efter en markant stigning sidste par måneder. WTI olien blev presset under $66 per tønden som var støtte til kursen. Der er støtte i kurs omkring $60 og modstand i kurs $68 per tønden. Naturgas har udviklet sig positivt de sidste par uger. Naturgas ligger i en opadgående trend kanal. Der er på kortsigt støtte i kurs $3.6-3.8

Metallerne:

Metallerne har udviklet sig negativt de sidste par måneder. Guld er faldet fra kurs omkring $1900 per ounce i juni/2021 til kurs omkring $1750 i august/2021. På kortsigt er der støtte i guld i kurs omkring $1750, og modstand i kurs $1800. Lukkekurs over $1800 vil tiltrække flere købere på banen og presse kursen højere op. Lukkekurs under $1750 vil tiltrække flere sælgere på banen, og presse kursen ned til $1700. Sølv er også faldet markant de sidste par uger, og kursen er kommet under den tidligere støtte i kurs $25-26. Der er på kortsigt støtte i kurs $22 og modstand i kurs $24 per ounce. Metallerne er oversolgt efter et markant fald de sidste par uger. En stigende dollaren kan presse kursen på metallerne yderligere ned, idet de bliver handlet med dollaren. Man skal afvente med at købe metallerne indtil deres kurs kommer over modstandszonen.

Sektorrotation:

Kursudviklingen på uge og dages chart viser, hvilke sektorer klarer sig bedst/dårligst i løbet af ugen. Forsyning og medicinalselskaber har klaret sig bedst i løbet af ugen med en stigning på 09-1,1%. Metallerne og energi aktier klarede sig dårligst i løbet af ugen med et fald på 6.6-6.8%. Dette indikerer, at investorerne sælger ud af metallerne, og køber op i de defensive sektorer herunder medicinal virksomheder.

Volumen og Open interest:

Volumen har været stabil under 18-20mio handler om dagen. Open interest er steget de sidste par dage, og ligger omkring 107mio kontrakter om dagen. Volumen og open interest er faldet markant de sidste par måneder. Volumen var omkring 28-30mio handler om dagen, og open interest omkring 110mio kontrakter i maj/juni 2021. Et stigende markedet med en stigende volumen og open interest er et positivt tegn, mens et stigende markedet med en faldende volumen og open interest indikerer, at der er færre købere i markedet, markedet er ved at nå toppen.

Oversigt over kontrakterne:

En oversigt over kontrakterne fredag den 20-08-2021 i forhold til dagen før viser, at volumen og open interest er faldet i metallerne, rente satsen og aktier, mens volumen og open interest er steget i energi sektoren, landbrug og valuta. En stigende volumen og open interest indikerer, at der er større interesse i sektoren.

Disclaimer:

Alle analyser/oplysninger er baseret på viden, som jeg har opnået på aktiemarkedet igennem de sidste mange år. Der er altid en risiko forbundet med investering, derfor bør du ikke handle med penge, som du ikke råd til at tabe. Brug analyserne som en slags inspiration, men foretag altid dine egne beslutninger/analyser inden du handler. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast. Fibo Invest frasiger sig alt ansvar for analyserne, så alt er på eget ansvar.

Kilder:

Finviz.com

Cmegroup.com

Investing.com