fbpx

Nyhedsbrevet nummer 24, den 18-06-2021

By 19. juni 2021 august 9th, 2022 Ingen kommentarer

Aktiemarkedet

Det danske biotek selskab Orphazyme var den mest omtalt aktie i danske markedet i løbet af ugen. Aktien steg markant i sidste uge, idet nogle af "reddit" trader i USA købte op i aktion. Kursen steg fra $5-10 til $80 i løbet af et par dage. Udviklingen påvirkede kursen på Orphazyme i Dk, hvor kursen steg fra pris omkring 30dkk til kurs over 100dkk i løbet af et par dage.

Vi havde i forbindelse med nyhedsbrevet nr 23 i sidste uge, frarådet investorerne til at købe aktien, idet stigningen ikke var baseret på de fundamentelle årsager. FDA afviste at godkende Orphazyme´s markedsføringsansøgning for Arimoclomol til behandling af Niemann-Pick type C (NPC), den 17-06-2021, dette har sendt aktien ned mod 20dkk. Orphazyme faldt med 44% fredag, den 19-06-21, og lukkede i kurs 56dkk. Vi forventer, at aktien til en markant lavere kurs de kommende dage eller uger.

Fed holdte Federal Open Market Committee(FOMC) mødet onsdag, den 16-06-2021. Fed vil fortsætte med at støtte markedet ved at bruge $120mia hver måned til at købe de forskellige typer af obligationer. De vil holde renten lavt i de kommende måneder/år, men de har tænkt sig at hæve renten med 0,25 point i 2023 i stedet for 2024. Renten på den 10 årige amerikanske statsobligation steg markant efter FOMC mødet, men er blevet presset ned under 1.5% igen. Fed mener stadigvæk, at inflationen er midlertidigt, og de har kontrol over inflationen. Dollaren blev styrket efter FOMC mødet, dette har presset kursen på metallerne især guld og sølv ned.

Vi mener, at et markant fald i inflationshedge produkter herunder guld og sølv er en overreaktion, idet algoritmerne som udfører over 90% af handlerne, har presset kursen ned på kortsigt, fordi mange stoplosser er blevet aktiveret.

Økonomiske nøgletallet i uge 24:

Industrial Production i EU (YoY)(April) er steget fra 11.5% til 39.3%. Analytikerne havde forventet en stigning til 37.4%, så produktionen i EU er steget mere end forventet.

Industrial Production i EU (MoM)(April) er steget fra 0.4% til 0.8%, dette var en markant forbedring, idet markedet ikke havde forventet en stigning.

Industrial Production i USA (YoY)(May) er faldet fra 17.6% til 16.37%.

Industrial Production i USA (MoM)(May) er steget fra 0.1% til 0.8%. Markedet havde forventet en stigning til 0.6%, så produktionen i USA er steget mere end forventet i løbet maj/2021.

Industrial Production i Kina (YoY)(May) er faldet fra 9.8% til 8.8%. Markedet havde forventet et fald til 9%, så den industrielle produktion i Kina er faldet mere end forventet.

Consumer Price Index( CPI) (Inflationen) er steget i hele verden, men stigningen var ikke større end markedet havde forventet.

Den industrielle produktion er steget i USA og EU efter genåbningen af samfundet, dette er en positiv udvikling for økonomien, selvom markedet havde forventet det. Den industrielle produktion er faldet i Kina, dette kan være et negativt tegn for verdensøkonomien, idet Kina var en af de første lande, som har genoprettet produktionen efter COVIID19, og en faldende vækst i Kina på nuværende tidspunkt kan være bekymrende. 

De store indeks:

Alle de store indeks har udviklet sig negativt i løbet af ugen. Dow Jones er faldet markant, og indekset er blevet presset under den kortsigtede støtte i kurs $33500. Nasdaq100 og S&P500 og Russell 2000 ligger stadigvæk i en opadgående trend kanal. Der er blevet dannet en højere top i alle de tre amerikanske indeks, trods et markant fald fredag den 18-06-21. Vi har stadigvæk ikke set en lavere top eller lavere bund. Samme gælder for DAX og Euro Stoxx50. Japanske Nikkei 225 er en af de få store indeks, som ligger i en nedadgående trend kanal. Der er blevet dannet en lavere top og en lavere bund i indekset. Der er modstand i kurs 29500, og støtte i kurs 27500. VIX indeks som udvikler sig omvendt af aktiemarkedet er steget markant de sidste par dage, og kursen er kommet over 20, som er støtte til kursen. En stigende VIX indikerer, at investorerne er blevet nervøse, og køber forsikring til deres portefølje.

Energi sektoren:

Olien og olie relateret produkter har udviklet sig positivt i løbet af ugen. WTI olien er steget markant siden april/2021, og kursen ligger over støttelinjen i kurs $70 per tønden. Naturgas er også steget markant de sidste par måneder, og kursen ligger over $3 per kubik meter, som er støtte til kursen. Man skal forvente en korrektion i energisektoren efter en markant stigning de sidste par måneder, dette er en del af kursudviklingen.

Metallerne:

Metallerne har udviklet sig meget negativt i løbet af ugen. Alle metaller lukkede i en lavere kurs end sidste fredag. Guld blev presset under støttezonen i kurs $1800-1850 per ounce. Sølv faldt markant i løbet af ugen, og kursen blev presset under støttezonen i kurs $26-27.5 per ounce. Metallerne er kommet under pres efter FOMC mødet, den 16-06-21, idet Fed har sagt, at de vil hæve renten tidligere end forventet. Dollaren er steget markant de sidste par dage, dette har presset kursen på metallerne ned, idet de bliver handlet med dollaren.

Volumen og open interest:

Open interest er faldet markant de sidste par dage fra ca. 110 mil kontrakter til 105mil kontrakter, dette betyder, at der ikke er kommet nye købere i markedet i løbet af ugen. Volumen er steget markant siden 16-06-2021 efter FOMC mødet. En stigende volumen med en faldende open interest betyder, at der er mange produkter som har skiftet hænder de sidste par dage. En faldende open interest er et negativt tegn for markedet, idet der er færre købs/salgs ordre i markedet.

En oversigt over kontrakterne:

Oversigten over kontrakterne, den 18-06-21 i forhold til dagen før viser, at volumen og open interest er faldt i landbrug, aktier, rente satsen og metallerne, mens volumen og open interest er steget i energi sektoren og valuta. Faldende volumen og open interest i nogle af brancher betyder, at investorerne reducerer deres positioner i disse sektorer, og køber op i de sektorer, som volumen og open interest er steget.

Kilder:

Investing.com

Cmegroupe.com

Finviz.com

Alle analyser/oplysninger er baseret på viden, som jeg har opnået på aktiemarkedet igennem de sidste mange år. Der er altid en risiko forbundet med investering, derfor bør du ikke handle med penge, som du ikke råd til at tabe. Brug analyserne som en slags inspiration, men foretag altid dine egne beslutninger/analyser inden du handler. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast. Fibo Invest frasiger sig alt ansvar for analyserne, så alt er på eget ansvar.