fbpx

Nyhedsbrevet nummer 2, uge 2, fredag den 15-01-2021

By 16. januar 2021 august 9th, 2022 Ingen kommentarer

En oversigt over markedet

Markedet har udviklet sig neutralt i løbet af ugen. Der er kommet nogle økonomiske nøgletal fra USA og EU, som er dårligere end forventet. Antallet af de ugelige arbejdsløse i USA er steget fra 784.000 personer til 965.000. Markedet havde forventet, at antallet af arbejdsløse vil stige til 795.000 personer, men antallet er steget med 181.000 i løbet af en uge. Det gennemsnitlige antallet af arbejdsløs om ugen i USA er steget fra 816.000 til 834.000. Stigende arbejdsløshed viser det sande billedet af økonomierne i verden. Politikerne vil gøre deres bedste for at holde arbejdsløsheden nede. Staterne giver støtteordninger/ hjælpepakker/løntilskud til virksomhederne, så længe de ikke fyrer deres medarbejdere, men 965000 personer er alligevel blevet arbejdsløse i USA alene i sidste uge. Antallet af arbejdsløse ville også være markant højere i Danmark, hvis staten ikke dækkede udgifterne til alle de private virksomheder, som er lukket på grund af COIVD19.

Underskuddet på betalingsbalance er steget markant i de sidste par måneder/år i USA, og dette ligger på sit højeste nogensinde. Produktionen af varer i USA er faldet pga. COVID19, mens arbejdsløsheden er steget. Mange af de arbejdsløse får flere penge fra staten end, det de tjente, da de var på arbejde. Folk har flere penge mellem hænderne, idet de ikke kan rejse eller handler via de traditionelle butikker. De køber varerene via nettet. Mange af de varer, som bliver købt via Amazon, bliver produceret i udlandet, og bliver importeret til USA, dette øger underskuddet på betalingsbalance, idet USA importere mere end de eksporterer.
Retail Sales(YoY) for December faldt fra 3.68% ned til 2,9%.
Retail Sales(MoM)(December 20) blev -0.7%, og markedet havde forventet -0.2%.
Retail Sales Ex Gas/Auto(MoM) for December er faldet fra -1.3% til -2.1%. Alt indikerer på, at væksten i USA er  blevet dårligere end forventet.
Investorerne forventer en stigende inflation, dette har presset renten på den 30 årige amerikanske obligation over 1% i løbet af ugen.
Bitcoins er steget markant i de sidste par uger/ måneder, og falder tilbage, idet nogle af investorer har mistet tilliden til systemet, og vil allokere deres penge udenfor banksystemet.
Metallerne blev også presset ned under deres støttelinje( Sølv under $25 og guld under $1900 per ounce), idet dollaren er steget og investorerne sælger ud af aktier og metallerne, og søger sikkerhed i dollaren.
Over 90% af transaktioner bliver også styret af algoritmer, som køber eller sælger. Et givende produkt kan på kortsigt falde eller stige, idet algoritmerne bliver aktiveret på grund af nyhederne osv., og dette medfører, at der er pludselig mange købere og sælgere i markedet.

Man skal ikke fokusere på de små fald eller stigning på kortsigt, medmindre man er daytrader, idet der er mange parametre, som kan påvirke markedet på kortsigt, herunder algoritme handler.

Man skal selvfølelig være opmærksom på, at markedet er steget markant siden marts/2020, idet Fed og andre centralbanker støtter markedet med ekstra ny kapital. De dårlige nyheder bliver tolket, som en positiv nyhed for aktiemarkedet, idet dette presser politikkerne til at komme med flere hjælpepakker.

De store indeks:

Alle de store indeks ligger i en konsolideringsfase, og investorerne afventer nogle de positive eller negative nyheder, som vil vise retningen på markedet. Næsten alle de store indeks ligger i ATH, og de er steget markant siden marts/2020. De fleste store indeks ligger stadigvæk over deres kortsigtede støtte, og man skal være i markedet, så længe vi ikke har set en lavere top og en lavere bund. VIX indekset ligger i kurs omkring $22-23, dette indikerer, at de fleste investorer er optimistiske, og de ikke vil købe forsikring til deres portefølje. Der er blevet dannet en højere bund i kurs $22 i VIX indekset, dette indikerer, at nogle af køberne er kommet tilbage i VIX indekset. Der er modstand i kurs $28. Lukkekurs over $28 er et negativt signal for markedet. Man skal ikke være alt for bekymret, så længe VIX indekset ligger under $28-30.

Energi sektoren:

Olien og olie relateret produkter har udviklet sig positivt i løbet af  uge 2. Alle olie relateret produkter er lukket i en højere kurs end sidste fredag. WTI olien ligger over $50 per tønde, som er den kortsigtede støtte til kursen. Naturgas er faldet siden november 2020,  men den er begyndt at stige igen. Der er kortsigtede støtte i $2.400-2.6000, som er et ok tidspunkt at gå lang, hvis man vil eksponere sig mod naturgas.

Metallerne:

Metallerne har udviklet sig negativt i løbet af uge 2. Næsten alle metallerne lukkede i en lavere kurs end sidste fredag. Mange metaller bliver handlet med dollaren. Dollaren er steget i løbet af ugen, dette har presset kursen på metallerne ned. Investorerne køber også guld eller sølv, når de er nervøse, og reducerer deres positioner, når der er en positiv stemning i markedet. De positive nyheder vedrørende vaccine kan også være en af de årsager til at investorerne presser kursen på guld/sølv ned. Bitcoins er også steget markant i de sidste par måneder. Nogle af de investorer, som tidligere købte guld og sølv , vil måske investere i bitcoins i stedet, og dette kan have en negativ effekt på metallerne.

En oversigt over råvarerne:

En oversigt over råvare på dages chart viser, at alle råvarer er steget markant i de sidste par dage/uger og måneder. Stigende råvarer priser indikerer, at inflationen i dagligvare er på vej. Mange af de råvarer handles med dollaren, og en faldende dollaren har presset kurserne yderligere op.

Volumen og open inerest:

Open interest er steget siden 24-dec-2020 fra ca. 80mil kontrakter om dagen til 90mil kontrakter om dagen. Stigende open interest fortæller os, at der er kommet flere ordrer i markedet. Man kan selvfølgelige ikke se, om ordrerne er short/lang positioner. Man skal bruge COT rapport, som viser alle deltagernes positioner i markedet. Overordnet er et stigende markedet med en stigende open interest et positivt tegn. Et stigende markedet med en faldende open interest indikerer, at short sælgerne køber op og dækker deres positioner.

Volumen har været stabil under 90mil handler om dagen. Stigende open interest med en stabil volumen indikerer, at mange ordrer ikke bliver til noget og bliver fjernet fra markedet. Et stigende markedet med en faldende volumen er et negativt tegn, idet der er færre og færre købere i markedet og omvendt.

En oversigt over kontrakterne:

En oversigt over kontrakterne, fredag den 15-01-21 i forhold til dagen før viser, at der er større interesse på landbrug, energi sektoren, idet open interest er steget med over 80,000 kontrakter.

Der er et markant fald i open interest i aktier(-555,897 kontrakter), rente satsen( -267,256 kontrakter), valuta og metallerne. Alt indiekerer på, at investorerne vil reducere deres positioner i aktier og køber mere op i sikre finansielle instrumenter herunder råvarer. Råvarerne er også steget markant de sidste par dage/uger.