fbpx

Nyhedsbrevet nr 14, uge 15-16, fredag den 17-04-2020

By 18. april 2020 august 9th, 2022 Ingen kommentarer

                                                                                                   Oversigt over aktiemarkedet

Aktiemarkedet udviklede sig positiv i løbet af uge 15 og 16, og de fleste indekser lukkede i højere kurs end sidste per uger. Markederne var lukket i forbindelse med påskeferie, derfor havde der været færre handledage og mindre volumen.

Mange private investorer undrer sig over, at de store indeks steg i de sidste par uger, trods stigende antal smittede og døde corona patienter i USA og i nogle andre europæiske lande. Man kan ikke forstå, at markedet kan stige, trods 22mil arbejdsløse i USA i de sidste 4 uger pga coronavirusset. Der bliver dannet i gennemsnit 200.000 nye job i USA om måneder, og indtil videre pga. coronavirusset forsvundet de antal job, som blev skabt i løbet af 10 år. Nogle af dem, som mistede deres job, vil komme tilbage på arbejdsmarkedet, når USA genåbner landet, men der er en del små og store virksomheder er gået i konkurs pga. coronavirusset og ikke vil genåbne, trods støtte fra staten.Hjælpepakker fra FED og andre centralbanker har holdt hånden under markedet og har reduceret usikkerheden hos investorerne på kort sigt.Mange af de aktive forvalter, skulle re-balancere deres portefølje inden 1.april-2020, Når porteføljen skal vægte 50% aktier og 50% obligationer og ens aktier faldet i værdi og vægter kun 40% og obligationer vægter 60% af porteføljen, er forvalteren nødt til at sælge 10% af ens obligationer og køber op i aktier i stedet for at fastholde 50-50, dette var også med til at holde hånden under markedet.

Jeg forventer markedet i lavere kurs i næste par uge/måneder, og mener markedet nærmere sig området, hvor sælgerne snart vil komme på banen og presse kursen ned igen. Mange af de store virksomheder havde haft aktietilbagekøbsprogrammer og løbende købte op i deres egne aktier, og dette var også med til at aktiekurserne er steget markant i de sidste par år, men pga. hjælpepakkerne fra staten pga. coronavirusset, vil mange af de aktietilbagekøbsprogrammer udeblive i næste par kvartaler, og dette vil reducere antal købere i markedet, som vil medføre faldende aktiekurser.

Her er mit syn på S&P 500 fra den 31-03-2020, da S&P 500 var i kurs 2584$. Jeg skrev på daværende tidspunkt, at jeg forventede at se korrektion i markedet i kurs omkring 2643$ eller højere op i kurs 2927$. S&P500 lukkede i kurs 2874$, som ikke er ret lang fra min vending kurs.

Teknisk analyse ag S&P 500 på 4H chart, den 18-04-2020 viser, at der er blevet dannet ABCD-formation, hvor target for formation er i kurs punkt D: 2893$, som er meget tæt ved modstand zonen i kurs 2927-2937$. Der er mange professionelle investorer/ tradere holder øje med modstandszonen (2927-2937$) og der skal mange købere (mange penge) til at kan presse kursen over modstandszonen. Jeg ser den bedste mulighed for at sælge short i markedet i kurs omkring 2930$, idet sandsynligheden for yderligere stigning er meget begrænset og muligheden for et fald er kæmpestore.

Her er en oversigt over de store indekser, som bestemmer retningen for resten af verden. Som det kan ses, er der samme mønstre i næsten alle de store indeks undtagen VIX indeks, som altid udvikler sig omvendt af markedet. Kursudviklingen på de store indekser viser, er der blevet dannet en højere bund og en højere top, som er en positiv tegn.

Energisektor:

Olie og olie-relateret af produkter udviklede sig negativ i løbet uge 15-16. Der kom en kortsigtede stigning i uge 15, efter Rusland, Saudi-Arabien, og andre olie producerende lande blev enige om, at de skal reducere deres produktion af olien, men efterspørgsel efter olien er faldet markant pga. af coronavirusset. Saudi arabiske olieminister havde sagt, at de vil sænke prisen for at øge konkurrencen, dette pressede kursen for olien under 20$ per tønden, som har været støtte til olien i stykke tid. Naturgas udviklede sig lidt bedre og indtil videre har fundet bunden i kurs 1500$.

Metallerne:

Metallerne udviklede sig positive i løbet af sidste 2 uger og guld lavede højere top i kurs over 1700$. Jeg er positiv på guld, så længe kursen er over 1600$, men vil helst se, at guld holder sig over 1700$. Guld steg i sidste par måneder, så kan der ikke undgås, at vi ser en kortsigtede tilbagefald. Man kan eventuelt benytte lejligheden til at købe i guld, idet jeg forventer guld i højere kurs i næste par uger/måneder.

Kursudviklingen på guld på dags chart inkl. COT rapport viser, at Large Traders havde solgt ud af deres guld siden slutning af feb./2020 og de Commercial Hedges købte op og holdt hånden under prisen.

Volumen og Open Interest:

Stigende volumen og open interest er en positiv tegn for kursudviklingen i markedet. Som kan ses på billedet nedenunder, er der blevet dannet en lavere top i open interest, den 8.april/20 og en lavere bund, den 13.april/20, dette er ikke en positiv tegn for markedet, fordi markedet stiger, men der er færre købere i markedet, og nogle af de købere i markedet, er short sælgerne, som køber op og lukker deres short positioner med afkast eller tab. Udviklingen på volumen og open interest i næste uge er meget afgørende for kursudviklingen. Faldende volumen og open interest fortæller mig, at der er ikke så mange købere, mens markedet nærmere sig modstandszonen.

Oversigten over kontrakter:

Oversigten over kontrakterne fredag den 17/April-2020 i forhold til dagen før viser, faldende volumen og open interest i næsten alt undtagen energisektor. Dette indikerer, at de store spillere købere op i energisektor og sælgere ud af metaller og andre produkter fredag den 17-april-2020.

Her kan man se meget detaljeret COT rapport fra New York Exchange.

Midt på billedet kan ses ” CHANGE FROM 04/07/20” ændring af de forskellige deltagers (non-commercial og commercial) handler i guld. Minustal viser færre kontrakter, den 14-april i forhold til den 7.april. Ved at studere disse tal, kan man få en bedre fornemmelse for, hvordan de store spillere forholder sig i et givende produkt, og om der er flere/færre short/lang positioner i forholdt til ugen før. Stigende short positioner, og faldende lang positioner fortæller mig, at jeg skal forvente faldende kurs i det givende produkt.

C25 Indeks:

Teknisk analyse af C25 på 4H chart viser, indekset havde været i opadgående trend siden 16-marts-2020. C25 består af mange defensive/solide virksomheder, som klarede sig ok i det sidste par uger. Kursen ligger over sin 20SMA (positive tegn), men kursen ligesom S&P 500, er meget tæt ved modstandszonen og risikoen for tilbagefald er blevet meget større end muligheden for yderligere stigning. Ved en mulig korrektion i markedet i næste par dage/uger, forventer indekset bliver presset ned mod 1120DKK og videre ned mod 1050DKK, hvis markedet udvikler sig, som jeg forventer.

Disclaimer:

Jeg havde i de sidste par uger skrevet/fortalt, at jeg forventer en korrektion i markedet og mener NU, at vi er er kommet meget tæt på modstandszone på S&P 500 og C25 indekset. Jeg købte i de sidste par uger op og havde været lang i de corona-relaterede aktier. Fleste af de corona relaterede aktier er steget markant siden anbefalingerne, og jeg er stadigvæk lang i mange af dem.

Som jeg havde nævnt i sidste par gange, vil jeg sælge short i markedet, når kurserne nærmere sig modstandszonen, idet risikoen for tab er meget begrænset, medmindre markedet lavere en ny ATH (alt kan selvfølgelige ske i aktiemarkedet), men sandsynligheden for, at vi ser korrektion i markedet i disse niveauer er blevet markant større.

Jeg vil anbefale, at I skal være meget forsigtig nu og passe på jeres kapital. Hvis markedet udvikler sig, som jeg forventer, så vil vi se markant falde i næste par dage/ uger. Ved korrektion i markedet vil alle aktier falde, men de cykliske og risikofyldte  aktier falder mere end andre.