fbpx

Nyhedsbrevet nummer 40, uge 49, fredag den 11-12-2020

By 12. december 2020 august 9th, 2022 Ingen kommentarer

Oversigt over markedet

Den positive stemning er kommet tilbage til markedet, siden Pfizer og Moderna er kommet med deres mulige vaccine mod coronavirusset. Markedet havde forventet, at vi vil få vaccine, derfor er der brug for yderligere positive nyheder for at presse markedet højere op. Vi forventer, at Fed snart vil komme med en ny hjælpepakke, idet mange af de støtte ordninger til arbejdsløse udløber den 26-12-2020, og dette vil påvirke markedet negativt, hvis Fed/staten kommer ikke med en hjælpepakke i de næste par dage/uger. En ny hjælpepakke er en god nyhed for guld og aktiemarkedet, men vil have et negativt effekt på dollaren.

De fundamentelle nøgletal i økonomien ser stadigvæk negativt/ikke så positivt, som kan retfærdiggøre markant stigningen i aktiemarkedet i de sidste par måneder. Antallet af arbejdsløse i USA er steget med 137,000 personer til 855000 i løbet af sidste uge. Der er 350,000 personer er faldet ud af arbejdsløsheds  statistik, dette er ikke ensbetydende, at alle sammen har fået arbejde, ellers vil antallet falde, og ikke stiger med 137000 personer i løbet af en uge. Mange personer har mistet håbet, og søger ikke job længere, derfor bliver de ikke betragtet som ledig mere.

Her er en oversigt over nogle af de vigtige økonomiske nøgletal fra Europa og resten af verden.

Manufacturing PMI i november :  PMI er faldet både i Europa og USA , dette indikerer, at økonomierne ikke ser så positive ud, og der er blevet produceret færre varer.

Arbejdsløses procent i:

  • Tyskland for november er 6.1%, og er faldet fra 6.2% i oktober/2020
  • Italien 9.8% i oktober, og er steget fra 9.7% fra september/2020
  • Hele Europa 8.4% i oktober, og er faldet fra 8.5% fra september/2020
  • USA 6.7% i november, og er faldt fra 6,9%.
  • ISM Manufacturing(PMI) november i USA er faldet.
  • Consum Price Index ( CPI) for november i USA ligger stabil på 1.2% uden ændring fra oktober , derfor er ikke nogen tegn på inflation i USA og Europa på nuværende tidspunkt.
  • GDP for Q3 har udviklet sig positivt i de fleste lande.  GDP er vokset fra en meget lavere værdier, men dette er alligevel en positiv nyhed.

Vi vil holde øje med de fundamentelle værdier i de næste par uger.

De store indeks:

De store indeks har udviklet sig neutralt/ lidt negativt i løbet af ugen. Dow Jones, S&P500, Nasdaq100, Dax, Euro stoxx50 og Nikkei255 lukkede i en lavere kurs end sidste fredag. Russell 2000 er en de få indeks, som er lukket i en højere kurs end sidste fredag. Russell 2000 har udviklet sig positivt i de sidste par måneder, og ligger i ATH. De store indeks ligger i en konsolideringsfase efter markant stigningen siden marts/2020, og investorerne afventer på nogle af de fundamentelle nyheder( eller en ny hjælpepakke) , som vil vise retningen for næste par måneder. VIX indeks stiger fra et meget lavt niveau, og ligger i kurs $23,7.

Energi sektorer:

Olien og olie relateret produkter har udviklet sig positivt i løbet af ugen. WTI olien ligger over støttezonen i kurs $42-44 per tønde. Vi har været positivt i olien siden kurs $35 per tønde, og forventer olien i kurs over $50 per tønde i de næste par uger/måneder. Naturgas et faldet lidt tilbage efter markant stigning i de sidste par uger/måneder. Vi har benyttet lejligheden til at købe op i naturgas relateret virksomheder i løbet af ugen. Vi forventer, at naturgas fortsætter den langsigtede optrend, og vi forventer, at kursen vil komme over $3,0000 per kubikmeter.

Metallerne:

Metallerne har udviklet sig positivt i løbet af ugen. Guld ligger over $1800 per ounce, og sølv ligger over $23 per ounce, som er støtte til kursen. Platin er faldet lidt i løbet af ugen, efter markant stigning i de sidste par uger. Platin ligger over kurs $1000 per ounce, som er støtte til kursen. Kobber ligger i en opadgående trend kanal, og er steget de sidste par uger/måneder. Vi forventer kobber i en højere kurs i næste par uger/måneder pga. stigende efterspørgsel fra Kina.

Volumen og Open interest:

Volumen og open interest er nogle af de vigtigste parmetre, når man analyserer markedet. Kursen på en givende aktie/produkt bestemmes af udbud/ efterspørgsel efter produktet. Stigende positive volumen fortæller os, at investorerne køber op i produkter, dette vil presse kursen op, og omvendt. Volumen og open interest fortæller ikke årsagen til den store interesse i produktet, dette kan undersøges via fundamental analyse. Volumen viser antal aktier, som er blevet handlet på den givende dag. Dette betyder, at volumen viser de antal aktier, som har skiftet hænder, mens open interest viser de antal kontrakter short/lang, som ligger i markedet, som ikke er blevet handlet endnu.

Volumen ligger stabilt under 20mil om dagen, som den har gjort de sidste par uger. Open interest har været stigende i de sidste par uger, men den faldt markant i fredags fra 97mil til 94mil kontraker. Vi vil holde øje med volumen/open interest i de næste par uger.

En oversigt over kontrakterne:

En oversigt over kontrakterne fredag, den 11-12-2020 i forhold til dagen før viser, at der er en stor interesse i alt undtagen rentesatsen. Investorerne er optimistiske, og de køber op i aktier, valuta, landbrug og i energi sektoren. Stignedne interesse indikerer, at vi skal forvente en positiv stemning i markedet i næste uge.