fbpx

nyhedsbrevet nummer 39, uge 48, fredag den 4-12-2020

By 5. december 2020 august 9th, 2022 Ingen kommentarer

Oversigt over markedet

Optimismen er kommet tilbage til aktiemarkedet. Investorerne er blevet mere optimistiske efter de positive nyheder vedrørende vaccine mod COVID-19 fra Pfizer og Moderna. Investorerne køber op i flyselskaber, shipping branche, og de sektorer, som er blevet presset markant ned de sidste par måneder pga, corona.

Nyheden vedrørende vaccine har tiltrukket flere investorer på banen, men de fundamentelle værdier( nøgletal) i økonomien er stadigvæk meget dårlig, dette tvinger Fed og andre central banker til at øge gæld , og de pumper flere penge i markedet for at holde hånden under markedet, ellers vil alt vende på hovedet i løbet af meget kort tid. Negative nyheder om økonomien bliver betragtes som positive, idet dette vil tvinge Fed til at komme med flere gratis penge ( godt for aktiemarkedet).

Vi fik det ugelige jobstal for november i USA i torsdags. Analytikerne havde forventet, at 500,000 personer vil vende tilbage deres job, men i november kom kun 244000 personer i arbejde, dette er et meget negativt signal for økonomien.

Jeg skrev tidligere, at arbejdsmarkedet er dette område, hvor Fed er mest bekymret over, idet de kan pumpe penge i markedet, og holde renten kunstig lavt, og aktiemarkedet/obligationsmarkedet kunstig op, men hvis de penge, som bliver pumpet i markedet går til dem, som ejer aktier/obligationer/bolig ejer, og ikke i selv økonomien, så vil problemet kun større/værre med tiden.

Arbejdsløshedsprocenten faldt til 6,6%, som er et positivt tegn, men dette skete, fordi 400,000 personer forlod arbejdsmarkedet, og de søger ikke job længere, derfor bliver de ikke betragtede som arbejdsløse. Dette betyder, at der er færre som arbejder, men de skal hjælpe flere.

Underskuddet i betalingsbalancen er steget markant i de sidste par måneder i USA, idet der er blevet produceret mindre i USA pga COVID-19, men folk køber flere varer end før, idet deres indtægter er steget pga hjælpepakker fra staten. Amerikanerne køber mange varer, som bliver produceres i andre lande, dette medfører, at der er blevet importeret flere varer end der eksporteres, og i takt med dollaren falder i værdi, så skal der betales flere dollars for at købe samme varer, dette medfører, at underskuddet i betalingsbalancen bliver større, selvom Trump havde sagt, at han vil gøre det omvendte. Vi har kun set inflationen i aktie/bolig markedet og i råvarer, men vi har ikke set inflationen i Consumer Price Index(CPI) endnu, idet bolig/aktier ikke bliver regnet med til indregningen af CPI. Vi forventer stigende inflationen i 2021, som kan have en negativ effekt på den almindlige befolkning, som ikke ejer værdipapir/bolig eller andre finansielle instrumenter.

Fed sidder fast i en ondt cirkel. De kan ikke øge renten, idet markedet ikke kan tåle en højere rente pga stigende gæld alle steder. De kan heller ikke presse renten længere ned, så vil de store investorer reducere deres eksponering i obligationer, idet renten på en 10årig amerikanske obligation er 0.97%, men inflationen er ca 2%, dette betyder, at man med sikkerhed taber penge, hvis man investerer i obligationer i dag, derfor investerer flere markedsdeltager i aktier/boliger/guld/bitcoins, som kan give dem et bedre afkast end obligationerne. Fed bliver nødt til at opkøbe obligationerne selv, dermed øges deres underskud. Flere og flere udenlandske investorer sælgere ud af deres beholdning af amerikanske obligationer. Fed er efterhånden den største investorer i amerikanske obligationer.

Biden har valgt Janet Yellen( den tidligere formand for Fed), som finansminister for hans administration. Yellen var en af dem, som fortalte, at Fed også skal hjælpe markedet ved at købe op i aktier(og ikke kun obligationer osv), da hun var direktør for Fed. Biden(som præsident), Janet Yellen (som finansminister) og Jerome Powell (som direktør for Fed), vil blive ved med at øge gæld og støtte markedet, indtil markedet mister tilliden på Fed og dollaren.

De store indeks:

Alle de store indeks lukkede i en højere kurs i løbet af ugen. De fleste store indeks ligger ved ATH eller meget tæt ved deres tidligere top. VIX indeks ligger i en nedadgående trend kanal, og kursen ligger ved $20-22, som er støtte til VIX indekset. Man skal være lang, så længe dollaren falder og gælden stiger, idet Fed og andre central banker er nødt til at komme med flere nye hjælpepakker ( billig penge), som vil komme ind i aktiemarkedet, og det vil presse markedet højere op indtil boblen springer.

Energi sektor:

Olien og olie relateret produkter har udviklet sig meget positivt i løbet af ugen. WTI olien ligger over $ 44-45 per tønden, som er den kortsigtede støtte til kursen. Vi havde skrevet i vores nyhedsbrev nummer 37-38, at man skulle gå lang i olien ved lukkekurs over $40 per tønden. På langsigte er der støtte i kurs $40-42 per tønden. Olien er på vej op mod $50 per tønden. Vi forventer olien i kurs omkring $52 per tønde i de næste par uger/måneder. Naturgas er blevet presset under $3.0000, og kursen ligger ved den kortsigtede støtte i kurs $2.5000. Der er blevet dannet en lavere toppe i naturgas, og hvis naturgas lukker under støtte linjen, vil kursen blive presset ned til den langsigtede støtte i kurs $2.0000, som er et ok tidspunkt at købe op i naturgas, og gå lang.

Metallerne:

Metallerne har udviklet sig positivt i løbet af ugen. Guld og sølv fik støtte ved deres langsigtede støttezonen. Guld har støtte i kurs $1750, og sølv har støtte i kurs $22. Kobber og platin er også steget markant i de sidste par dage/uger. Kobber bliver brugt til industrien, og efterspørgslen efter kobber er steget markant pga. stigende produktion af el biler. Kobber er også en af de metaller, som spillere en stor rolle i produktion/transport og anvendelse af strøm i fremtiden. Vi har været positivt på kobber i de sidste par måneder, og forventer kobber i en højere kurs i de næste par måneder/år.

Volumen and Open interest:

Volumen og open interest er steget de sidste par dage, dette er positivt for markedet, men både volumen og open interest ligger stadigvæk i en lavere kurs end før. Stigende volumen og open interest er et positivt siganal for markedet, idet dette fortæller, at der er flere deltager i markedet. Vi må holde øje med volumen og open interest i næste par uger.

En oversigt over kontrakter:

En oversigt over kontrakterne fredag, den 4-12-2020 i forhold til dagen før viser, der er mindre interesse for landbrug, aktier, valuta, idet open interest er faldet i forhold til dagen før. Der er større interesse for energi sektor og metallerne. Open interest i energi sektoren er steget med 97,950 kontrakter, dette indikerer, at investorerne sælger ud af valuta, aktier, og køber op energi sektoren(f.eks. olie) og lidt i metallerne. Man skal forvente en højere kurs i olie, og olie relateret produkter i næste uge.