fbpx

Nyhedsbrevet nummer 34, uge 43,fredag den 23-10-2020

By 24. oktober 2020 august 9th, 2022 Ingen kommentarer

Oversigt over markedet

Markedet har udviklet sig lidt negativt i løbet af uge 43. Alle indeks lukkede i lavere kurs i forhold til sidste fredag. Investorerne virker afventende pga præsidentvalget i USA, den 3-11-2020. Der er fordele og ulemper ved begge kandidater. Biden ønsker flere investeringer indenfor de alternative energi, dette har allerede presset kursen på alle aktier idenfor sektoren markant op i de sidste par uger/måneder, idet de fleste forventer, at Biden vinder. Biden ønsker også flere hjælpepakker, dette betyder, at Fed skal printe flere penge. Dette er en god nyhed for både aktiemarkedet og guld/sølv, men han vil finde pengene ved at øge skat af afkastet på værdipapir, dette kan have et negativt effekt på aktiemarkedet. Nogle af de store spillere kan finde på at reducere/sælge de aktier, som er steget markant i de sidste par måneder, og går i kontanter for at undgå at betale højere skat af deres afkast i fremtiden.

Trump ønsker også hjælpepakker, men beløbet vil være lidt mindre end demokraternes. Han vil støtte olie industrien og bevare eller sænke skat/afgifter. Begge kandidater vil øge gæld og pumpe flere penge i markedet, dette vil på kort sigt holde hånden under markedet. Risikoen er at dollaren mister sin værdi i takt med Fed printer flere penge. Spørgsmål er, hvem skal betale regningen og hvordan vil markedet blive påvirket, når amerikanerne snart ikke kan dække omkostningerne til deres gæld, og på nuværende tidspunkt optager de mere gæld for at dække deres forpligtelserne til gælden. Næste spørgsmålet er, hvordan de kan reducere deres gæld, når staten ikke har nogen penge, mens indtægterne falder og udgifterne stiger.

De store indeks:

Der er blevet dannet en lavere top på alle de store indeks. Alle indeks er stadigvæk i optrend på langsigt, selvom vi har set en lavere top. S&P500 ligger stadigvæk over 3400$, Dow Jones over(27500$), Nasdaq over (11500$) , som er kortsigtede støtte til indekserne. Man ser samme mønstre i DAX og Euro Stoxx50, hvor i begge indeks er der blevet dannet en lavere top. VIX indeks ligger over 20, dette indikerer, at investorerne stadigvæk er nervøse. VIX  har bevæget sig mellem 20-30$ i de sidste par uger. Lukkekurs over 30$ er et negativt tegn for markedet.

Teknisk kan markedet stige yderligere, idet alle indekser stadigvæk er i optrend, trods mange af de negative nyheder i verden. Fed køber op i næsten alt, og holder hånden under markedet. Kursudviklingen i de næste par uger er meget afgørende. Hvis markedet holder sig i samme niveauet eller bryder op i gennem den tidligere top i de næste par dage, så forventer jeg, at op trenden fortsætter, men hvis markedet lukker i en lavere kurs på fredag, så skal man være ekstra opmærksom og forventer yderligere fald.

Hvis man tror, at Fed vil fortsætte med at holde hånden under markadet, så skal man beholde ens amerikanske aktier, ellers er det ok tidspunkt at sælge, idet de fleste indeks ligger næsten i ATH. Alt handler om risikovurdering, og risikoen for at markedet falder er større end chancen for, at vi ser yderligere stigning i de næste 3-6 måneder.

Energi sektor:

Olie og olie-relateret produkter har udviklet sig negativt i løbet af uge 43. WTI olie ligger under 40$ per tønden. Olien har bevæget sig mellem 37-42$ per tønde de sidste par uger. Lukkekurs over 40$ er et positivt tegn for kursudviklingen. Naturgas har udviklet sig meget positivt i de sidste par uger. Jeg har været positivt på naturgas i de sidste par måneder, og havde anbefalet, at man skulle gå lang i naturgas, da kursen var omkring 1.5000-1.8000. På nuværende tidpunkt bevæger naturgas mellem 2.6000 og 3.0000. Man kan holde øje med naturgas og køber op, hvis kursen bliver presset ned til 2.0000-2.2000.

Metallerne:

Metallerne har udviklet sig positivt i løbet af ugen og alle metaller lukkede i højere kurs end sidste fredag. Metallerne har udviklet sig negativt siden august/2020, hvor guld og sølv nåede toppen. Alle metallerne ligger i en nedadgående trend kanal på kort sigt efter markant stigningen i de sidste par måneder/år, men de er i optrend på langsigt. Der er blevet dannet "Flag pattern efter an uptrend" i alle metallerne, og dette er et bullish tegn. Kurserne ligger lige under toppen af Flag, og lukkekurs over toppen af flag er et meget positivt tegn, og kan presse metallerne i markant højere kurs. Guld kan sagtens blive presset ned til 1800-1850$ per ounce, inden vi ser optrend igen. Vi har set samme mønster i sølv, og sølv kan også blive presset ned til 18-20$ per ounce inden vi ser optrend igen. Kobber har udviklet sig meget positivt i de sidste par dage/uger og måneder og kursen ligger over 3.0000. Jeg har været positivt på kobber i de sidste par måneder. På kortsigt kan kobber blive presset ned 3.0000-3.1000, men dette er en del af kursudviklingen.

Volumen og Open interest:

Volumen og open interest har været stigende i de sidste på uger. Stigende volumen og open interest er et positivt tegn for markedet. Trods stigningen i de sidste par uger, er volumen og open interest faldende på langsigt. Den 27-08-2020 var den gennemsnitlige volumen omkring 28mil kontrakter, hvor i dag volumen ligger under 18-20mil kontrakter. Vi ser samme udvikling ved open interest, hvor den gennemsnitlige open interest var over 100mil kontrakter i august/2020,  og ligger omkring 90-95mil nu.

Volumen er de antal kontraker( short/lang), som allerede er blevet handlet, og open interest er de kontrakter, som ligger i markedet, men som ikke er blevet handlet endnu. Så, volumen viser, hvad der er sket og open interest viser, hvad vil ske. Den faldene volumen og open interest i de sidste par måneder indikerer, at de store spillere handler mindre og afventer resultatet af præsidentvalget den 3-nov-2020.

Oversigt over kontrakterne:

Oversigten over kontrakterne den 23-10-2020 i forhold til dagen før viser, at der er mindre interesse for landbrug, aktier, rentesats, metallerne og at der er mere interesse for energi og valuta. Oversigten over kontrakterne kan give en indikation for, hvad man forventer de næste par dage.