fbpx

Nyhedsbrevet nummer 33, uge 41, fredag, den 15-10-2021

By 16. oktober 2021 august 9th, 2022 Ingen kommentarer

Aktiemarkedet

Inflationstallet, den ugelige jobtal, og detail handlen var de tre vigtigste økonomiske nøgletal, som vi fik i løbet af uge 41.

Inflationen (YoY)(Sep/21 ) i USA er blevet målt til 5.4% via CPI, og dette var højere end markedet havde forventet. En stigende inflationen kan tvinge centralbankerne til at hæve renten for at bekæmpe inflationen. En stigende rente kan hæmme væksten i økonomien, derfor vil centralbankene helst afvente med en rente stigning.

Den ugelige jobtal for september 2021 i USA var bedre end forventet. Antallet af ansøger til dagpenge er faldet fra 329K personer til 293K. Antallet falder i takt med genåbningen af samfundet. Mange hjælpepakker til ledige pga. Covid19 udløber også i disse dage, dette kan tiltrække/tvinge flere til at søge job.

Detail handlen( MoM)(sep/21) i USA var bedre end forventet. Analytikerne havde forventet, at detail handlen vil falde fra 0.9% til minus 0,2%, men detail handlen blev målt til 0.7%. Detail handlen viser, at forbrugerne har brugt flere penge end forventet, men dette viser ikke, om de har købt færre eller flere varer. Detail handlen kan også stige, hvis forbrugerne bruger flere penge på færre varer, men varerne er steget i pris pga. inflationen.

De økonomiske nøgletal var generelt lidt bedre end forventet, derfor har vi set et stigende markedet i løbet af ugen.

De store indeks:

Alle de store indeks har udviklet sig positivt i løbet af ugen. Mange af investorerne købte op i løbet af ugen, idet de benytter "BUY DEEP" strategien og køber op ved tilbagefald til en lavere kurs. Russell2000 testede den tidligere top i kurs $2300, men sælgerne kom på banen og pressede kursen ned igen. De store indeks ligger under deres tidligere top. Vi må se om de store indeks kan bryde op igennem den tidligere top de kommende uger/måneder. VIX indekset er faldet markant de sidste par uger. Kursen  er kommet under 20, som var den kortsigtede støtte til VIX. Der er støtte i kurs 16, og modstand i kurs 20. Et faldende VIX indeks indikerer, at de større spillere ikke er nervøse, og de tror ikke på en korrektion på kortsigt. VIX stiger, når investorerne bliver nervøse, og køber forsikring til deres portefølje.

Kursudviklingen på Nasdaq100 inkl. COT rapport:

COT rapport viser, at hedge fonde har reduceret deres net short positioner i Nasdaq med 69.2% til den laveste i 50 uger. Nasdaq er steget med 2,2% i løbet af ugen. Et stigende markedet med en faldende net short positioner kan ikke betragtes som et positivt tegn, idet der ikke er kommet flere nye købere i markedet. Man ønsker et stigende markedet med en stigende net lang positioner og ikke med et faldende net short positioner.

Kursudviklingen på Russell2000 inkl. COT rapport: 

Kursudviklingen på Russell2000 inkl. COT rapport viser, at Russell har ligget i en konsolideringsfase de sidste par måneder. De store spillere har øget deres short positioner i Russell siden april/2021, men de har ikke kunne presse indekset ned under støttelinjen. Hedge fonde har reduceret deres short positioner i Russell med 12,5% i løbet af ugen til den laveste ned short positioner i 13 uger. Russell er steget med 1,5% i løbet af ugen. På nuværende tidspunkt er der 48.7K net short positioner i Russell, og short positioner er faldet med 9.9K i forholdt til sidste uge. En faldende net short positioner er et positivt tegn for kursudviklingen de kommende uger, men vi ønsker helst at se, en stigende net lang positioner.

Energi sektoren: 

Olien og olie relateret produkter er steget markant de sidste par måneder. WTI olien ligger i kurs over $82 per tønden. Der er på kortsigt støtte i kurs $80. Den langsigtede støtte i kurs $75 per tønden. Jeg forventer olien i en højere kurs de kommende måneder. Olien kan sagtens teste kurs $100 per tønden inden 2022. Naturgas er også steget markant de sidste par måneder. Kursen fik modstand i kurs $6.5 per kubik meter, men er blevet presset under $6 i løbet af ugen. Der er støtte i kurs $5, og modstand i kurs $6-6.5. Jeg har været positivt på energi sektoren de sidste par måneder.

Metallerne:

Alle metallerne har udviklet sig positivt i løbet af uge 41, og de lukkede i en højere kurs end sidste fredag. Guld steg markant i starten af ugen, men faldt markant fredag, den 15-10-21 efter en bedre end forventet detail handle. På kortsigt er der modstand i kurs $1800, og støtte i kurs $1750. Sølv er også steget de sidste par uger. Kursen er kommet over $23 per ounce, som er den kortsigtede støtte til kursen. Der er modstand i kurs omkring $24-25 og støtte i kurs $22-23. Kobber er steget markant de sidste par uger, og kursen er brudt op igennem modstandslinjen i kurs $4,7. Jeg forventer kobber i en højere kurs de kommende måneder, og man kan supplere med flere ved et kortsigtede tilbagefald. Platin og palladium er også steget de sidste par uger efter et markant fald de sidst par måneder.

Kursudviklingen af guld inkl. COT rapport:

COT rapport viser, at de store spillere har øget deres net lang positioner i guld de sidste par uger. Net lang positioner i guld er steget med 1,6% til højest i de sidste 3 uger. En stigende net lang positioner indikerer, at køberne er på vej tilbage til guld, og man skal forvente guld i en højere kurs de kommende uger/ måneder.

Volumen og open interest:

Volumen er stabil under 20mio kontrakter om dagen, mens open interest er steget de sidste par uger. En stigende open interest indikerer, at der er mange deltager i markedet. Volumen og open interest er stabil og lidt stigende, dette indikerer, at der stadigvæk er mange deltager i markedet. Open interest faldt fredag den 15-10-21 i forholdt til dagen før, mens markedet steg. Et stigende markedet med en faldende volumen og open interest er et negativt tegn.

Oversigt over kontrakterne:

En oversigt over kontrakterne fredag, den 15-10-2021 i forhold til dagen før viser, at volumen og open interest er faldet i energi sektor, aktier, valuta, rente satsen og metallerne. Volumen og open interest er kun steget i landbruget. Et stigende markedet med en faldende volumen er et negativt tegn for kursudviklingen.

Metallerne blev presset ned fredag med en faldende volumen og open interest. Resten af markedet er steget, mens volumen og open interest er faldet.

Kursudviklingen i næste uge er meget afgørende. Vi må se, om køberne kan holde hånden under markedet eller om en faldende volumen og open interest indikerer, at der ikke er nok købere i markedet.

Kilder:

Investing.com

Cmegroup.com

Finviz.com

Hedgopia.com

Disclaimer:

Alle analyser/oplysninger er baseret på viden, som jeg har opnået på aktiemarkedet igennem de sidste mange år. Der er altid en risiko forbundet med investering, derfor bør du ikke handle med penge, som du ikke råd til at tabe. Brug analyserne som en slags inspiration, men foretag altid dine egne beslutninger/analyser inden du handler. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast. Fibo Invest frasiger sig alt ansvar for analyserne, så alt er på eget ansvar.