fbpx

Nyhedsbrevet nummer, 32, uge 40, fredag, den 08-10-2021

By 9. oktober 2021 august 9th, 2022 Ingen kommentarer

Aktiemarkedet

Gældsloftet var det mest omtalte emne i markedet i løbet af ugen. Den amerikanske finansminister Janet Yellen har sagt mange gange, at USA ikke kan betale deres regninger, hvis politikerne ikke hæver gældsloftet. Politikerne er blevet enige om, at de udskyder datoen for gældsloftet fra den 18-10-2021 til slutingen af des/2021. Dette har på kortsigt givet ro i markedet. Renten på de korte og lange statsobligationer er steget i løbet af ugen. Renten stiger, idet spekulanterne sælger short i iShares 20+ Year Treasury amerikanske Bond Etf( TLT) og presser kursen ned, dette betyder, at renten skal op. Investorerne ønsker også en højere rente for at låne penge til den amerikanske stat, idet inflationen er 5,4%, mens renten på den 10årige amerikanske statsobligation er 1,6% i løbet af ugen. Dette betyder, at man taber ca. 3% af ens købekraft, når man køber TLT og låner penge til den amerikanske stat.

Vi fik det månedlige jobtal for  sep/2021 i USA, og alt var dårligere end forventet. Fed´s formand Joreme Powell har sagt mange gange før, at han vil starte med at reducere deres opkøbe af obligationerne, når jobtallene begynder at udvikle sig positivt. Vi må se, om Fed vil starte med reducere deres opkøb af obligationerne i nov./2021, eller om vil de afvente se, det månelige jobtal fra okt./2021.

De har nedjusteret deres forventninger til vækst i GDP ned til omkring 1.5%. I starten af året havde de forventet en vækst på 6-7% i Q3/Q4-2021. En lavere vækst end forventet, og en stigende inflation er en dårlig nyhed for økonomierne.

De vigtige økonomiske nøgletal i uge 40:

Retail Sales(MoM)(Aug/2021) i EU er steget fra -2.6 til 0.3. Analytikerne havde forventet en stigning til 0,8, så detail handlen i EU var dårligere end forventet.

German Industrial Production(MoM)(Aug/2021) er faldet fra 1.3% til -4%. Markedet havde forventet et fald til -0.4%, så produktionen i Tyskland er faldet markant mere end forventet.

Continuing Jobless Claims i USA i er faldet fra 2811K om ugen til 2714K i løbet af en uge. Antallet af de permanente arbejdsløse var lidt bedre end forventet, idet markedet havde forventet et fald til 2780K.

Initial Jobless Claims i USA er faldet fra 364K personer til 326K personer i løbet af en uge. Dette var lidt bedre end forventet, idet analytikerne havde forventet antallet af ansøger til dagpenge vil falde fra 364K personer til 348K personer i løbet en uge.

Nonfarm Payrolls(MoM)(sep/2021) i USA er faldet fra 366K personer til 194K personer. Antallet personer som fik et arbejde i Sep/2021 i USA var markant dårligere end forventet. Markedet have forventet, at 500K personer fik et arbejde i Sep/2021, men der er kun 194K personer som fik et job.

Private Nonfarm Payrolls(MoM)(Sep/2021) i USA er faldet fra 322K personer til 317K personer i sep/2021. Dette var markant dårligere end forventet, idet analytikere havde forventet, at 455K personer vil få et job i den private sektor.

Alt indikerer, at økonomierne vokser langsommere end forventet, mens renten og inflationen er stigende.

De store indeks:

De store indeks har udviklet sig positivt i løbet af ugen. Dow Jones, S&P500 og Nasdaq100 lukkede i en højere kurs end sidste fredag. Der er blevet dannet en lavere top og en lavere bund på alle de store indeks, dette kan være det første negativt tegn for kursudviklingen. Nikkei225, Dax og Euro Stoxx 50 har udviklet sig dårligere end de amerikanske indeks. VIX indekset er faldet i løbet af ugen, dette indikerer, at investorerne ikke er nervøse og tager mere risiko.

Kursudviklingen på de store indeks de kommende uger viser retningen på markedet. Hvis de store indeks stiger og kursen kommer over de tidligere toppe, så vil vi se en markant stigning, idet short sælgerne vil lukke deres short positioner. Omvendt, hvis de store indeks fortsætter nedad de kommende uger, så vil vi se et yderligere fald.

Kursudviklingen på Nasdaq100 inkl. COT rapport: 

Kursudviklingen på Nasdaq100 på uges chart inkl. COT rapport viser, at Nasdaq100 er steget markant siden marts/2020. Kursen er brudt ned igennem den opadgående trend kanal. Hedge fonde har øget deres short positioner i Nasdaq100 med 373 kontrakter. Der er støtte i kurs $14000 og modstand i kurs $15000.

Kursudviklingen på Russell2000 inkl. COT rapport:

Kursudviklingen på Russell2000 inkl. COT rapport på uges chart viser, at Russell ligger i en konsolideringsfase de sidste par måneder. COT rapport viser, at spekulanterne har øget deres short positioner markant de sidste par måneder, og de prøver at presse kursen på Russell under støttezonen, men dette har ikke lykkes dem endnu.  Lukkekurs over modstandszonen i kurs $2340-2370 vil tiltrække flere købere på banen og presse indekset højere op.

Der er 58.6K net short positioner i Russell og dette er steget med 3000 kontrakter i løbet af ugen.

Energi sektoren:

Olien og olie relateret produkter er steget markant de sidste par måneder. WTI olien testede kurs $80 per tønden, men kursen blev presset under. Det er på kortsigt støtte i kurs $75 per tønden og modstand i kurs $80. Naturgas er også steget markant de sidste par måneder. Der er på kortsigt støtte i kurs $5.6 per kubik meter og modstand i kurs $6.5. Jeg har været positiv på energi sektoren de sidste par måneder, og forventer,  olien i en højere kurs de kommende måneder.

WTI olie inkl. COT rapport:

Kursudviklingen på West Texas Intermediate Crude ( WTI) på uges chart inkl. COT rapport viser, at olien er steget markant siden april/2020. Kursen ligger over den langsigtede opadgående trend kanal. Kursen er brud op igennem den langsigtede modstand i kurs $80 per tønden. COT rapport viser, at de net lang positioner i olien er faldet, mens olien er steget. Alt indikerer, at vi vil se en kortsigtede korrektion i olie fra disse niveauer.

Der er 396.3K net lange positioner i olien, men de lange positioner er faldet med 585 kontrakter.

Metallerne:

Metallerne har udviklet sig positivt i løbet af ugen. Platin, kobber og palladium er steget i løbet af ugen, og deres kurs ligger højere i forhold til sidste fredag. Der er blevet dannet en højere bund i platin og kobber, dette indikerer, at køberene er kommet på banen og holder hånden under kursen. Palladium er brudt op igennem $2000, som var den kortsigtede modstand til kursen. Guld og sølv steg markant fredag den 08-10-2021, men sælgerne kom på banen, og pressede kursen ned. Guld og sølv ligger i samme niveauet som ugen før.

Kursudviklingen på guld inkl. COT rapport:

Kursudviklingen på guld inkl. COT rapport viser, at guld steg fra 2017 til august/2020, men har ligget i konsolideringsfase de sidste 12 måneder. Kursen er blevet presset under den langsigtede opadgående trend kanal, som vil være modstand til kursen på vej op. Kursen ligger over den korsigtede støtte i kurs $1750. COT rapport viser, at de lang positioner i guld i future markedet er steget med 8,4% de sidste to uger, mens guld er faldet med 0.1%. En stigende net lang positioner er et positivt tegn for kursudviklingen de kommende dage eller uger.  Der er en stærk støtte i kurs $1674, og der er kortsigtede modstand i kurs $1800.

Volumen og open interest:

Volumen ligger stabil omkring 20mio handler om dagen. Open interest er steget fra 96mio kontrakter til ca. 100mio kontrakter om dagen. En stigende open interest indikerer, at der er flere deltager i markedet. Et stigende markedet med en stigende volumen og open interest er et positivt tegn for kursudviklingen, og man skal forvente yderligere stigning. Et faldende markedet med en stigende volumen og open interest er et negativt tegn for kursudviklingen, og man skal forvente et yderligere fald.

En oversigt over kontrakterne:

Oversigten over kontrakterne fredag, den 08-10-2021 i forhold til dagen før viser, at volumen og open interest er steget i landbrug, energi sektoren, rente satsen og metallerne, mens volumen og open interest er faldet i aktier og valuta. En stigende volumen og open interest indikerer, at der er en større interesse i sektoren. Oversigten over kontrakterne viser, at investorerne køber op i mere sikre sektorer og sælger ud af valuta og aktier.

 Kilder:

Investing.com

Cme.com

Finviz.com

Hedgopia.com

Commitments of Traders( COT) er en ugentlig markedsrapport, der er udstedt af Commodity Futures Trading Commission, der opregner andelene af deltagere på forskellige futures markeder i De Forenede Stater.

Disclaimer:

Alle analyser/oplysninger er baseret på viden, som jeg har opnået på aktiemarkedet igennem de sidste mange år. Der er altid en risiko forbundet med investering, derfor bør du ikke handle med penge, som du ikke råd til at tabe. Brug analyserne som en slags inspiration, men foretag altid dine egne beslutninger/analyser inden du handler. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast. Fibo Invest frasiger sig alt ansvar for analyserne, så alt er på eget ansvar.