fbpx

Nyhedsbrevet nummer 31, uge 39, fredag den 01-10-2021

By 2. oktober 2021 august 9th, 2022 Ingen kommentarer

Aktiemarkedet

Det mest omtalte emne i finansmarkedet i løbet ugen var gældsloftet i USA. Den amerikanske finansminister Janet Yellen fortalte til politikerne på både senatet og i repræsentanternes hus, at USA ikke kan betale deres regninger, hvis politikerne ikke hæver gældsloftet inden den 18-10-2021. Hun sagde også , at USA kN teoristik gå i konkurs, hvis de ikke betaler renten på deres gæld. Dette vil have et meget negativt effekt på hele det  finansielle system, som er baseret på  en stigende gæld. Amerikanerne skal/vil låne flere penge til at betale omkostningerne til deres nuværende  gæld. Man kan reducere gælden ved at betale tilbage, men USA har næsten aldrig reduceret deres gæld, men har øget gælden i stedet. Fed printer flere penge, og køber den største del af statsobligationerne. Dette presser renten gunstigt ned, og dermed reducerer de omkostningerne til deres statsgæld. Yellen fortæller, at de kan låne flere penge, og øge gælden, idet renten er meget lavt nu, men hun fortæller ikke, hvad grund er til, at Fed fond rate er tæt ved nul og hvorfor?. Politikerne skal nok hæve gældsloftet, idet dette er den nemmeste måde at skubbe problemet videre i stedet for at løse. De kan løse gælds problemet ved at reducere deres budget eller hæve skatten, men der er ikke nogen politiker, som ønsker at løse problemet på den rigtige måde, idet man risikerer, ikke at bliver genvalgt.

De fleste økonomiske nøgletal som kom i løbet af ugen var dårligere end forventet. Inflationen er høj i både USA og EU. Consumer Confidence USA( Sep/2021) var markant dårligere end forventet. Antallet af ansøger til dagpenge, og antallet af arbejdsløse er steget mere end forventet. Gælden stiger, inflation stiger, økonomierne vokser langsommer end forventet og arbejdsløsheden stiger/eller falder mindre end forventet i USA, dette kan skabe stagflation, som opstår ved en stigende inflation og en faldene vækst.

Aktiemarkedet

Det mest omtalte emne i finansmarkedet i løbet ugen var gældsloftet i USA. Den amerikanske finansminister Janet Yellen fortalte til politikerne på både senatet og repræsentanternes hus, at USA ikke kan betale deres regninger, hvis politikerne ikke hæve gældsloftet inden den 18-10-2021. Hun sagde også , at USA kN teoristik gå i konkurs, hvis de ikke betaler renten på deres gæld. Dette vil have et meget negativt effekt på hele finansielle system, som er baseret på  en stigende gæld. Amerikanerne skal/vil låne flere penge til at betale omkostningerne til deres nuværende  gæld. Man kan reducere gælden ved at betale tilbage, men USA har næsten aldrig reduceret deres gæld, men har øget gælden i stedet. Fed printer flere penge, og køber den største del af statsobligationerne. Dette presser renten gunstigt ned, og dermed reducerer omkostningerne deres statsgæld. Yellen fortæller, at de kan låne flere penge, og øge gælden, idet renten er meget lavt nu, men hun fortæller ikke, hvad er grund til, at Fed fond rate er tæt ved nul og hvorfor?. Politikerne skal nok hæve gældsloftet, idet dette er den nemmeste måde at skubbe problemet videre i stedet at løse. De kan løse gælds problemet ved at reducere deres budget eller hæve skatten, men der er ikke nogen politiker, som ønsker at løse problemet på den rigtige måde, idet man risikerer, at ikke bliver genvalgt.

De fleste økonomiske nøgletal som kom i løbet af ugen var dårligere end forventet. Inflationen er høj i både USA og EU. Consumer Confidence USA( Sep/2021) var markant dårligere end forventet. Antallet af ansøger til dagpenge, og antallet arbejdsløse er steget mere end forventet. Gælden stiger, inflation stiger, økonomierne vokser langsommer end forventet og arbejdsløsheden stiger/eller falder mindre end forventet i USA, dette kan skabe stagflation, som opstår ved en stigende inflation og en faldene vækst.

De store indeks:

De store indeks har udviklet sig negativt i løbet af ugen. Der er blevet dannet en lavere top i alle de store indeks. Dette er eller kan være det første tegn på, at investorerne er blevet nervøse, og de derfor reducerer deres positioner. Fredag den 01-10-2021 kom køberne på banen, og pressede de store indeks op, idet alle forventer at gældsloftet vil blive hævet inden 18-10-2021. Kursen på alle de store er kommet under deres 20SMA og 50SMA, som er et negativt tegn for kursudviklingen. Jeg forventer markedet i en lavere kurs så længe kursen ligger under den tidligere top. En optrend vil fortsætte, hvis køberne kan presse kursen op over den tidligere top, ellers vil sælgerne presse markedet yderligere ned.

Der er blevet dannet højere bunde og højere toppe i VIX indekset, dette indikerer, at investorerne er nervøse, og de køber forsikring til deres portefølje. VIX indekset stiger dog fra meget lave niveauer. Der er støtte i kurs 18-20, og modstand i kurs 22-24. Lukkekurs over modstandszonen er et meget negativt tegn for aktiemarkedet.

Energi sektoren:

Olien og olie relateret produkter er steget markant de sidste par dage/uger og måneder. WTI olien lukkede i kurs over $75 per tønden. Naturgas er også steget markant de sidste par uger, og kursen ligger over $5 per kubik meter. Der er på kortsigt støtte i naturgas i kurs $4.5-5 , modstand i kurs $6. En stigende olie og gas pris vil øge omkostninger til produktionen af varer og el. Vil vi se en stigende pris på alle produkter, som er relateret til olie og gas. Forbrugerne vil opleve stigende omkostninger til transportmidler og opvarmningen af deres boliger. Stigende energi priser vil holde hånden under inflationen, som er steget markant i løbet af 2021. Man skal forvente olie og gas i en højere kurs de kommende uger og måneder.

Metallerne:

Metallerne har været under pres de sidste par måneder. Guld blev presset under $175o, og indtil videre har det fået støtte i kurs $1720. Der er en stærk støtte i kurs $1680-1700, og modstand i kurs $1800-1820. Sølv kom også under $22 per ounce i løbet af ugen, men køberne kom på banen og lukkede sølv over $22,5. Der er på kortsigt støtte i kurs $22, og modstand i kurs $23-24. Platin fik støtte i kurs $900 per ounce. Køberne pressede kursen over $950, som var den kortsigtede modstand til kursen. På kortsigt er der blevet dannet en højere bund i kurs $950 per ounce. Lukkekurs over $1000 vil tiltrække flere købere på banen, og presse kursen højere op. Kobber ligger stadigvæk over $4, som er den kortsigtede støtte til kursen. Der er på kortsigt modstand i kurs $4.3-4.4 og støtte i kurs $4. Palladium har udviklet sig markant dårligere end andre metaller. Kursen er blevet presset under $2000, som var støtte til kursen. På kortsigt er der støtte i kurs $1800 og modstand i kurs $2000. Lukkekurs over modstandslinjen vil tiltrække flere købere på banen, og presse kursen højere op.

Metallerne ligger i de områder, hvor risikoen for yderligere fald er begrænset, og der er mulighed for en markant stigning, hvis dollaren bliver svækket lidt de kommende dage/uger.

Volumen og open interest:

Volumen ligger stabil omkring 20mio handler om dagen. Open interest ligger også stabil under 100mio kontrakter om dagen de sidste par uger. Volumen og open interest er dog markant lavere i forhold til de sidste par måneder. Et stigende markedet med en faldende volumen og open interest er et negativt tegn. En faldende volumen indikerer, at der er færre handler.

Oversigt over kontrakterne:

En oversigt over kontrakterne fredag, den 01-10-2021 i forhold til dagen før viser, at volumen og open interest er faldet i landbrug, aktier og metallerne, mens volumen og open interest er steget i energi sektoren, valuta og rente satsen. En stigende volumen indikerer, at der er en stor interesse i sektoren. Man skal forvente stigende kurser i sektorer med en stigende volumen og open interest.

Kilder:

Investing.com

Finviz.com

Cmegroup.com

Disclaimer:

Alle analyser/oplysninger er baseret på viden, som jeg har opnået på aktiemarkedet igennem de sidste mange år. Der er altid en risiko forbundet med investering, derfor bør du ikke handle med penge, som du ikke råd til at tabe. Brug analyserne som en slags inspiration, men foretag altid dine egne beslutninger/analyser inden du handler. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast. Fibo Invest frasiger sig alt ansvar for analyserne, så alt er på eget ansvar.