fbpx

Nyhedsbrevet nummer 30, uge 38, fredag den 24-09-2021

By 25. september 2021 august 9th, 2022 Ingen kommentarer

Aktiemarkedet

Nyheden vedrørende den kinesiske ejendomsgigant Evergrande skabte paniksalg i aktiemarkedet i starten af ugen. Hvis den kinesiske ejendomsgigant ender med at kollapse pga. af deres høj gæld, vil vi se en negativ effekt på aktiemarkedet. Evergrande kan trække mange af deres samarbejdspartnere med ned, hvis de ikke kan betale deres gælde eller omkostningerne til deres gæld. Investorerne, bankerne og mange andre grupper kan blive påvirket af situationen. Den kinesiske stat har indtil videre ikke ville hjælpe Evergrande, selvom boligmarkedet har en store rolle i kinesiske vækst.

Fed formand Joreme Powell har i forbindelse med FOMC mødet onsdag, den 22-09-2021 fortalt, at Fed overvejer at stramme pengepolitikken, og de vil reducere opkøbe af obligationerne. Fed bruger $120mia om måneder til at holde hånden under obligationsmarkedet. De overvejer at reducere beløbet med 15mia om måneder fra nov/dec 2021. Fed regner med, at de stopper med at købe obligationerne i juni/juli 2022.  De vil hæve renten, når de er færdig med at opkøbe obligationerne. Markedet forventer en rente stigning først i 2022-2023, hvis alt går efter planen. Powell har indrømmet at inflationen er stigende, men de forventer stadigvæk, at inflationen er midlertidigt.

Dollaren er blevet styrket de sidste par måneder i takt med, at Fed vil printe færre dollar, og de ønsker at reducere deres balance sheet.

Investorerne/spekulanterne sælger short i Ishares 20+ Year treasury Bond ETF(TLT), og prøver at presse renten op, men Fed køber op i obligationerne, og holder renten nede. Fed ønsker ikke at renten stiger, idet staterne ikke har råd til at betale 3-4% rente på deres gæld. Fed ønsker heller ikke en negativ rente på Fed fond rate, derfor er de nødt til at fjerne kontanterne fra bank systemet via Repo programmer. Bankerne må ikke have alt for mange kontanter i deres reserver. For at overholde reglerne er bankerne nødt til at købe de ultra korte statsobligationerne med deres kontanter, dette vil presse renten i minus. Fed kan forhindre en negativ rente ved at give en meget lille rente til bankerne, og beholder deres kontanter til næste dag. Fed "låner" $1.3T kontanter fra bankerne hver aften, og afleverer dem tilbage dagen efter med en lille rente. Dette forhindre bankerne i at købe de korte statsobligationerne og presser renten under nul.

Amerikanske statsgæld er steget markant, og gælden nærmere sig loftet, derfor er Biden nødt til at hæve grænsen, ellers bliver staten nødt til at lukke den offentlige sektor. Politikkerne skal nok blive enige, og hæve loftet igen, som det er sket de sidste mange år. Biden er nødt til at øge gælden ellers kan staten ikke overholde deres økonomiske forpligtelser. Hvis de ikke hæve grænsen, så vil staten teoretisk gå i konkurs, idet de ikke har penge til at betale omkostningerne til deres gæld.

Her er nogle af de vigtige økonomiske nøgletal for uge 38:

The German Producer Price Index (PPI)(YoY)(Sep/2021) er steget fra 10.4% til 12%. En stigende PPI er et positivt tegn for økonomien, men viser også producenterne hæver deres priser, dette vil medføre stigende priser på mange varer de kommende uger/måneder.

The German Producer Price Index (PPI)(MoM)(Sep/2021) er faldet fra 1.9% til 1.5%, men markedet havde forventet et fald til 0.8%. Dette viser, at PPI er faldet mindre end forventet, og man skal forvente stigende priser de kommende måneder.

Consumer Confidence(Sep/2021) i EU er stadigvæk negativt. Forbruger tilliden i EU er vokset fra  -5.3 til -4. Dette er en god nyhed for økonomierne, idet centralbankerne ønsker at forbrugerne er glade så de øger deres forbrug.

The Manufacturing Purchasing Managers' Index (PMI) for September/2021 i EU er faldet fra 61,9 til 58,7. En værdi over 50 er positivt for økonomien, men et fald fra 61,9 til 58,7 indikerer, at økonomierne vokser langsommere end forventet.

Gross Domestic Product (GDP)(QoQ)(Q2/21) i Spanien er steget fra -0.6% til 1.1% i løbet af Q2/2021. Markedet havde forventet en stigning til 2.8%, så GDPén er vokset mindre end forventet i Spanien i Q2/21 i forhold til Q1/2021.

Continuing Jobless Claims i USA er steget fra 2718K personser til 2845K personer i løbet af en uge. Markedet havde forventet et fald til 2650K, så antallet af de permanente arbejdsløse er mod forventningen steget markant.

Initial Jobless Claims i USA er steget fra 335K personer til 351K personer i løbet af en uge. Markedet havde forventet, at antallet ansøger af dagpenge vil falde til 320K fra 335K. Der er flere end forventet som har søgt dagpenge i USA i sidste uge, trods genåbningen af samfundet.

Jobless Claims 4-Week Avg i USA er faldet fra 336.50K personer ned til 335,75K personer i løbet af fire uger.  Det gennemsnitlige antallet af dagpenge modtager er faldet med 7500 personer i løbet af 4 uger.

De fleste økonomiske nøgletal fra USA og EU viser, at økonomierne vokser langsommere end forventet, og væksten er ved at miste styrken. 

De store indeks:

Alle de store amerikanske indeks har udviklet sig negativt de sidste par uger. De store indeks faldt markant mandag, den 20-09-2021 pga. bekymring vedrørende Evergrande. Kursen på de store indeks blev presset under deres 50SMA, men køberne kom på banen ved 100SMA, og købte op og holdte hånden under indekserne. De store amerikanske indeks lukkede over 50SMA fredag, den 24-09-2021. Spekulanterne har øget deres short positioner i Russell 2000 de sidste par uger, og de prøver at presse kursen under $2100. Russell 2000 har testet kurs $2100 to gange, men sælgerne kunne ikke lukke indekset under $2100. Lukkekurs under $2100 er et meget negativt signal. DAX indekset har også testet kurs 15000Euro to gange de sidste par måneder, men sælgerne kunne ikke presse kursen under.

VIX indekset er steget markant de sidste par uger fra et meget lavt niveau. Der er blevet dannet en højere top, og en højere bund i VIX, dette indikerer, at investorerne er blevet nervøse, og køber forsikring til deres portefølje. På kortsigt er der støtte i kurs 18,  og modstand i kurs 22-24.

De store indeks:

Alle de store amerikanske indeks har udviklet sig negativt de sidste par uger. De store indeks faldt markant mandag, den 20-09-2021 pga. Bekymring vedrørende Evergrande. Kursen på de store indeks blev presset under deres 50SMA, men køberne kom på banen ved 100SMA, og købte op og holdte hånden under indekserne. De store amerikanske indeks lukkede over 50SMA freddag, den 24-09-2021. Spekulanterne har øget deres short positioner i Russell 2000 de sidste par uger, og de prøver at presse kursen under $2100. Russell 2000 har testet kurs $2100 to gange, men sælgerne kunne ikke lukke indekset under $2100. Lukkekurs under $2100 er en meget negativ signal. DAX indekset har også testet kurs 15000Euro to gange de sidste par måneder, men sælgerne kunne ikke presse kursen under.

VIX indekset er steget markant de sidste par uger fra et meget lavt niveau. Der er blevet dannet en højere top, og en højere bund i VIX, dette indikerer, at investorerne er blevet nervøse, og købere forsikring til deres portefølje. På kortsigt er der støtte i kurs 18,  og modstand i kurs 22-24.

Energi sektoren:

Olien og olie relateret produkter har udviklet sig positivt de sidste par måneder. WTI olien fik støtte i kurs $62 per tønden, og er steget markant siden midt august/2021. Kursen er kommet over $70 per tønden. Jeg er positivt på olie så længe kursen ligger over $68 på kortsigt. Natur gas er også steget markant de sidste par måneder. Kursen ligger over $4,5 per kubik meter. Der er på kortsigt støtte i kurs $4.5 og modstand i kurs $5.5. Jeg har været bullish på olie og gas de sidste par måneder, og forventer olie og gas i en højere kurs de kommende dage/uger. En stigende pris på olie og gas vil øge inflationen de kommende uger/måneder. Forbrugerne skal forvente en stigende energi pris de kommende måneder.

Metallerne: 

Metallerne har været under pres de sidste par måneder. Guld er blevet presset under $1800 per ounce. Guld lukkede i kurs $1750 per ounce, som er den kortsigtede støtte til kursen. Lukkekurs under $1750 vil tiltrække flere sælgere på banen, og presse kursen ned mod $1700. Sølv har også været under pres de sidste par uger, og kursen er blevet presset ned til $22 per ounce, som er en stærk støtte til kursen. Lukkekurs under $22 vil tiltrække flere sælgere på banen, og presse kursen ned til $19-20. Platin er også faldet de sidste par måneder. Der er på kortsigt støtte i kurs $900, og modstand i kurs $1000. Palladium er faldet fra kurs omkring $3000 til kurs omkring $18-1900 i løbet af et par måneder. Køberne kom på banen i kurs $1800 og pressede kursen op igen. Der er på kortsigt modstand i kurs $2000, og støtte i kurs $1800. Lukkekurs over modtandslinjen vil tiltrække flere købere på banen. Kobber er steget markant siden marts/2020. Vi har set retracement i kobber siden aug./2021, hvor kursen er faldet fra $4,6 til kurs omkring $4. På kortsigt er der modstand i kurs $4.4 og støtte i kurs $4.

Metallerne har været under pres pga. en stigende dollar kurs.

Volumen og open interest:

Volumen har været stabil omkring 18-20mio handler om dagen. Volumen fortæller, hvor mange produkter har skiftet hænder i løbet af en dag. Open interest er faldt markant de sidste par uger fra 110mio kontrakter om dagen ned til 98mio kontrakter om dagen. En faldende open interest indikerer, at der er færre deltagere i markedet. Et stigende markedet med en faldende open interest indikerer, at der ikke er mange nye købere i markedet, og short sælgerne køber op, og lukker deres short positioner. Alt indikerer, at de store spillere forlader markedet stille roligt, mens private investorer køber op.

En oversigt over kontrakterne: 

Oversigten over kontrakterne fredag den, 24-09-2021 i forhold til dagen før viser, at volumen og open interest er faldet i landbrug, aktier, valuta og rente satsen, mens volumen og open interest er steget i energi sektoren og metallerne. En stigende volumen og open interest indikerer, at der er en stor interesse i sektoren. Alt indikerer, at investorerne køber op i metallerne og energi sektoren, som er hedge mod inflationen.

Kilder:

Investing.com

Cmegroup.com

Finviz.com

 Disclaimer:

Alle analyser/oplysninger er baseret på viden, som jeg har opnået på aktiemarkedet igennem de sidste mange år. Der er altid en risiko forbundet med investering, derfor bør du ikke handle med penge, som du ikke råd til at tabe. Brug analyserne som en slags inspiration, men foretag altid dine egne beslutninger/analyser inden du handler. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast. Fibo Invest frasiger sig alt ansvar for analyserne, så alt er på eget ansvar.