fbpx

Nyhedsbrevet nummer 29, uge 36, fredag den 04-09-2020

By 5. september 2020 august 9th, 2022 Ingen kommentarer

Oversigt over markedet

Det amerikanske indeks steg i løbet af uge 36 og S&P500, Nasdaq100 og Dow jones lavede en højere top, men i løbet af to dage (tordags og fredag) blev indekset presset under lukkekurs fredag den 28-08-2020.

Alle de såkaldte FANG aktier er steget i de sidste par måneder, men er begyndt med at falde.  Tesla er under yderligere pres, idet de IKKE kommer til at være i S&P500. Dette er en negativ nyhed for Tesla aktionær, idet fonde managerne er tvunget til at købe Tesla til deres fonde, når Tesla er i S&P500. Alle dem, som købte Tesla efter regnskabet i den tro, at Tesla vil komme i S&P500, blev skuffet.

Der kom nogle vigtige tal fra amerikanske økonomi i løbet uge af 36, som er påvirket af stemningen i markedet. Analytikerne havde forventet underskud på betalingsbalance på 58mia$, men underskuddet blev 63mia$. Det er det største underskud siden juli/2008. USA producerer( eksporterer) mindre og importerer mere end nogensinde, selvom Trump vil gøre det modsatte. Dollar er faldet i værdi i de sidste par uger/måneder, derfor betaler USA mere for samme produkter. Gælden stiger med raket fart og QE-4 er allerede større end QE1,QE2 og QE3 til sammen. Renten på den 10årige amerikanske statsobligationen er tæt ved nul, mens inflationen er over 2%, derfor køber investorerne ikke amerikanske statsobligationer og det er FED, som printer penge og køber op i obligationerne og holder hånden under obligation markedet.

FED har snart ikke flere værktøjer i kassen. FED kan ikke både holde hånden under aktiemarkedet, obligation marked, dollar indeks osv. De bliver ved med at øge gæld og dermed svække dollar. Dollar har allerede mistet 99% af sin værdi i forhold til guld og kan kun blive værre i takt med, FED printer penge og øger gæld.

Kina er det største lånegiver til USA, idet de eksporterede varer til USA og har brugt pengene til at købe amerikanske obligationer. Renten er næsten nul, inflationen og gæld er stigende, derfor køber Kineserne ikke amerikanske obligationer mere. Kineserne har solgt og reduceret deres portefølje af amerikanske obligationer til 800mia$ og dette stresser FED yderligere. Kineserne vil ikke købe amerikanske obligationer og ligefrem er begyndt med at sælge ud, dette er et meget negativt signal.

USA har lånet penge og har øget gælden i de sidste par år og lever stadigvæk som intet er sket, fordi dollar er reservervaluta , men de udenlandske investorer vil ikke låne penge til USA og de er begyndt på at trække deres penge ud, som yderligere kan presse dollar ned.

For at forstå situation bør man forstille sig, at man skriver en check og køber, hvad man har lyst, selvom man ikke har penge i banken. Man kan blive ved med at leve som normalt og skiver flere og flere check og øger gæld i mange år, så længe dem, som ejer ens check ikke går i banken og udløser den. Kina og andre centrale banker har dollar og amerikanske obligationer i deres portefølje, på samme måde som en check.

Der kom også job tal fredag den 4/sep. Analytikerne havde forventet 1.37mio jobskabelse og der er blevet skabet 1.4mio job. Man kan diskutere om der er blevet skabet nyt job eller dem, som blev sendt hjem fra deres arbejdsplads pga. COVID19 kom tilbage på deres arbejdsplads. De offentlige ansatte står for 344000 af de 1,4mio personer, som er på listen. Vi ved, at de fleste statelig job ikke skaber vækst og kun pynter på statistikken. Mange af de ansatte på hoteller, restauranter kommer stille roligt tilbage, men 3.4mio job er permanent væk og kommer ikke tilbage. En del af dem, som kommer tilbage til deres job i den private sektor vil blive fyret, idet virksomhederne ikke kan tjene penge.

De store indeks:

De amerikanske indeks dannede en højere top inden de blev presset ned igen. DAX og Nikkei 225 har dannet samme mønster som de amerikanske indeks. Alle indekser er stadigvæk i optrend, idet vi ikke har set en lavere top endnu og markedet sagtens kan fortsætte opad igen, trods alle de negative signaler i verdensøkonomien.  VIX indeks steg markant torsdag den 03-09-2020, men blev sendt ned fredag den 04-09-2020. VIX ligger stadigvæk over 20-25, som er støtte til kursen.

Energi sektor:

Olie og olie relateret produkter udvikler sig negativt. WTI olie blev presset under 40$ per tønden, som var den kort sigtet støtte til kursen. Naturgas ligger stadigvæk i en opadgående trend kanal på kort sigt og kursen ligger stadigvæk over 24000$.

Metallerne:

Guld og sølv ligger i konsolideringsfasen og investorerne afventer et positivt eller negativt signal fra FED eller verdensøkonomien til at finde en retning. Guld og sølv blev også presset i torsdags, men ikke i samme omfang som aktiemarkedet. Kobber bliver ved med at stige, idet efterspørgsel efter kobber er steget og kineserne køber kobber til industrien. Platinum har fået støtte i kurs 900$ og stiger lidt. Jeg er positiv på Platinum, så længe kursen ligge over 900$

Volumen og open interest:

Volumen og open interest stiger, selvom markedet falder. Dette betyder, at de store spillere køber op ellers vil volumen og open interest falde. Spørgsmålet er, hvad de købere og hvad de sælger.

Oversigt over kontrakterne:

Oversigten over kontrakterne fredag den 04-09-2020, sammenlignet med dagen før viser, at investorerne solgte ud af Valuta, Interest Rate, aktier og købte op i landbrug, energi og metallerne. Guld future/optioner stiger, dette indikerer, at investorerne laver sektorrotation, hvor de sælger FANG aktier og køber metaller og rådvarer.