fbpx

Nyhedsbrevet nummer 17, fredag den 30-04-2021

By 1. maj 2021 august 9th, 2022 Ingen kommentarer

Aktiemarkedet

Genåbningen af samfundet har øget optimismen hos investorerne. I takt med butikkerne genåbner, og deres medarbejder kommer tilbage, vil vi se en faldende arbejdsløsheden, som kan ses i de økonomiske nøgletal. Der er stadigvæk nogle brancher( hoteller, underholdning, flyselskaber og osv.) under pres, og de har brug for hjælp fra staten. Staterne er nødt til at komme med flere hjælpepakker, hvis de vil økonomien komme tilbage til samme niveau som før COVID19. Fed og andre central banker støtter økonomierne ved at printe flere penge og de køber op i statsobligationer, dermed holder de renten gunstige nede. Renten på de lange statsobligationer er steget markant de sidste par måneder. Renten på den 10årige amerikanske statsobligationer er 1.62%. Fed og andre centralbanker har lovet, at de vil holde renten lav de næste par år indtil de kan se, at økonomierne kan klare sig uden hjælp fra centralbankerne.

Jerome Powell sagde i forbindelse med FOMC mødet onsdag den 28-04-2021, at han ikke har tænkt sig at hæve renten indtil 2022-2023. Han ser heller ikke inflationen, som et problem for økonomien, idet fed mener, at inflationen er midlertidigt, og der er ikke behov for hjælp fra fed for at bremse stigingen.

Alle råvarer er steget markant de sidste par måneder. Prisen for at sejle kantiner og tørlast er steget markant siden marts/2020, dette vil øge omkostningerne for producenterne. Producenterne vil sende de ekstra omkostninger videre til forbrugerne i form af højere priser. Stigende priser kan ses på CPI, som er målt til 2.6% i marts/2021. Fed prøver at overbevise investorerne, at inflationen er midlertidigt, idet de kun kan bekæmpe inflationen ved at hæve renten. Fed vil/kan heller ikke hæve renten, idet en stigende rente vil hæmme væksten og presse aktiemarkedet ned. Staterne kan heller ikke tåle en stigende rente, idet omkostningerne til deres gæld vil tvinge dem til at spare penge, og dette kan ikke ske på nuværende tidspunkt, idet mange virksomheder stadigvæk har brug for hjælp fra staterne.

Underskuddet i betalingsbalance i USA er den højeste siden anden verdenskrig, idet den amerikanske økonomi er meget svag, selvom politikkerne prøver at fortælle en anden historie. Amerikanerne producerer ikke nok varer til sig selv, derfor er de nødt til at importere mange varer fra andre lande. USA var også en af de lande, som eksporterede olie til andre lande, men de importerer selv olie nu . Biden har lukket mange af de raffinerer i USA, som en del af den grønne omstilling. USA er nødt til at importere olie i stedet for at eksportere pga. en faldende produktion. En stigende olie pris og en faldende dollaren vil øge deres underskud i betalingsbalance, og dette vil kun blive værre i takt med at samfundet åbner, og behovet for olie stiger.

Underskuddet i statsbudget og betalingsbalancen stiger, idet fed printer flere penge og giver til folk, som ikke arbejder, men de har flere penge mellem hænderne end, da de havde et job. De prøver at øge GDP ved at give gratis penge til forbrugerne. Spørgsmålet er, hvad vil ske, når fed stopper med at sende gratis check til alle. For hver 4 dollar som kommer i systemet øger de GDP kun med en dollar.

USA var engang verdens rigeste land, og mange lande i verden skyldte penge til USA, men i dag er situationen fuldstændig omvendt. USA skylder flere penge til andre lande. De bliver ved med at printe flere dollar til at betale renten til deres statsgæld, som er steget markant siden 2008. De kan fortsætte  med festen, så længe investorerne vil købe de amerikanske statsobligationer til 2-3% rente De udenlandske investorer vil ikke finansiere den amerikanske gæld og de er ligefrem begyndt at sælge ud af deres beholdning. Kina, Rusland og mange andre lande har reduceret deres positioner i de amerikanske obligationer, idet de selv har en høj gæld og vil beskytte deres egne valuta/økonomi. Fed er efterhånden er den eneste spillere, som printer penge og køber op i amerikanske obligationerne, og dermed finansier underskuddet i statskassen.

Biden ønsker at finde penge til at finansiere hans grønne infrastruktur plan ved at øge skat på virksomheder og afkastet fra aktiemarkedet i de kommende år. Dette vil have en negativ effekt på aktiemarkedet, idet nogle af de store spillere vil sælge deres aktier for at spare skat.

De store indeks:

Næsten alle de store indeks ligger tæt ved deres ATH. Russell 2000, Nikkei 225 er nogle af de få indeks, som har udviklet sig negativt. Der er blevet dannet en lavere top i Russell 2000 og Nikkei 225 på dages chart. Dannelsen af en lavere top er det første signal på ændring af trenden. Kursudviklingen af de store indeks i de kommende uger er meget afgørende. Man skal være lang i markedet, så længe man ser en højere top og en højere bund.

VIX indekset er steget de sidste par uger fra meget lave niveauer. Stigende VIX indeks indikerer, at investorerne køber forsikring til deres portefølje, da de vil beskytte deres positioner, hvis markedet får en korrektion.

Energi sektoren:

Olien og olie relateret produkter har udviklet sig positivt i løbet af ugen. Alle olie relateret produkter lukkede i en højere kurs end sidste fredag. WTI olien ligger over $60 per tønden. Lukkekurs under $60 vil tiltrække flere sælgere på banen, og det vil presse olien ned mod $55. Vi forventer olien i en højere kurs de kommende måneder.

Metallerne:

Alle metallerne har udviklet sig positivt i løbet af de sidste par uger. Guld holder sig over $1700 per ounce og sølv ligger over kurs $25 per ounce. Kobber og palladium er steget markant de sidste par måneder, og deres kurs ligger i ATH. Man skal forvente en korrektion i kobber og palladium de kommende dage/uger efter markant stigning de sidste par måneder. Platin ligger også i en opadgående trend kanal siden marts/2021. På kortsigt er der støtte i kurs omkring $1150 og modstand i kurs $1250.

Kryptovaluta:

Bitcoin og andre kryptovaluta ligger i en opadgående trend kanal. Bitcoin er blevet presset ned efter langt tid stigning. Bitcoin fik støtte i kurs omkring $46,000. Køberne komme på banen og pressede kursen over $50,000 igen. Bitcoin er stadigvæk i optrend så længe kursen ligger over $45-50.000. Lukkekurs over $61000 er et meget positivt signal.

Volumen og Open interest:

Volumen og open interest er steget de sidste par uger. En stigende open interest betyder, at der er kommet flere ordre i markedet, mens en stigende volumen indikerer, at flere købere og sælgere er blevet enige om prisen og handlen er blevet gennemført. Et faldende markedet med en stigende volumen/open interest, er et meget negativt tegn og omvendt. Et faldende markedet med en faldende volumen og open interest kan indikere, at der er færre sælgere, og man skal forvente faldet stopper.

Oversigten over kontrakterne:

Oversigten over kontrakterne fredag den 30-04-2021 i forhold til dagen før viser, at volumen og open interest er steget i landbrug, energi sektoren og rentesatsen, mens volumen og open interest er faldet i aktier, valuta og metallerne. Et stigende markedet med en faldende volumen og open interest er et negativt tegn og omvendt. En markant faldende volumen i aktier indikerer, at investorerne har mindre interesse i aktier på nuværende tidspunkt.

Kilder:

Investing.com

Cmegroup.com

Finviz.com

Alle analyser/oplysninger er baseret på viden, som jeg har opnået på aktiemarkedet igennem de sidste mange år. Der er altid en risiko forbundet med investering, derfor bør du ikke handle med penge, som du ikke råd til at tabe. Brug analyserne som en slags inspiration, men foretag altid dine egne beslutninger/analyser inden du handler. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast. Fibo Invest frasiger sig alt ansvar for analyserne, så alt er på eget ansvar.