fbpx

Nyhedsbrevet nummer 13,14, uge 14, fredag den 09-04-2021

By 10. april 2021 august 9th, 2022 Ingen kommentarer

Aktiemarkedet

Aktiemarkedet har udviklet sig positivt i løbet af de sidste par uger. De fleste indeks ligger i ATH, og investorerne er blevet mere optimistiske i takt med flere bliver vaccineret mod COVID19. Genåbningen af samfundet er med til at øge optimismen både hos investorer og forbrugerne. Fed og andre central banker har understreget, at de vil holde hånden under økonomierne så længe arbejdsløsheden er over niveauet før COVID19. Renten på de lange amerikanske statsobligationer er steget markant i de sidste par måneder, og falder lidt tilbage, dette er en positiv nyhed for aktiemarkedet. Dollaren er også steget i de sidste par måneder, idet nogle investorer køber dollaren, som save haven til deres portefølje. Inflationen er stigende, men Fed mener, at en stigende inflation er midlertidigt, og de ikke behøver gøre noget for at holde hånden over inflationen. Spørgsmålet er, om Fed kan styre på inflationen, hvis inflationen bliver ved med at stige. Man er nødt til at øge renten for at holde inflationen ned, men dette vil hæmme væksten, og øge omkostningerne til deres statsgæld, derfor tror jeg ikke, at de kan bekæmpe inflationen.

Finansnyhedernes mest omtalt historien i løbet af sidste par uger var, udviklingen på Archegos Capital Management, som er en "family office" bestyret af Bill Hwang. Archegos har lånt alt for mange penge( Leverage) fra mange forskellige Well Street banker, og købte massive op i nogle af de kinesiske virksomheder f.eks, ViacomCBS, Baidu Inc i løbet af de sidste par måneder.  Archegos startede i 2013 med $200mil kapital, og deres kapital var omkring $20mia for et par uger siden. Den markante stigning er opnået i de sidste 12-24 måneder. ViacomCBS og nogle andre positioner i deres portefølje begyndte med at falde efter et dårligere end forventet regnskab og en stigende rente. Archegos fik "margien call", idet de handlede med gearing, men de kunne ikke skaffe mere kapital til at reducere deres tab. Archegos brokker/banker lukkede alle deres positioner for at skaffe penge, dette pressede kursen på  ViacomCBS, Baidu markant ned(50%) i løbet af et par dage. Archegos tabte $200mio i løbet af et par uger, idet de havde handlet med alt for meget gearing. Archegos er en af de mange store spillere, som handler med alt for højt gearing( lånte penge), og der skal ikke ret meget til at miste alt, idet de ikke har styre på deres risiko. Leverage har aldrig været større, idet alle vil tage mere risiko for at opnå et højere afkast.

En oversigt over økonomiske nøgletal uge 14:

ISM Non Manufacturing Business Activity(Marts) i USA er steget fra 55( feb) til 69,5(marts)= Meget positivt.

ISM Non-Manufacturing New Orders(Marts) i USA er steget fra 51,9(feb) til 67.2(marts)= Meget positivt.

ISM Non Manufacturing PMA(Marts) i USA er steget fra 55,5(feb) til 63,7(marts). Analytikerne havde forventet en stigning til 59, så udviklingen var bedre end forventet.

Continuing Jobless Claims i USA er faldet fra 3.750,000 personer til 3.734.000 personer i løbet af sidste uge. Markedet havde forventet et fald ned til 3.650.000, så faldet var dårligere end forventet.

Initial jobless Claims i USA er steget fra 728.000 personer til 744.000 personer i løbet af en uge. Analytikerne havde forventet et fald til 680.000 personer, så tallet var meget dårligere end forventet.

Jobless Claims 4 Week Avg. i USA er steget fra 7.212.500 personer til 7.237.500 personer i løbet 4 uger. Dette er en stigning på 25000 personer i løbet af 4 uger.

MBA Mortgage Applications og Mortgage Refinance Index er faldet i løbet af de sidste par uger, i takt med renten er steget, dette vil have en negativ effekt på sælget af boliger. Underskuddet i betalingsbalance i USA er steget fra -67,83mia(jan) til -71.10mia(feb). Markedet havde forventet en stigning til -70.5, så underskuddet var større end forventet. Et stigende underskud i betalingsbalance betyder, at landet importerer flere varer end de eksporterer, dette er et negativt signal for økonomien.

Antallet af arbejdsløse stiger trods genåbningen af samfundet, dette er et meget negativt signal for økonomien. Fed og andre centralbanker vil gøre alt for at reducere antallet af arbejdsløse, idet jobtallet er det vigtigste nøgletal i økonomien. Økonomien er afhængig af forbruget og en stigende arbejdsløshed vil reducere forbrugernes lyst til at købe mere.

De store indeks:

Alle af de store indeks ligger i en opadgående trend kanal. Russell 2000 er det eneste indeks, som ikke har udviklet sig positivt i de sidste par uger. Der er blevet dannet "The Head and Shoulders top reversal pattern" på dages chart i Russell2000. Højere skulder er lavere en venstre skulder, idet der er blevet dannet en lavere top på dages chart. Lukkekurs under $2100 vil tiltrække flere sælgere på banen og presse indekset yderligere ned. Man skal være lang i Russell 2000, så længe kursen ligger over $21-2200. Lukkekurs over $2300-2350 er et meget positivt tegn. VIX indekset ligger i en nedadgående trend kanal, og kursen er kommet under 20, dette indikerer, at de fleste investorer er optimistiske, og ikke forventer en korrektion i de kommende dage eller uger,

Energi sektoren:

Olie og olie relateret produkter er faldet i de sidste par dage efter en markant stigning i de sidste par uger. WTI olien er blevet presset under $60 per tønden, som den kortsigtede modstand til kursen. Kursen ligger under 20MA og 50SMA på dages chart. Næste støtte er i kurs $55 per tønden. Naturgas er også faldet markant i de sidste par uger og kursen ligger ved støttezonen i kurs omkring $2.4-2.5000 per kubikmeter. Kursen ligger lige over 200SMA på dages chart, som er en stærk støtte til kursen.

Metallerne:

Metallerne har udviklet sig positivt i løbet af ugen, efter et markant fald siden august/2020. Guld har fået støtte i $1680 per ounce, som er blevet testet to gange. Sølv har også udviklet sig positivt i løbet af ugen, efter et markant fald i de sidste par måneder. Der er blevet dannet dobbelt bund i kurs $24 per ounce, som er en stærk støtte til kursen. Kobber, platin og palladium er steget i de sidste par måneder og ligger i en opadgående trend kanal.

Volumen og Open interest:

Volumen har været stabil under 200mil kontrakter i de sidste par uger, mens open interest er steget. Open interest er antallet af kontrakter, som er blevet lagt i markedet, mens volumen er de handler som er sket, hvor køberne og sælgerne blev enige om prisen.

Et stigende markedet med en stigende volumen og open interest er et positivt tegn for kursudviklingen, dette betyder, at der er momentum i trenden.

Et stigende markedet med en faldende volumen og open interest er et negativt tegn, idet dette indikerer, der er færre og færre købere i markedet. Køberne kan være både nye købere og short sælgerne, som køber op, og dækker deres positioner med et tab.

Et faldende markedet med en faldende volumen og open interest er også et positivt tegn, dette indikerer, sælgerne ikke er aggressive, og er ved at miste posten og man skal forvente en ændring i trenden.

Et faldende markedet med en stigende volumen og open interest er et meget negativt tegn, dette indikerer, at sælgerne har ovetaget markedet og køberne er passive.

En oversigt over kontrakterne:

En oversigt over kontrakterne fredag den 09-04-21 i forhold til dagen før viser, at volumen og open interest er steget i landbrug, energi sektoren, rentesatsen. Volumen og open interest er faldet i aktier, valuta og i metallerne. Et stigende aktie markedet med en faldende volumen og open interest er et negativt tegn.

 

Kilder:

Investing.com

Cmegroup.com

Tradingview.com

Finviz.com

Alle analyser/oplysninger er baseret på viden, som jeg har opnået på aktiemarkedet igennem de sidste mange år. Der er altid en risiko forbundet med investering, derfor bør du ikke handle med penge, som du ikke råd til at tabe. Brug analyserne som en slags inspiration, men foretag altid dine egne beslutninger/analyser inden du handler. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast. Fibo Invest frasiger sig alt ansvar for analyserne, så alt er på eget ansvar.