fbpx

Nyhedsbrevet nummer 1, uge1, 08-01-2021

By 9. januar 2021 august 9th, 2022 Ingen kommentarer

Oversigt over markedet

Aktiemarkedet har udviklet sig positivt i løbet af 2020, og næsten alle de store indeks lukkede i en højere kurs i forhold til 2019. Vi har oplevet, at markedet var ved at krakke i marts/2020, hvor de fleste af de store indeks faldt med 20-30% i løbet af et par uger. Fed og andre centralbanker kom på banen med ny kapital, og holdte hånden under markedet, og det lykkes dem at ændre stemingen fra negativt til positivt. Vi har også oplevet korrektioner på markedet i 2007/2008, nov./2018 og i marts/2020. Fed og andre centralbanker er kommet på banen i alle tilfælde, og pumpede mange penge i systemet så at det ikke krakker . Markedet er blevet afhængig af hjælpepakker, og centralbankerne skal tilføje flere penge for at opnå samme effekt i takt med markedet stiger.

Hjælpepakkerne er ikke gratis, idet staterne skal låne penge, og dermed øge deres gæld/underskud på budgettet. Fed og andre centralbanker er nødt til at holde renten gunstige nede ved at købe deres egne statsobligationer, idet staterne ikke har råd til at betale en højere rente til deres statsgæld. Stigende udgifter og faldende indtægter øger underskuddet i statskasserne. Spørgsmålet er "hvem skal betale regningen og hvordan"?

Fed og andre centralbanker er nødt til at øge inflationen, ellers vil deflationen presse økonomierne ned igen. Inflationen er en slags skat, idet staten ikke kan tage vores penge, men de kan tage vores købekraft ved at printe flere pengesedler, og gøre pengene mindre værdi. Vi har allerede oplevet inflationen i aktie/ boligmarkedet, men jeg forventer, at vi vil opleve stigende inflationen i rådvarer og energi sektoren i næste par måneder/år. Inflationen var godt for alle os, som ejer værdipair/boliger osv, idet vi har oplevet stigende aktiekurser og bolig priser i de sidste par år. Inflationen er desværre et problem for dem, som ikke ejer aktier eller boliger, idet de kan se, at deres købekraft er blevet mindre med tiden. De kan opleve, at deres indtægter ikke kan følge med deres udgifter.

Mange millioner af nye investorer i hele verden har oprettet et depot i deres bank/brokker i løbet af 2020 for at kunne handle med værdipapir. Nul eller minus rente har presset mange af de nye investorer i markedet, idet folk ikke vil betale rente på deres opsparet penge i banken. Mange af dem, som også er blevet arbejdsløs eller arbejder hjemmefra på grund af COVID19, har pludselige masser tid til at handle med aktier i løbet af dagen. Nogle af dem, som plejer at gå til kasino/spillehaller, eller dem, som gamblet fodbold/ andre sports begivenheder, er også kommet til aktiemarkedet. På grund af  COVID19, er der begrænset mulighed for disse aktiviteter, derfor søger folk andre muligheder herunder aktiemarkedet. Stigende interesse fra alle de nye investorer, som ofte køber risikofyldte værdipapir, har presset aktiekurserne yderligere op. Fleste af dem, som startet i 2020, har oplevet et markant afkast på deres investeringer, idet hele markedet er steget siden marts/2020. Mange af de nye investorer/trader drømmer allerede nu at blive daytrader, idet de kan se, at deres positioner har udviklet sig godt i de sidste par måneder. Jeg mener, at man skal handle med aktier i et par år, inden man kaster sig i daytrading, idet at over 90% som daytrader taber penge, og procenten er markant højere, hvis man er en nybegynder.

Bitcoins er steget markant i de sidste par dage/uger og måneder, idet nogle af investorer har mistet tilliden til banksystemet, og ønsker at allokere lidt af deres formue uden fiat valuta, som mister sin værdi med tiden. Staterne betragter ikke bitcoins som et trussel mod systemet endnu, ellers vil de komme flere reguleringerne, som kan reducere interesse på kryptovaluta hos investorerne. Stigende kurs på bitcoins har også tiltrukket flere af de risikovillig investorer i kryptovaluta. Nogle investorer er villig til at øge deres risiko for at opnå et højere afkast.

Guld er også steget markant i de sidste par år i takt med stigende gæld, stigende forventning til inflationen og faldende renten. Næsten alle centralbanker i verden ejer guld som reserver, men mængde af deres guld er meget mindre end den mængde valuta, som er blevet printet i de sidste mange år. Stigende guld priser er også et signal for, at nogle af investorer er ved at miste deres tillid til dollaren og andre fiat valuta. Staterne via centralbankerne presser/holder kursen på guld ned ved at sælge short på papirkontrakterne. Guld er en reference værdi for fiat valuta. Alle valutaer har mistet deres værdi i forhold til guld i de sidste mange år, dette betyder, at man skal betale mere for at købe samme mængde guld. Stigende guld pris kan vække opmærksom hos de almindelige mennesker, og dette kan friste dem til at beholde guld, og mister tilliden deres valuta. Dette kan være en trussel mod systemet, som er bygget på fiat valuta, derfor må/kan guld ikke stige ligesom bitcoins. Bankerne kan manipulere alt herunder guld ved at holde kursen gunstige nede, men de har ikke mulighed for at manipulere bitcoin, idet bitcoins er udenfor banksystemet.

De store indeks:

Alle de store indeks ligger i en opadgående trend kanal siden marts/2020, og næsten alle indeks ligger i All Time High( ATH). Dow Jones har støtte i kurs $3000, S&P500 har støtte i kurs $3700 og Nasdaq 100 har støtte i kurs $12500. Alle af de store indeks har udviklet sig positivt i løbet af ugen, og er lukket i en højere kurs i forhold til sidste uge.

VIX indekset har ligget i en nedadgående trend kanal siden marts/2020, Kursen nåede $82 i marts/202o og er faldet siden. VIX indekset er omvendt proportional med markedet, idet VIX stiger, når investorerne er nervøse, og køber forsikring til deres portefølje. VIX ligger i kurs $22,6 på nuværende tidspunkt, som er over støttezonen i kurs $20-22.

En lav kurs på VIX indeks indikerer, at næsten alle investorer er optimistiske.

Energi sektoren: 

Olien og olie relateret produkter har udviklet sig positivet i løbet af ugen. Olien har ligget i en opadgående trend kanal siden nov./2020. WTI olien er brudt op i gennem $50 per tønde, som var modstand til kursen. Jeg er positivt på olien, så længe kursen ligger over $45 per tønde. Natur gas er steget markant i de første ni måneder 2020, men har ligget i en nedadgående trend kanal siden nov./2020. Kursen ligger stadigvæk over $2.5000 kubikmeter, som er den kortsigtede støtte til kursen.

Metallerne:

Guld og sølv steg markant på den første handles dag på året, men er blevet presset ned i løbet af ugen, og lukkede lige over deres støttezone. Guld blev presset under $1900 per ounce, dette har tiltrukket flere sælgere på banen og det har presset kursen yderligere ned. Guld lukkede i kurs $1849,9 per ounce, som er støtte linjen på nuværende tidspunkt. Sølv blev presset under $26 per ounce, som var den kortsigtede støtte til kursen. Sølv lukkede i kurs $25,5 per ounce. Der er støtte til sølv i kurs $25 per ounce. Platinum ligger også i en opadgående trend kanal, og falder tilbage efter en markant stigning i de sidste par uger/måneder.

Kobber ligger i en opadgående trend kanal, og er steget i løbet af ugen. Stigende kobber kurs er et positivt signal for økonomien, idet kobber bliver brugt til industrien. Efterspørgsel efter kobber er steget markant i de sidste par uger/måneder, idet der skal bruges mere kobber til produktion af elbiler.

Jeg har stadigvæk et positivt syn på alle metallerne, og forventer at alle metallerne kommer i en højere kurs i de kommende måneder.

Volumen og open interest:

Volumen viser de handler(kort/lang) som er blevet gemmeført, og open interest viser antallet af alle kontrakterne både kort/lang, som ligger i markedet.

Stigende/faldende volumen og open interest er et vigtigt signal for at vurdere markedet, idet de beskriver sammensætningen af markedsdeltagerne. Open interest benyttes ofte til at vurdere futures markedet, mens volumen benyttes til at vurdere aktiemarkedet.

Stigende aktiekurs med stigende volumen indikerer, at køberne er aggressive, og de er villige til at købe produktet til en højere kurs. Faldende aktiekurs med stigende volumen er et meget negativt signal, dette indikerer, at sælgerne er aggressive, og de vil af med deres aktier i en lavere kurs.

Volumen og open interest har været stigende i løbet af ugen, dette indikerer, at mange aktier har skiftet hænder i løbet af den første uge i 2021. Det er meget normalt, at volumen/open interest stiger i den første uge på året, idet der har været en lav aktivitet mellem jul og nytår.

En oversigt over kontrakterne:

Oversigten over kontrakterne, den 08-01-2021 i forhold til dagen før viser, at der er en stor interesse på landbrug, energi sektor og rente satsen, idet open interest er steget. Der er mindre interesse for valuta, aktier og metallerne. Produkterne/virksomhederne indenfor energi sektoren er stadigvæk fundamentalt billigt. Man kan forvente en stigende kurs i de sektorer, hvor volumen og open interest er steget.

Source:

www.finviz.com

www.cmegroup.com