fbpx

Nyhedsbrevet nr.17, uge 19, fredag den 08-05-2020

By 9. maj 2020 august 9th, 2022 Ingen kommentarer

                                                                     Aktiemarkedet

Markederne udviklede sig meget positiv i løbet af uge 19. Alle indekser lukkede i højere kurs end fredag i sidste uge. Indekserne er på vej tilbage til ATH, trods alle de negative nyheder om verdensøkonomi pga. coronavirusset. De fleste af europæiske lande er i gang med at gå til fase to af genåbning af landet, hvor der er flere små og store virksomheder få lov til at genåbne, hvis de kan overholde de regler, som politikkerne eller eksperterne anbefaler.

Coronavirusset spreder sig i Rusland, og den russiske regering fortæller, at alt er under kontrol, trods stigende antal smittede personer. Lav oliepris og ned lukning af samfundet i Rusland pga. coronavirusset, vil på kortsigt påvirke russiske økonomi meget negativ.

I USA stiger stadigvæk antal af arbejdsløse, og mistede ifølge jobrapporten 20,5mil deres job i april/2020. Arbejdsløshedsprocent er steget til omkring 14.7%, og kan være i nærheden af 20%, alt efter hvordan man laver statistik. Eksperterne fortæller, at 78% af de midlertidigt arbejdsløse, har mulighed for at komme tilbage til deres job i takt med i USA begynder man at genåbne samfundet og der forventes at arbejdsløshedsprocent være omkring 10% til november. /2020.

Genåbningen af samfundet i Tyskland, er en meget positiv nyhed for danske økonomi, idet Tyskland er en af vores store samarbejdspartner.

De store indeks:

De store indeks lukkede i højere kurs, og alle indekser er tæt på deres tidligere modstand fra slutning af april. S&P 500 steg med 1,7% og lukkede i kurs 2929$ fredag, den 08-05-2020. Kursudviklingen i næste uge, er meget vigtigt, idet kurserne er meget tæt på modstandszonen, og køberne prøver at presse markedet op igennem modstand og videre op mod ATH. Der er mange short positioner i disse niveauer, idet man kan sælge short til højere krus i dag, dvs. meget lav risiko, idet sandsynligheden for yderligere stigningen er begrænset, men risikoen for at markedet falder er blevet større.

VIX- indekset er faldet i de sidste par uger, dette indikerer, at optimismen er kommet tilbage til markedet og investorerne ikke så nervøse, som tidligere. Man skal selvfølgelig være opmærksom på, VIX-indekset stadigvæk er meget høj og ligger omkring 30.

Oversigten over S&P 500:

Oversigten viser 3 måneders kursudviklingen på de 500 virksomheder, som er i S&P500.

Som det kan ses, er der kun få, men meget store virksomheder, som er i steget i de sidste 3 måneder. Amazon, Netflix, Nvidia, PayPal og Gilead, er nogle af de virksomheder, som er steget markant i de sidste 3 måneder og har trukket indekset op.

Her er oversigten over kursudviklingen for S&P500 i de sidste 6 måneder. Som det kan ses igen, teknologi og tech aktier (Microsoft, Apple, Nvidia, Facebook, Google ,Amazon) og nogle af de medicinelle virksomheder, som vægter er steget markant og er grundet til stigende kurs på S&P500.

Energisektor:

Olie og olie-relateret produkter udviklede sig positive i løbet af ugen. WTI olien lukkede i kurs 24.6$ per tønden fredag den 08-05-2020 og kursen vil bevæge sig mellem 20-30$ i næste stykke tid. Naturgas er steget markant i de sidste par uger, og kursen brød op igennem 2000$, som er modstand til kursen, men blev presset ned under 2000$ igen. Jeg er lang i olie-relateret aktier siden slutning af april, hvor WTI olien ramte bunden i kurs omkring 10$ per tønden. Jeg holder øje med naturgas og kan finde på at købe en position i naturgas i næste par dage/uger, i kurs omkring 1600-1600$.

Metallerne:

Metallerne udviklede sig neutral i løbet af ugen. Guld holder sig over 1700$ per ounce og sølv er i kurs omkring 15-16$ per ounce. Kobber udviklede sig meget positiv i de sidste par uger, og er tæt på modstandszonen i kurs 2500$ per ounce. Stigende kobber pris er en positiv tegn for verdensøkonomi, idet kobber bliver brugt til industrien, og stigende kurs viser, at der er efterspørgsel efter kobber, som indikerer øgede produktion.

Volumen og Open Interest havde været moderat stigende fra de lave niveauer i de sidste par uger, dette er et positivt signal for markedet. Markederne er tæt ved deres modstandszonen i disse dage, derfor er det vigtigt, at man holder øje med volumen og open interest for at se, om der vil komme flere nye købere på banen, som kan presse indekserne op igennem deres modstand eller køberne vil trække sig lidt tilbage og sælgerne vil overtage markedet.

Oversigten over kontrakterne fra den 08-05-2020 viser, at der er større interesse efter valuta og energy produkter hos investorerne og mindre interesse efter metallerne.

Konklusion:

Stigende aktiekurser på de fleste medicinelle og teknologiske aktier har været med til at holde hånden under markedet. Som kunne ses på oversigt over S&P 500, mange af de små og risikofyldte aktier stadigvæk er i minus, trods markantstigningen i de sidste per måneder. Mange af de private investorer laver samme fejl, og kun lader efter de små og risikofyldte aktier, som er faldet MEST, idet de ønsker at tjene ”hurtige” penge, og de tror, at de aktier, som er faldet MEST, kan stige markant ved positive stemningen i markedet. Som det kan ses på kursudviklingen på S&P 500, som er FAKTA, de solide og defensive aktier er steget/ genvundet deres tabte kurs, men de risikofyldte aktier stadigvæk ligger i lavere kurs.

Jeg fastholder min holdning om markedet, og stadigvæk forventer, at markedet er i laver kurs i næste par uge/ måneder. Jeg har både teknisk og fundamental et negativt syn på markedet, derfor mener jeg, at det er kun spørgsmål om tid, inden viser korrektion i markedet igen.