fbpx

Nyhedsbrevet nr 15, uge 17, fredag den 24-04-2020

By 25. april 2020 august 9th, 2022 Ingen kommentarer

Oversigt over aktiemarkedet

Alle de store indekser udviklede sig neutral/negative i løbet uge 17, og de lukkede i lavere kurs end sidste fredag. Coronavirusset´s udviklingen i Nord Europa, er nogenlunde under kontrol, og staten har givet tilladelse til, at de små private virksomheder genåbner deres forretninger, men de kan overholde reglerne. Der er stadigvæk mange virksomheder i DK og resten af verdenen , som lider under coronavirusset, og de har brug for akut penge indsprøjtning, ellers vil de gå i konkurs. Hoteller, flyselskaber, restaurationsbranche og mange andre virksomheder, som er afhængig af direkte kontakt til kunderne, er nogle af de grupper, som ramte hårdest og stadigvæk er under pres. Norwegian er en af de virksomheder, som er under markant pres pga. deres høje gæld, og nu pga. nedlukning af samfundet, medvirker en negativ indtjening i næste par uger/måneder, derfor begærede der fire datterselskaber under Norwegian konkurs i løbet uge 17. Konkurserne vil påvirke 1.571 piloter og 3134 kabineansatte i blandt andet Danmark og Sverige, Finland, Spanien, Storbritannien og USA. Norwegian er en af de første flyselskaber, som er nødt til at reducere af deres medarbejder, men vi desværre vil se flere af disse afskedigelser i ovennævnte brancher, og i nogle andre brancher i næste par måneder.

Antallet arbejdsløse steg med ca. 5mil i USA i løbet ugen, og den nærmere sig 30mil, dette vil presse amerikanske økonomi, som i forvejen er under pres, og er blevet holdt i gang i de sidste par år, ved at øge gæld og opkøbsprogrammer fra Federal Reserve Bank (USA´s central bank FED). Gælden er kun blevet større, mens situationen er blevet værre, så boblen er blevet meget større og tætter på til at eksplodere.

Jeg fastholder mit negativ syn på markedet, og forventer at markedet i lavere kurs i næste par uger/måneder, idet jeg mener, at vi  har kun set af toppen isbjerget og alle de hjælpepakker fra forskellige centralbanker, ikke kan sende markedet tilbage til før coronavirusset.

Man skal også huske, at markedet (især i USA) havde været i bul trend i 11 år inden coronavirusset, og i det sidste par år, kunne fortsætte stigningen ved hjælp af opkøbsprogrammer fra FED og aktietilbageskøbsprogrammer fra de store virksomheder. Det Kinesiske indeks havde været i nedtrend siden 2018, mens de amerikanske indekser blev ved med at stige.

Oversigten over de store indekser:

Som det kan ses på kursudviklingen på de store indekser i verden, er der blevet dannet samme mønstre på alle indekser, hvor indekserne fik støtte i slutning af marts/2020, og er steget i de sidste par uger. De amerikanske indekser udviklede sig bedre end de asiatiske og europæiske, idet nogle de store tech-giganter steg markant i de sidste par uger, som have trukket hele indekset op.

Analysen af S&P500:

Her er mit syn på S&P 500 fra den 18-4-2020, hvor jeg forventede, at vi vil se en modstand til indekset i kurs omkring 2927-2937$.

Her er mit syn på S&P 500 fra 24-04-2020, som viser, at indekset nærmere sig til modstandszonen, men stadigvæk ligger under target for ABCD-formation i kurs omkring 2890$. Køberne vil gerne presse kursen op igennem modstandszonen og sælgerne vil prøve at holde kursen under. Der er utrolige mange short/salg positioner i kurs omkring 2900$, og der skal mange købere til, at det kan presse kursen over 2937$. Som det kan ses, var der en meget negativ høj volumen i 3-april/2020, dvs. sælgerne kom på banen ved punkt C og prøvede at presse kursen ned mod punkt A i kurs 2200$, men dette er ikke lykkes dem. Den lille røde candelstick ved siden af punkt C viser, at trods markant stigende antallet sælgere, faldet markedet meget lidt, og dette var en meget teknisk positivt signal, idet køberne ikke ville tillade, at sælgerne overtager markedet, og som det kan ses efterfølgende dage, steg indekset fra punkt C til op i nærheden af punkt D i kurs omkring 2890$.

Teknisk analyse af C25:

C25 indeks er faktisk en af de indekser i verden, som klarede sig bedst i de sidste par uger/ måneder, idet indekset består af en del solide og defensive aktier, som enten faldet meget lidt i forbindelse med coronavirusset eller en aktie f.eks. Coloplast, som er i ATH (Alle time high). Der er selvfølgelige nogle af de aktier, f.eks. Novo, vægter meget i C25 indekset og kursudviklingen på disse aktier, har meget stor betydning på kursudviklingen på hele indekset. Mange af de cykliske og bankaktier er faldet markant, trods indekset er steget.

Her er mit teknisk syn på C25 fra 18-4-2020, hvor jeg forventede modstand til indekset i kurs omkring 1220-1225dkk.

Teknisk analyse af C25 fra 24-04-2020 viser, at kursen brød op gennem modtandszonen, men blev presset ned igen og lukkede i kurs 1215.2dkk. Kursen ligger stadigvæk over sin 20 dags glidende gennemsnit (20SMA), som er et positivt signal. Sælgerne vil komme på banen fra kurs omkring 1225-1280dkk, og ikke vil tillade, at køberne lukker indekset over kurs 1280dkk. Ved lukkekurs over 1280dkk, vil vi se markant stigning, idet sælgerne vil trække sig tilbage, og dette medfører færre sælgere og flere købere, som vil give markant stigning.

Jeg forventer markedet i lavere kurs i næste par uger/måneder, derfor mener jeg, at sandsynligheden for, at C25 lukker over kurs 1280dkk er meget lille, men alt kan ske i markedet, og man skal være forberedt, og have en strategi, hvis markedet udvikler sig mod ens forventning.

Energisektor:

Olie og olie-relaterede aktier udviklede sig meget negative i løbet uge 17. Der kom en chokbølge i oliemarkedet, da kontrakterne til levering af olie til maj/2020, blev sendt ned mod nul og lukkede under nogle timer, idet øgede produktionen og en meget lav efterspørgsel efter olien, medvirkede til, at køberne ikke havde plads til at opbevare olien. I dag er der en del olieskibe, som bliver brugt til at opbevare olien på kortsigt, og dette pressede fragtpriserne op. Torm er steget markant, idet deres skibe bliver nu brugt til at opbevare olien. Jeg ser olie i kurs omkring 15-20$ per tønden en interessant langsigtede investerings mulighed.

Teknisk analyse af WTI-olie på 4 timer chart fra 24-04-2020 viser, at olien havde været i nedtrend i de sidste par måneder. Kursen på 4H ligger over 20SMA, og som det kan ses på meget kortsigtede syn, er der blevet dannet opadgående trend kanal med støtte i kurs omkring 10-15$.

Jeg benyttede lejligheden og investerede i Maha Energi (Maha) og Equinor (EQNR), som er nogle af de olie-relateret selskaber i norden. Jeg forventer ikke markant stigning i hverken Maha eller Equinor i næste par dage/uger, men forventer en stigning i næste par måneder i takt med at forbrug af olie stiger igen.

Metallerne:

Metallerne udviklede sig positive i løbet af ugen. Guld klarede sig bedre end sølv og andre. Guld har været i op trend siden midt marts/2020 og holder sig over 1700$ per ounce.

Teknisk analyse af guld på 4H chart, den 24-04-2020 viser, at guld er i op trend og kursen ligger over sin 20SMA på 4H chart. Der er modstand i kurs omkring 1750-1800$. Der er blevet dannet en lavere top på 4H, som indikerer, at der er ikke så mange købere i disse niveauer. Jeg vil beholde guld og guld-relateret aktier, så længe guld ligge i den opadgående regression kanal. Lukkekurs under 1680$ et negativt signal for kursudviklingen på guld. Jeg har dog reduceret af mine guld og sølv aktier i løbet ugen og købte op i uran i stedet.

Teknisk analyse af guld på 4H chart, den 24-04-2020 viser, at guld er i op trend og kursen ligger over sin 20SMA på 4H chart. Der er modstand i kurs omkring 1750-1800$. Der er blevet dannet en lavere top på 4H, som indikerer, at der er ikke så mange købere i disse niveauer. Jeg vil beholde guld og guld-relateret aktier, så længe guld ligge i den opadgående regression kanal. Lukkekurs under 1680$ per et negativt signal for kursudviklingen på guld. Jeg har dog reduceret af mine guld og sølv aktier i løbet ugen og købte op i uran i stedet.

Volumen og Open Interest:

Stigende volumen og open interest er et meget positivt signal for kursudviklingen i aktiemarkedet. Som det kan ses volumen havde været stabil under 20mil kontrakter om dagen. Open interest er faldende siden 8-april-2020, og der er blevet dannet en laver top den 23-04-2020 og en lavere bund den 24-04-2020. Open interest var stigende siden 13-april-2020, men faldt markant fredag den 24-04-2020. Dette er et meget negativt signal for markedet, idet stigende kurser med faldende volumen og open interest, fortæller mig, at der er ikke nye købere i markedet. Udviklingen på volumen og open interest i næste uge giver et bedre billede markedet og hvis volumen og open interest fortætter med at falde i næste uge, så er vi meget tætter på en korrektion i markedet. Dette selvfølgelige hænger sammen med, at næsten alle indekser ligger meget tæt ved deres modstandszone og køberne holder sig på sidelinjen, idet der er ikke nogen, som er interesseret at købe tæt ved modstandszonen, medmindre man er sikker på, at kursen bryder op igennem modstand uden korrektion.

Oversigt over kontrakter:

Oversigten over kontrakterne viser, der er faldene volumen og open interest på alle produkter undtagen metaller og energisektor, som stiger lille smule fredag den 24-04-2020 i forholdt til dagen før.

Disclaimer:

Jeg havde i de sidste par dage/uger/måneder været lang i guld, sølv, uran og mange af de Corona relateret aktier, som er steget markant og porteføljen udviklede sig meget godt. Som havde skrevet mange gange, forventer markedet i lavere kurs i næste par uger/ måneder, derfor bygger jeg op i nogle short positioner tæt ved modtandszonen, idet risikoen for en korrektion i markedet, er blevet markant større, og risikoen for at tabe penge på Bear positioner i markedet er blevet meget mindre.

Der er selvfølgelige ikke nogen der ved, om køberne vil komme på banen i næste par uger og presser markedet over modstandszonen eller sælgerne vil overtage markedet og presser indekset ned igen. Alt handler om risikovurdering, og hvis man er tvivl, så skal man kigge på kursudviklingen på olie, hvor prisen er faldet fra kurs omkring 60$ per tønden til kurs omkring 15-20$ per tønden i løbet et år. Hvis man købte en lang positioner olie i kurs 60$ sidste år, og ikke havde haft en strategi, og har beholdt sine positioner i olie, så har man kæmpestort problem nu. Dette vil være meget værre, hvis man købte 5 eller 10X bullish certifikat i olie eller har suppleret med flere på vej ned, så har man brand hele ens kapital på olie og har ikke penge til at købe olie nu til kurs 10-15$, hvor mange andre køber op.

Taberne i markedet tænker kun, hvor meget de kan tjene, og vinderne i markedet, tænker kun, hvor meget de kan tabe