fbpx

Nyhedsbrevet nummer 25, uge 32, fredag den 07-08-2020

By 9. august 2020 august 9th, 2022 Ingen kommentarer

                                                                                                           Oversigt over markedet

Sommerferien er slut for mange af de store investorer, og dette kan også ses ved ændring i volumen i de sidste par dage. De fleste indeks er steget i løbet af de sidste par uger/måneder. Trods mange de negative signaler i verdensøkonomien, køber investorerne (måske FED) finansielle produkter, og holder hånden under markedet. De fleste forventer, at der vil komme en vaccine mod COVID19 i starten af 2021, som kan stoppe spredning af virusset og dermed vil  samfundet komme hen imod normale tilstande. Vi må se, om der kommer en vaccine til næste år, ellers skal FED printe flere penge for at holde hånden under markedet.

De store indeks:

De amerikanske indeks har udviklet sig positivt i de sidste tre måneder. S&P500, Russell2000 og Nasdaq lavede en højere top. Vi har ikke set så positivt udvikling på europæiske og asiatiske indeks, som på de amerikanske indeks. Nikkie 255 ligger i konsolideringsfase og Euro Stoxx 50 har fået dobbelt top i kurs 3400.

VIX indeks ligger i faldende trend, dette indikerer, at investorerne ikke er nervøse. Kursen ligger ved den langsigtede støtte i kurs omkring 24.

Nedenstående billede viser kursudviklingen på alle aktier i S&P500. Kursudviklingen på de så kaldet ”FANG” aktier (Facebook, Amazon, Netflix, Google, Appel og Microsoft) bestemmer retningen på S&P500. Fang aktier vægter ca 23-24% af indekset, og stigning/fald i deres kurs kan påvirke indekset.

Grafen viser, at de fem såkaldte ”FANG” aktier i 2020 vægter ca 23% af indekset, og i 2000 ved IT-boblen vægtede IT aktier under 20% af indekset.

Grafen nedenunder viser kursudviklingen på S&P 500 med og uden ”FANG” aktier. Man kan se, at kursudviklingen på de fem Tech aktier har trukket indekset op, idet de vægter meget i indekset, og de også er steget markant i de sidste par måneder/år.

Energisektor:

Olie og olie-relateret aktier har udviklet sig positivt i løbet af de sidste par måneder.

WTI-olie ligger over kurs 40$ per tønden.  På kortsigt er 40$ støtte til kursen. Olien ligger i konsolideringszonen, hvor kursen bevægede sig mellem 35-42$. Lukkekurs under 40$, vil presse kursen ned mod 35$, som er et ok tidspunkt at købe olie igen. Naturgas, fik en bund i kurs omkring 1500$ og er steget markant siden. På kortsigt, er der støtte i kurs 2000$. Jeg har anbefalet tidligere, at man skulle samle op i Naturgas i kurs omkring 1500$.

Metallerne:

Metallerne har udviklet sig meget positivt i de sidste par uge/ måneder. Guld brød op igennem ATH i kurs 2000$ per ounce og sølv nåede den langsigtet modstand i kurs 29-30$. På kort sigt, vil guld og sølv falde lidt tilbage, idet de er steget markant i de sidste par dage/uger.. Kobber og Palladium falder også tilbage efter markant stigning i de sidste par uger. FED printer penge(øger gæld), og køber op og holder hånden under markedet, dette vil presse dollar kursen ned, og guld/sølv vil stige, idet kursen på guld/sølv også er afhængig af dollar kurs.

Billedet viser sammenhængen mellem FED´s Balance Sheet og kursudviklingen på guld. I dag er FED´s Balance Sheet på 7.0T$, derfor ligger guld over 2000$. Der er en direkte sammenhæng mellem FED´s Balance Sheet og prisen på guld. FED´s  indtægter i form af renten/ skat er faldet markant pga. coronavirusset, mens deres udgifter er steget markant, dette medførte at underskuddet er blevet større med tiden. Gælden vil stige yderligere i takt med, at FED opkøber i markedet.

Volumen og Open Interest:

Stigende volumen og open interest er et positivt tegn for markedet. Open interest har været stigende i de sidste par uger og volumen har været stabil i hele perioden, derfor forventer jeg guld/sølv i højere kurs de næste par måneder.

Billedet viser udviklingen på kontrakterne i de forskellige finansielle instrumenter, fredag den 07-08-2020 i forhold til dagen før. Negativt tal fortæller mindre interesse i forhold til dagen før. Man kan se, der er en negativ ændring på alt undtagen metallerne.

Tabellen viser, at open interest falder i kobber og guld futures kontrakter, dette indikerer, at på kort sigt, skal man forventet en korrektion i guld og kobber. Open interest bliver ved med at  stige i sølv, derfor bør sølv holde sig over 28$.

Konklusion:

Jeg er positivt på guld/Sølv og forventer guld/sølv relateret aktier i højere kurs i de næste par måneder/år. Aktiemarkedet ligger i ATH på nuværende tidspunkt, derfor forventer jeg ikke markant stigning fra disse niveauer. Faldende dollar kurs vil have et negativt effekt på de virksomheder, som deres omsætning/indtjening er i dollar.