fbpx

Nyhedsbrevet nummer 21, uge 21, fredag den 28-05-2021

By 29. maj 2021 august 9th, 2022 Ingen kommentarer

Aktiemarkedet

Inflationen er en af de emner, som er blevet diskuteret i finansverden den sidste uge. Efter en markant stigning i Consumer Price Index (CPI) i de sidste par måneder er forbrugerne blevet lidt nervøse. Man har set inflationen i form af stigende bolig priser og i aktiemarkedet, idet Fed og andre centralbanker putter penge i banksystemet for at holde hånden under markedet. Siden marts/2020 har fed/staten givet penge direkte til forbrugerne. Der er blevet produceret færre varer på grund af ned lukningen af samfundet, men forbrugerne har penge til at købe varer, dette har presset priser højere op i USA og resten af verden. Råvarerne er steget markant de sidste par måneder, og producenterne prøver at skubbe de extra omkostninger videre til forbrugerne i form af højere priser. Producenterne kan hæve prisen "inflation" eller reducere mængde produktet "shrink inflation". På nuværende tidspunkt ser vi begge former for inflationen. Hvis inflationen fortsætter, og ikke bliver "midlertidigt", som centralbanker tror på, vil vi opleve mere "Shrink inflation", hvor producenterne reducerer indholdet af deres produkter, men de sælger produktet til samme pris som tidligere, f.eks. en pakke smør( fra 250gr til 200gr), juice ( fra 1000ml til 750ml). Vi kommer til at opleve mere "shrink inflation", idet forbrugerne fokuserer mere på prisen, så de sjældent opdager, at de får mindre for deres penge.

Stigende priser er en af konsekvenserne "money printning", idet værdien af ens valuta vil blive mindre, når der kommer flere af dem i systemet. Inflationen er " expansion af money supply" og stigende priser er en af de symptomer på money printningen. Spørgsmålet er om "inflationen" er midlertidigt eller ej. Jeg vil sige, at vi vil opleve højere bolig priser, aktie kurser og stigende priser på varer så længe staterne printer flere penge, og øger gælden. Inflationen vil falde, når centralbanker begynder at stramme finanspolitik( hæve renten), eller reducerer deres underskuddet af deres budget. På nuværende tidspunkt ser vi det fuldstændig omvendt, hvor Biden ønsker at øge deres budget til $6B i 2022. Statskassen er tom, så enten skal de printe flere penge eller kræve mere skat fra virksomheder og befolkningen.

Her er nogle af de økonomiske nøgletal fra uge 21:

French CPI(MoM)(April) er steget fra 01% til 0.3%.

French CPI(YoY) er steget fra 1.2% til 1.4%.

Spanish Producer Price Index (PPI)(YoY) er steget fra 6.4% til 12,4%.

German GDP(QoQ)(Q1) er faldet fra 0.3% til -1.8%. Analytikerne havde forventet et fald til -1.7% , så GDPén er faldet mere end forventet i Tyskland.

Continuing Jobless Claims i USA er faldet fra 3,738.800 personer til 3,642.000 personer i løbet af en uge, dette var lidt bedre end markedet havde forventet.

Alt indikerer, at antallet af arbejdsløse er faldet i takt med genåbningen af samfundet, men stigende priser på råvarer er med til at øge inflationen på kort og mellem sigt.

De store indeks:

Alle de store indeks udvikler sig positivt i løbet af ugen efter et fald de sidste par uger. Euro Stoxx 50 ligger i All Time High( ATH), og andre indeks er på vej op til deres ATH. Nikkei 255 er steget markant i løbet de sidste par uger efter et markant fald i starten af maj/2021. Kursudviklingen de kommende uger er meget afgørende. Vi må se, om køberne kan presse markedet op igennem deres ATH, eller sælgerne vil komme på banen, og presse markedet ned igen. På nuværende tidspunkt ligger de store indeks i en konsolideringsfase , hvor kursene bevæger sig mellem støtte og modstandszonen efter en markant stigning de sidste par måneder. VIX indekset ligger under 20, dette indikerer, at de fleste investorer er optimistiske.

Energi sektoren:

Olie og olie relateret produkter har udviklet sig positivt i løbet af ugen. Alle olie relateret produkter er lukket i en højere kurs end sidste fredag. WTI olien lukkede over $66 per tønden, som var en stærk modstand til kursen. Naturgas er også steget markant de sidste par måneder. Naturgas fik støtte i kurs $2.9000 per kubik meter. Vi forventer naturgas i en højere kurs så længe kursen ligger over $2.9000 på kortsigt, og over $2.5000 på langsigt. Næsten alle råvarer bliver handlet med dollaren og en faldende dollaren vil presse kursen på råvarerne op. Råvare og metallerne er også en hegde mod inflationen, og en stigende frygt for inflationen tiltrækker flere købere i olien.

Metallerne:

Metallerne har udviklet sig positivt i løbet af ugen. Alle metaller lukkede i en højere kurs end sidste fredag. Guld blev presset op igennem modstandslinjen i kurs $1900. Guld ligger i en opadgående trend kanal så længe kursen ligger over $1750 per ounce. Sølv lukkede også i kurs over $28 per ounce, som var/ er en stærk modstand til kursen. Der er på kortsigt støtte i kurs $27,5. Vi forventer sølv i en højere kurs så længe kursen ligger over $27,5. Kobber er steget markant siden marts/2020, og fik modstand i kurs $4.8000 i slutningen af april/2021. Kobber steg markant i løbet af ugen og er på vej op til den tidligere top. På kortsigt er der støtte i kurs $4.4000 og på langsigt er der støtte i kurs $4,0000. Platin ligger også i en opadgående trend kanal siden marts/2021. På kortsigt er der støtte i kurs $1150 og modstand i kurs $1200. Palladium fik støtte ved den tidligere top i kurs $2700, og er på vej op til tidligere top i kurs $3000.

Volumen og open interest:

Vi har set en markant stigning i volumen, den 25/26-05-2021. Volumen har ellers været stabil under 20mil handler om dagen. Volumen og open interest er faldet den 27/28-05-2021. En faldende open interest indikerer, at der er færre ordrer i markedet. En lav volumen betyder, at der er færre handler. En faldende volumen opstår, når open interest falder eller køberne og sælgerne ikke kan blive enige om prisen. Markedet ligger tæt ved ATH, mens volumen og open interest er faldende og dette kan være et negativt signal.

En oversigt over kontrakterne:

Oversigten over kontrakterne fredag den 28-05-2021 i forhold til dagen før viser, at volumen og open interest er steget i landbrug, energi sektoren og i rente satsen. Volumen og open interest er faldet i aktier, valuta og metallerne. En stigende volumen og open interest indikerer, at der er større interesse i produktet. En stigende kurs med en faldende volumen og open interest kan indikere, at short sælgerne køber op og lukker deres short positioner.

Kilder:

Cmegroup.com

Fiviz.com

Investing.com