fbpx

Nyhedsbrev nummer 23, uge 23, fredag den 11-06-2021

By 12. juni 2021 august 9th, 2022 Ingen kommentarer

Aktiemarkedet

Det danske biotekselskab Orphazyme var samtaleemne i finans verden i slutning af ugen efter en voldsom og uforklarlig stigning den 10-06-21 i USA, hvor virksomheden også er børsnoteret. Aktien steg fra kurs omkring $5 til kurs $77,7 i løbet af en dag. Stigningen har vækket opmærksomhed på de danske markedet, hvor kursen steg med 136% fra kurs 32,6dkk til kurs 80,5dkk fredag den 11-06-2021. Orphazyme er et lille dansk biotekselskab, deres fase 3-forsøg med midlet Arimoclomol til behandlingen af sygdommen ALS ikke har opnået hverken sit primære eller sit sekundære mål. Derfor er deres aktie kurs er faldet markant, den 7-05-2021.

"Vi er skuffede over resultaterne, da vi håbede at Arimoclomol kunne være en brugbar ny tilgang mod den store udfordring fra denne ødelæggende sygdom, udtaler Thomas Blaettler, forskningschef hos Orphazyme". (7-05-2021).

Stigningen i USA, den 10-06-2021 kan ske, hvis en mellem eller store spillere vil købe en lille position i Orphazyme i USA, hvor aktien er meget  illikvid

Kursen kan stige markant på kortsigt på grund af en eller flere købere, dette vil aktivere mange algoritmerne, som køber op efter et bestemt program. Dette vil automatisk tiltrække flere købere på banen, og presse kursen højere op uden nogen form for fundamentalt værdi bagved handlen.

Orphazyme faldt med 55% i USA, og lukkede i kurs $9.33, fredag den 11-06-2021. Vi vil se samme reaktion i Dk i næste uge, hvor kursen vil blive presset ned under 50dkk, medmindre virksomheden kommer med nogle positive nyheder i løbet af weekenden. Ledelsen har selv meddelt fredag den 11-06-21, at der INGEN nyheder er fra dem, som kan retfærdigøre stigningen.

De vigtige økonomiske nøgletal i uge 22:

Vi har set en stigende inflation både på måneder os års basis i hele verden.

The Consumer Price Index (CPI)(YoY)(Maj) i Rusland er steget fra 5.5% til 6%. Analytikerne havde forventet en stigning til 5.8%, så inflationen er steget mere end forventet.

The Consumer Price Index (CPI)(MoM))(Maj) i Rusland er steget fra 0.6% til 0.7%. Markedet havde forventet, at vi ikke ville se en stigning, derfor var inflationen var 0.1% mere end forventet.

The Consumer Price Index (CPI)(YoY)(Maj) i Kina er steget fra 0.9% til 1.3%, men markedet havde forventet en stigning til 1.6%, så inflationen er steget mindre end forventet.

The Consumer Price Index (CPI)(YoY)(Maj) i USA er steget fra 4,2% til 5%, men analytikerne havde forventet en stigning til 4.7%, så inflationen er steget mere end forventet.

The Consumer Price Index (CPI)(MoM))(Maj) i USA er faldet fra 0.8% til 0.6%, men markedet havde forventet et fald til 0.4%, så inflationen er faldet mindre end forventet.

Employment Overall(Q1) i EU er steget  fra 157,440.7K til 157,618.6K.

Continuing Jobless Claimes i USA er faldet fra 3,757K til 3,499K, og markedet havde forventet et fald til 3,602K, så antallet af de permanente arbejdsløse er faldet mere end forventet.

Initial Jobless Calims i USA er faldt fra 405K til 376K, men analytikerne havde forventet et fald til 370K, så antallet af ansøger til dagpenge er faldet mindre end forventet.

Inflationen er overordnet steget mere end forventet, og jobtallet var lidt dårligere end forventet. Et dårligere end forventet jobtal i USA, er med til at renten bliver holdt lav den kommende tid.

 

 

-

De store indeks:

De store indeks ligger stadigvæk i en opadgående trend kanal. Alle de store indeks undtagen Nikkei 225 ligger i ATH eller meget tæt ved deres ATH. S&P500, Nasdaq100 og Russell 2000 tester deres tidligere top. Euro Stoxx 50 og DXA ligger i ATH efter en markant stigning siden april/2021. Man skal være lang så længe de store indeks ligger i en opadgående trend kanal. Lukkekurs over de tidligere toppe, som er modstand til kursen vil tiltrække flere købere på banen, og presse kursen højere op. Man skal dog forventet, at sælgerne vil komme på banen i disse niveauer, og prøver at presse kursen ned mod den tidligere bund.

VIX indekset er faldet de sidste par uger, og kursen blev presset under 18, som var støtte til kursen. En faldende VIX indikerer, at investorerne er optimistiske, og de forventer ikke en korrektion i markedet på kortsigt.

Energi sektoren:

Olien og olie relateret produkter har udviklet sig positivt de sidste par måneder. Olien og naturgas lukkede i en højere kurs end sidste fredag. WTI olien ligger over $66 per tønde, som er en stærk støtte til kursen. Naturgas er ligesom olien steget markant siden april/2021. Naturgas er brudt op igennem modstandslinjen i kurs $3.0000 per kubik meter, som var en stærk modstand til kursen. På kortsigt er der stærkt støtte i kurs $3.0000, og man skal være lang så længe kursen ligger over den tidligere modstandslinje, som vil være en støtte på nuværende tidspunkt.

Metallerne:

Guld ligger stadigvæk i en opadgående trend kanal på mellem og langsigt. Køberne prøver at presse kursen over modstandslinjen i kurs $1900 per ounce, mens sælgerne kommer på banen og presser kursen under $1900. På kortsigt er der støtte i kurs $1850 og modstand i kurs $1900. Sølv ligger også i en opadgående trend kanal. På kortsigt ligger sølv i en konsolideringsfase, hvor kursen bevæger sig mellem $27-28 per ounce. Det lykkes for køberne at holde kursen over $28 fredag den 11-06-21, dette er et stærkt signal for kursudviklingen. Platin er faldet de sidste par uger, og kursen er blevet presset under støttezonen i kurs $1150-1160. På kortsigt er der blevet dannet hammer candelstick chart på dages chart torsdag den 10-06-2021, dette indikerer, at køberne er kommet på banen. Lukkekurs over den tidligere støttezone, som er modstandszonen til kursen pnt er et positivt signal. Kobber er faldet de sidste par uger efter en markant stigning de sidste måneder. På kortsigt er der en stærk støtte i kurs $4.4, som er okay tidspunkt at samle op, hvis man vil gå lang i kobber. Lukkekurs under $4.4 vil tiltrække flere sælgere på banen, og presse kursen ned mod $4-4.2.

Volumen og open interest:

Volumen har været stabil under 20mil handler om dagen de sidste uger. Open interest har været stigende siden 21-05-2021, men faldt fra 114mil kontrakter til 109mil kontrakter fredag den 11-06-2021. Et markant fald i open interest fredag den 11-06-21 kan være et negativt tegn. Et markant fald i open interest indikerer, at der enten er færre deltager eller færre ordre der er blevet lagt i markedet. Vi må holde øje med udviklingen i næste uge, som kan underbygge teorien.

En oversigt over kontrakterne:

Oversigten over kontrakterne fredag den 11-06-2021 i forhold til dagen før viser, at open interest er steget i landbrug, energi sektoren, valuta og metallerne, mens open interest faldt i aktier og rente satsen. Alt indikerer, at investorerne stadigvæk køber op i de defensive brancher. Aktiemarkedet stiger, mens open interest falder, dette kan være et negativt tegn. Man ønsker et stigende markedet med en stigende volumen open interest, dette indikerer, at de nye købere presser kursen op. Et stigende markedet med en faldende open interest indikerer, at der ikke er nye køber i markedet, men short sælgerne køber op og lukker deres short positioner, og dette kan på kortsigt presse kursen op.

Kilder:

Investing.com

Cmegroup.com

Finviz.com

Alle analyser/oplysninger er baseret på viden, som jeg har opnået på aktiemarkedet igennem de sidste mange år. Der er altid en risiko forbundet med investering, derfor bør du ikke handle med penge, som du ikke råd til at tabe. Brug analyserne som en slags inspiration, men foretag altid dine egne beslutninger/analyser inden du handler. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast. Fibo Invest frasiger sig alt ansvar for analyserne, så alt er på eget ansvar.