fbpx

Nyhedsbrevet nummer 7, uge 7, fredag den 19-02-2021

By 20. februar 2021 august 9th, 2022 Ingen kommentarer

Aktiemarkedet

Investorerne er blevet lidt nervøse efter renten på de lange obligationer i USA er steget markant i de sidste par uger. Rente er et gebyr man betaler for at låne penge i en given periode. Når man køber en amerikansk eller dansk statsobligation, giver man et lån til staten, og man modtager en givende rente, som bliver bestemt af långiver. Investorerne vil gerne have en højere rente, når de låner deres penge til de lande, som har en dårlig økonomi eller har kæmpe stort gæld i forvejen.

De lange renter burde være markant højere i USA, og i andre lande, idet næsten alle lande i verden har en høj gæld, og deres økonomier er også under pres pga COVID-19. Stigende arbejdsløshed, og faldende stats indtægter har presset alle regeringer til at låne eller printer flere penge til at dække deres udgifter. Alle staterne har en kæmpe stort gæld, derfor har de ikke råd til at betale en høj rente, når de optager en ny gæld. Central banker er nødt til at printe penge for at bruge det til at  købe op i deres egne obligationer, idet investorerne kræver en højere rente end 1-2%, hvis de skal låne penge til staterne. Fed og andre central banker holder renten på de lange obligationer gunstigt nede ved at købe op i deres egne obligationer. Så, bankerne printer penge, køber op i obligationerne, og dermed låner til staten. Fed køber obligationerne fra bankerne, og giver dem kredit i stedet. Dette betyder, at Fed øger sit underskud ved at låne indirekte penge til staten med en lavere rente end investorerne kræver. Undersøgelserne viser, at 20% af alle de dollar, som er i omløbet i dag, er blevet skabt i 2020. At printe flere penge er ikke uden en konsekvens. Faldende dollar indeks og stigende inflationen er konsekvens af et stigende antal penge sedler.

Fed er også nødt til at holde de korte renter over nul, ellers vil investorerne flytte deres kapital fra bankerne til andre produkter herunder metallerne eller bitcoin, som er en alternativ til fiat valuta. Når inflationen er ca 2%, og renten på en 7årig amerikanske obligation er under 1%, taber investorerne 1%, når de låner penge til USA, idet inflationen vil gøre ens penge 2% mindre værdi om året . Renten på en 20årig obligation i Tyskland er -0.03, så de investorer, som køber den lange tyske obligationer taber penge. Staterne er nødt til at holde renten nede, ellers de kan ikke betale omkostningerne til deres gæld. Investorerne vil ikke låne penge til staterne til så lav en rente, når inflationen er markant højere end den rente de kan få, derfor køber Fed og andre central banker deres egne obligationer for at holde renten lavt. Dette er en ond cirkel, idet renterne ikke må stige, så vil staterne gå i konkurs, fordi de har alt for høj gæld i systemet, og de kan ikke betale omkostningerne til deres gæld. Aktiemarkedet kan heller ikke lide en stigende rente, idet mange af de store og små virksomheder har lånt billig penge. Virksomhederne har øget deres gæld, og har købt op i deres egne aktier, derfor har de heller ikke råd til at betale en højere rente. Hvis markedet falder, så skal Fed printe flere penge for at holde hånden under aktiemarkedet/ obligationsmarkedet. Renten skal heller ikke komme under nul, så vil investorerne gå væk fra kontanter (dollaren) eller de korte obligationer og gå over i andre alternative aktiver, som ikke hjælper økonomien.

Her er af  nogle økonomiske nøgletal som vi har fået i løbet af uge 7:

Employment overall i EU i Q4: Arbejdsløsheden i EU er steget fra 157.388.800 personer i Q3/2020 til 157.927.000 personer Q4/2020. Dette er en stigning på 538.200 personer fra Q3/20 til Q4.

Retail Sales(YOY) (Jan): Detailhandle for jan/21 i USA er steget fra 2,5% til 7,4%. En stigende detailhandle er et positivt tegn for økonomien. Detailhandlen er steget, idet hjælpepakkerne har givet folk flere penge mellem hænderne, som de kan bruge til at handle på nettet. Underskuddet i betalings balance i USA er steget markant, idet der ikke er blevet produceret nok varer i USA, men forbrugerne køber flere varer, som bliver produceret i Asien. På overfalden ser alt ok ud, men staten giver gratis penge til folk, som de bruger til at købe varer, som bliver produceret udenfor USA. Som regel, bør detailhandlen falde i takt med at arbejdsløsheden stiger, men staterne ønsker, at folk bruger penge, som kan skabe vækst. Man kan desværre ikke skabe vækst ved at printe flere penge, og giver til dem, som ikke bidrager til økonomien. På kortsigt, kan man pynte med nogle tal, men situationen vil blive værre med tiden, idet de skal bruge flere penge i takt med flere og flere modtager hjælp fra staterne.

Initial Jobless Claims i USA( Indledende ansøgninger om dagpenge) er steget fra 848.000 personer til 861.000. Dette er en stigning på 13000 personer i løbet af ugen.

Jobless Cliams 4-week Avg i USA ( Den 4 ugers gennemsnitlige ansøger til dagpenge) er faldet fra 8.367.500 personer til 8.332.500 personer i løbet af ugen. Tallet fra sidste uge er blevet revideret fra 8.230.000 til 8.376.500 personer, dette betyder, at antallet er faktisk steget fra 8.230.000 personer til 8.332.500 personer. Dette betyder, at den gennemsnitlige ansøger af dagpenge er steget med 102500 personer i løbet af en uge.

Continuing Jobless Claimes i USA ( permanente arbejdsløse) er faldet fra 4.558.000 til 4.494.000 personer om ugen. Markedet havde forventet et fald til 4.413.000 personer, så tallene var dårligere end forventet.

Alt indikerer, at arbejdsløsheden er stigende i EU og USA, derfor bør staterne låne flere penge for at holde hånden under økonomierne. En stigende rente, gæld og arbejdsløshed presser staterne til at øge deres gæld og dette vil hæmme væksten.

De store indeks:

Alle de store indeks har udviklet sig negativt i løbet af ugen. Markedet er steget markant i de sidste par måneder, derfor bør man forvente en lille korrektion i markedet i de kommende dage, som er en del af kursudviklingen. Alle de store indeks ligger over deres kortsigtede støttelinje ( Dow Jones $31000, S&P $3800, Nasdaq $13400, Russel $2200, Euro Stoxx 3650€ og DAX over 13800€). Man skal ikke være nervøs, så længe de store indeks ligger over deres støtte linjen.

Jeg har dog selv en lille short position i Russel 2000, som er blevet åbnet i kurs $2300, og den vil jeg beholde så længe kursen ligger under $2350.

VIX indekset er steget markant i løbet af ugen. VIX indekset fik modstand i kurs 26, som er den kortsigtede modstand til kursen. En stigende VIX indikere, at investorerne er blevet nervøse, og køber forsikring til deres portefølje.

Energi sektoren:

Olie og olie relateret produkter er steget markant i de sidste par uger, og alle produkter ligger i en opadgående trend kanal. Olie og gas er faldet lidt tilbage i løbet af ugen efter en markant stigning de sidste par uger. Jeg forventer olie i en højere kurs i de kommende uger/måneder, og man kan benytte tilbagefaldet til at købe op i en lavere krus. WTI-olien brød op igennem $60 per tønde i starten af ugen, men blev presset under $60 igen. Der er støtte i kurs omkring $55 på kortsigt.

Naturgas ligger også over 3.0000 per kubikmeter, som er en stærkt støtte til kursen. Lukkekurs under 3.0000 vil tiltrække flere sælgere på banen og presse kursen ned 2.8000.

Metallerne:

Metallerne har udviklet sig positivt i løbet af ugen. Alle metallerne undtagen guld er lukket en højere kurs end sidste fredag. Vi har set en markant stigning i kobber. Platin ligger også i en opadgående trend kanal og, kursen ligger over støttezonen i kurs omkring $1100-1200. Jeg forventer platin i en højere kurs i den kommende tid. Sølv ligger stadigvæk over $26 per ounce, som er støtte til kursen. Guld er blevet presset ned under $1800 per ounce, og kursen ligger lige ved den tidligere bund i kurs $1770. Guld er blevet presset ned, idet renten på 30 årige Amerikanske obligationer er steget markant i de sidste par uger. En stigende rente er som regel et positivt tegn for verdensøkonomien, men renten er steget i løbet af de sidste par dage pga inflationen og ikke pga af de økonomiske nøgletal , som er blevet bedre end forventet.

Volumen og open interest:

Open interest har været stigende i løbet af de sidste par uger, og er steget fra 94mil kontrakter til lidt over 100mil kontrakter om dagen. Volumen har været stabil under 20mil kontraker om dagen, men er steget markant i løbet af ugen. Et opadgående markedet med en stigende volumen og open interest er et positivt tegn og omvendt. Markedet er faldet i løbet af ugen med en stigende volumen, dette kan være en af de første negative signaler på en kommende korrektion i markedet.

Kontrakterne:

En oversigt over kontrakterne, fredag den 19-02-2021 i forhold til dagen før viser, at open interest er faldet i landbrug (-1.349.762 kontrakter), energi sektoren ( -87.95 kontrakter), aktier (-612.355 kontrakter) og rentesatsen (-723.597) , mens open interest er steget i valuta ( +10.295) og metallerne (+5.252). Open interest er faldet markant i aktier de sidste par dage, dette indikerer, at de store spillere sælger ud af deres risikofyldte aktier, og samler op i mere sikre værdipapir, herunder metaller og kontanter.

Alle analyser/oplysninger er baseret på viden, som jeg har opnået på aktiemarkedet igennem de sidste mange år. Der er altid en risiko forbundet med investering, derfor bør du ikke handle med penge, som du ikke råd til at tabe. Brug analyserne som en slags inspiration, men foretag altid dine egne beslutninger/analyser inden du handler. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast. Fibo Invest frasiger sig alt ansvar for analyserne, så alt er på eget ansvar.

Kilder:

Finviz.com

Investing.com

Cmegroup.com