fbpx

nyhedsbrevet nummer 40, uge 48, fredag den 3-12-2021

By 4. december 2021 august 9th, 2022 Ingen kommentarer

Aktiemarkedet

Investorerne er blevet nervøse de sidste par uger/måneder, og reducerede deres lang positioner i vækst/tech aktier. Dette kan ses i ARK Innovation ETF, som er faldet med 25% siden sep./2021, og er faldet med 41% siden toppen i feb./2021.

Inflationen er stigende, og Fed er blevet tvunget til at reducere deres opkøbsprogrammer med $15T fra $120T til $105T om måneder. Fed og andre centralbanker prøvede at overbevise investorerne/ befolkningen, at inflationen er forbigående, men inflationen er mod deres forventning steget markant i USA og i EU.

Politikerne i USA presser Fed til at gøre noget eller siger noget, idet befolkningen er ved at miste tålmodighed pga. en markant pris stigning på mange af de daglige varer.

Fed formand Jerome Powell indrømmede i løbet af ugen, at inflationen ikke er forbigående, som de havde forventet, derfor vil de bruge deres værktøjer til at reducere inflationen de kommende måneder. Fed vil reducere deres opkøbesprogrammer i en højere tempo end tidligere, og de regner med, at de er færdig med at købe obligationerne i marts/2021 i stedet til juni/juli-2021.

De vil først hæve renten med 0.25%, når de er færdig med deres opkøbsprogrammer. Markedet er blevet afhængig af gratis penge fra Fed, derfor forventet jeg et yderligere fald i markedet de kommende måneder. Det økonomiske nøgletal er ikke så positivt, som Fed og andre centralbanker havde ønsket. Det ugelige jobtal fra USA, som var dårligere end forventet og den nye variant af Covid19, skabte panik i markedet fredag, den 03-12-2021, hvor fleste de store indeks faldt mellem 0.1-2%. En stigende inflation med en faldende økonomisk vækst kan skabe stagflation, hvor priserne vil stige markant på kortsigt.

De økonomiske nøgletal i uge 48:

The Consumer Price Index (CPI)(YoY)(okt./21) i Spanien er steget fra 5.4% til 5.6%. Analytikerne havde forventet et fald til 4%, så inflationen er steget mere end forventet.

The Consumer Price Index (CPI)(YoY)(Nov./21) i Tyskland er steget fra 4.5% til 5,2%. Markedet havde forventet en stigning til 5%, så inflationen i Tyskland er steget mere end forventet.

The Consumer Price Index (CPI) (YoY)(Nov./21) i EU er steget fra 4.1% til 4,9%. Analytikerne havde forventet en stigning til 4.5%, så inflationen i EU er steget mere end forventet.

The Chicago Purchasing Managers' Index (PMI)(nov/21) i USA er faldet fra 68,4% til 61,8%. Markedet havde forventet et fald til 67%. Alt over 50 er stadigvæk positivt, men et markant fald PMI i USA viser, at væksten vil være faldende de kommende måneder.

The participation rate(nov/21) i USA er steget fra 61,6% til 61.8%. Dette er en positiv nyhed for arbejdsmarkedet, selvom arbejdsstyrken stadigvæk ligger under den gennemsnitlige på 63%, som var før Covid19.

Initial Jobless Claims( nov/21) i USA er steget fra 194K til 222K. Markedet havde forventet, at antallet af ansøger til dagpenge ville stige til 240K, så antallet af ansøger var mindre end forventet, selvom det er steget fra 194K til 222K personer i løbet af en uge.

Nonfarm Payrolls (nov/21) i USA er faldet fra 550K til 210K personer. Jobtallet var markant dårligere end forventet, idet markedet havde forventet en stigning fra 546K til 550K.

The Unemployment Rate(nov/21) i USA er faldet fra 4.6% til 4,2%. Dette var bedre end forventet, idet markedet havde forventet et fald til 4,5%. Arbejdsløshedsprocenten er faldet i USA siden maj/2020 fra 14,7% til nov./21 til 4,2%.

De økonomiske nøgletal viser, at økonomierne vokser langsommere end forventet, mens inflationen stiger mere end forventet.

De store indeks inkl. COT rapport:

Alle de store indeks lukkede en lavere kurs i forhold til sidste fredag. Nadsaq100 er faldet med 2.1%, S&P500 med 1.3%, Russell 2000 med 3.86%, og C25 indeks med 2.93% i løbet af ugen.

COT rapport viser, at hedge fonde har øget deres net lang positioner i S&P500 med 45.2%, og dette er det højeste antal lang positioner siden dec. /18. Der er stadigvæk 179.7K lang kontrakter i S&P500, og dette er steget med 55.9K positioner. Alt indikerer, at hedge fonde tror på, at markedet skal højere op fra disse niveauer( Buy Deep strategi), derfor har de øget deres lang positioner i løbet af ugen. Hvis markedet falder yderligere i næste uge, vil de hedge fonde have et problem.

Euro Stoxx 50 og DAX har også udviklet sig negativt i løbet af ugen, men de er faldet markant mindre end de amerikanske og det danske markedet. DAX er faldet med 0.4% i løbet af ugen.

VIX indekset er steget markant de sidste par uger. Indekset fik støtte i kurs omkring 16, og er steget siden. Kursen er kommet over 25, som var den kortsigtede modstand til kursen. VIX indekset steg med 10.2%, fredag den 03-12-2021, og lukkede i kurs 28.6.

Hedge fonde har reduceret deres short positioner i VIX med 25.4%, som er det laveste antal short positioner i 17 uger. VIX er steget med 7.2% i løbet af ugen. Der er stadigvæk 61.2K net short positioner i VIX, men dette er faldet med 20.8K kontrakter.

Energi sektoren inkl. COT rapport:

En oversigt over olien og olie relateret produkter på dage chart viser, at olien og gas er faldet markant i løbet af ugen. WTI olien fik modstand i kurs $70 per tønde, og kursen er faldet med 2.8% i løbet af ugen, trods et markant faldt i sidste uge. Kursen er brudt ned igennem den opadgående trend kanal. WTI olien ligger stadigvæk over $65 per tønden, som er den kortsigtede støtte til kursen. Den langsigtede støtte er i kurs $60-62 per tønden, og modstand i kurs $68-70 per tønden.

Naturgas er faldet med 25.2% i løbet af ugen til kurs $4.09 per kubik meter. Kursen fik modstand i kurs $5.5 per kubik meter. På kortsigt er der støtte i kurs $3.8-4, og modstand i kurs $4.3-4.5. Naturgas er stadigvæk steget med 61% siden jan/2021.

De store tradere har reduceret deres net lang positioner i WTI olie med 5.8% i løbet af ugen. Der er stadigvæk 414.9K lang positioner i WTI olie, men de net lang positioner er faldet med 25.4K positioner i løbet af ugen.

Metallerne inkl. COT rapport:

Metallerne har også udviklet sig negativt i løbet af ugen. Guld faldt med (0.48%), sølv(2,6%), kobber(0.4%) og platin(2,2%) i løbet af ugen.

Guld blev presset ned igennem $1800 per ounce, som var den kortsigtede støtte til kursen. Volumen og open interest er faldet i guld, mens guld falder, dette kan være et positivt signal. COT rapport viser, at de store tradere har reduceret deres lang positioner med 3,6% i forholdt til sidste uge. Der er stadigvæk  225.9K lang kontrakter i guld, men dette er faldet med 8.6K kontrakter. Bullion bank har reduceret deres short positioner i guld, og købte op, men andre deltager solgte ud af deres guld kontrakter.

Sølv blev presset ned igennem kurs $23-24 per ounce, som var den kortsigtede støtte til kursen. Kursen fik støtte igen ved $22, som er en stærkt støtte til kursen. Sælgerne vil prøve at presse kursen på sølv under $22, dette vil titrække flere sælgere på banden og presse kursen yderligere ned.

Kobber er faldet de sidste par måneder. Sælgerne kom på banen i løbet af ugen, og pressede kursen ned med 0.4% . Kobber ligger stadigvæk over $4, som er støtte til kursen. Der er støtte i kurs $4-4.2$ og modstand i kurs $4,4-4,6.

Platin er faldet i løbet af ugen med 2,2%, og kursen er kommet under $1000, som er den kortsigtede støtte til kursen. Der er på kortsigt støtte i $900, og modstand i kurs $996-1000.

Volumen og open interest:

Volumen har været stabil over 15- 20mio kontrakter om dagen de sidste par uger. Open interest har ligget i en faldende trend de sidste par uger. Open interest er dog steget fra ca. 102mio kontrakter om dagen, den 26-11-2021 til 105mio kontrakter om dagen, fredag den 03-12-2021. Man vil helst se et stigende markedet med en stigende volumen og open interest. Markedet er faldet i løbet af ugen med en stigende open interest, dette er et negativt signal for kursudviklingen de kommende dage.

Oversigt over kontrakterne:

Oversigten over kontrakterne fredag, den 03-12-2021 i forhold til dagen før viser, at volumen og open interest kun er steget i rente satsen. Volumen og open interest er faldet i landbruget, energi sektoren, aktier, valuta og i metallerne. Alt indikerer, at investorerne køber op i obligationer som er en slags "sikker havn", når de bliver nervøse. En faldende volumen og open interest indikerer, at der er mindre interesse i den givende sektor. Et stigende markedet med en stigende volumen og open interest, er et meget positivt signal, dette indikerer, at der er flere deltager i markedet, og deltagerne øger deres eksponering i takt med at markedet stiger. Et faldende markedet med en stigende volumen og open interest er et meget negativt signal, dette indikerer, at mange spillere reducerer deres positioner i takt med at markedet falder.

Kilder:

Investing.com

Cmegroup.com

Finviz.com

Hedgopia.com

Disclaimer:

Alle analyser/oplysninger er baseret på viden, som jeg har opnået på aktiemarkedet igennem de sidste mange år. Der er altid en risiko forbundet med investering, derfor bør du ikke handle med penge, som du ikke råd til at tabe. Brug analyserne som en slags inspiration, men foretag altid dine egne beslutninger/analyser inden du handler. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast. Fibo Invest frasiger sig alt ansvar for analyserne, så alt er på eget ansvar.